Sărbătoarea Sfintei Treimi la Catedrala Patriarhală

Biserica Ortodoxă prăznuiește anul acesta, la 4 iunie 2012, sărbătoarea Sfintei Treimi. În această zi, Centrul de Presă al Patriarhiei Române își sărbătorește hramul.

Cu acest prilej, la Catedrala Patriarhală slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte: Părintele Nicolae Dascălu, Coordonatorul Centrului de Presă BASILICA și directorul Publicațiilor Lumina, Părintele Ciprian Apetrei, Directorul Agenției de Știri BASILICA, Părintele Nicolae Dima, Directorul Televiziunii TRINITAS și Părintele Bogdan Teleanu de la Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

La Sfânta Slujbă au fost prezenți angajații Centrului de Presă, dar și numeroși credincioși.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a explicat pericopa evanghelică a sărbătorii care ne descoperă adevărul Preasfintei Treimi, o Dumnezeire într-o Ființă, dar în trei Ipostasuri. Preasfinția Sa a evidențiat faptul că dogma despre Sfânta Treime este fundamentul învățăturii noastre creștine.

Preasfințitul Părinte Varlaam a arătat că această mare taină a creștinătății se crede cu inima curată, se vede cu ochii gândului curățiți de zgura păcatului. Totodată, Preasfinția Sa a evidențiat faptul că Sfinții Părinți s-au folosit de unele comparații pentru a explica atât cât este posibil Taina Preasfintei Treimi.

‘Sfinții Părinți s-au folosit, în decursul istoriei, de anumite lucruri din imediatul nostru pentru a ne sugera Taina Preasfintei Treimi. Sfântul Atanasie cel Mare, Patriarhul Alexandriei compară Sfânta Treime cu soarele care este alcătuit din discul solar, din razele pe care le trimite în Univers și lumina pe care o eliberează. La Sinodul de la Niceea, Sfântul Spiridon al Trimitundei, pentru a arăta celor care nu pricepeau nicicum Taina Unicei Dumnezeiri în Trei Persoane a luat o cărămidă care este una la vedere și rugându-se aceasta s-a desfăcut în elementele care o compuneau: pământul, apa și focul care a ars-o atunci când a fost făcută”, a spus Preasfinția Sa.

Sărbătoarea Sfintei Treimi este cinstită în Biserica Ortodoxă în Lunea după sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. În sec. XII această sărbătoare nu era încă generalizata nici în Apus, ea fiind stabilita definitiv în Apus abia la 1334.

Comentarii Facebook


Știri recente