Sărbătoarea Sfintei Tatiana în Cetatea Băniei

Praznicul Sfintei Mucenițe Tatiana, diaconița, a adunat sute de credincioși în Catedrala ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ din Craiova. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Ziua de 12 ianuarie este în fiecare an prilej de mare bucurie duhovnicească la Catedrala mitropolitană din Craiova, unde se află moaștele Sfintei Mucenițe Tatiana. Anul acesta, praznicul sfintei a adunat sute de credincioși din toate colțurile orașului, care au adus cinstire sfintei și au rugat-o să mijlocească mântuirea sufletelor lor. Sărbătoarea a început de miercuri-seară cu Vecernia unită cu Litia și prin tradiționala procesiune cu racla în care se află moaștele sfintei diaconițe, ale Sfinților Serghie și Vah și ale Sfântului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului. A doua zi, joi, 12 ianuarie, IPS Irineu a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi.

La finalul slujbei, IPS Irineu a ținut un cuvânt de învățătură despre viața sfântă, minunile și credința Sfintei Tatiana. Mitropolitul Olteniei a subliniat faptul că diaconița, chiar dacă nu ar fi suferit jertfa martirajului, tot ar fi fost primită de Dumnezeu în ceata sfinților Săi: ‘Sfânta Tatiana a mărturisit cu sângele ei credința și Adevărul, arătând că Iisus Hristos este Dumnezeu adevărat și Om adevărat. Trăirea ei a fost bineplăcută înaintea lui Dumnezeu. Chiar dacă n-ar fi fost muceniță, tot ar fi fost sfântă, viața ei fiind un exemplu pentru toți credincioșii din Roma. Cu toții cunoșteau faptele ei bune. Acest lucru ne îndreptățește să credem că mucenicul nu este martirizat din întâmplare, ci din rânduiala lui Dumnezeu. El primește din mâinile Stăpânului cununa cea neveștejită a măririi’. În continuare, Mitropolitul Olteniei a evidențiat faptul că Biserica dobândește, prin jertfa sfinților mucenici, o dimensiune martirică și mărturisitoare: ‘Iată cât de mult sunt cinstiți sfinții mucenici în Biserică. Ei însoțesc permanent Sfânta Jertfă. Moaștele lor se găsesc așezate pe sfintele altare și în sfintele antimise. Prin acest lucru, Domnul vrea să ne arate că Biserica Sa este martirică și mărturisitoare în același timp. Este martirică, întrucât toți credincioșii se ostenesc, postesc, se roagă și luptă permanent împotriva patimilor’, a încheiat IPS Irineu.

Comentarii Facebook


Știri recente