Sărbătoarea Sfintei Parascheva în Arhiepiscopia Sibiului

Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a săvârșit Liturghia de sărbătoarea Sfintei Parascheva la Parohia Sohodol Vechi din Protopopiatul Bran-Zărnești, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Transilvania. În aceeași zi, ierarhul s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Scoreiu, Protopopiatul Avrig, unde a oficiat Vecernia la biserica din localitate, ocrotită de Sfânta Parascheva.

Biserica Parohiei Sohodol Vechi s-a umplut de credincioșii din satul de la poalele Bucegilor, veniți să participe la Liturghia arhierească prin care hramul lăcașului de cult a devenit o sărbătoare a comunității. Au venit la hramul din Sohodol primarul localității Bran, alături de alte autorități locale, credincioși din alte parohii veniți cu preoții lor care au făcut parte din soborul slujitor, tineri în costume populare, precum și studenți și elevi. În soborul de preoți s-au aflat consilierul economic al Arhiepiscopiei Sibiului, părintele Petru Madina, protopopul de Bran-Zărnești, părintele Gheorghe Colțea, pr. prof. dr. Vasile Oltean de la Muzeul din Șcheii Brașovului, alături de alți preoți slujitori. Răspunsurile la strană au fost date de un cor dirijat de prof. Gheorghe Alene de la Liceul Teologic ‘Sfântul Constantin Brâncoveanu’ din Făgărăș și format din studenți de la Facultatea de Teologie ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu și elevi ai Seminarului Liceal Ortodox ‘Dumitru Stăniloae’ din Brașov. După Sfânta Liturghie, s-a oficiat slujba de Parastas pentru ctitorii și credincioșii trecuți la Domnul.

‘Un dar pentru neamul românesc’

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Andrei Făgărășanul a expus viața Sfintei Parascheva, un model de trăire creștinească, și a amintit momentul istoric al aducerii moaștelor sfintei la Iași, eveniment care a marcat istoria Ortodoxiei în Moldova și a întregului popor român. ‘Făcătoarea de minuni și mult folositoarea noastră a credincioșilor, prin rugăciunile ei, l-a îmblânzit pe Dumnezeu. Sfânta Parascheva se numără cu sfinții, este prietena lui Dumnezeu, mijlocitoarea noastră și prietena noastră. În Acatistul Sfintei Parascheva ne rugăm și spunem cele mai frumoase cuvinte pe care îngerul Gavriil le-a spus și Fecioarei Maria: ‘Bucură-te, Paraschevo, mult folositoare!’ Ne folosim când ne închinăm Sfintelor ei Moaște și când sărutăm sfânta ei icoană, rugând-o să mijlocească înaintea lui Dumnezeu pentru noi. Sfânta Parascheva este un dar pentru neamul românesc, pentru că domnitorul Vasile Lupu, când și-a închinat ctitoria lui din Iași, Biserica ‘Sfinții Trei Ierarhi’, dorea să aibă un sfânt lângă el. Noi am avut în istorie domnitori credincioși, iar Vasile Lupu se numără printre ei. Acesta a vorbit cu patriarhul Partenie al Constantinopolului, la 1641, să-i dăruiească moaștele sfintei, pentru datoria Patriarhiei Ecumenice pe care a plătit-o Moldova către turci’, a spus Preasfințitul Andrei Făgărășanul.

Harul arhiereului

A urmat cuvântul părintelui protopop Gheorghe Colțea, care a subliniat importanța prezenței și slujirii ierarhului într-o parohie. ‘Arhiereul, indiferent de numele pe care-l poartă, este purtătorul unui har deosebit. Oricâtă știință am avea noi să vestim cuvântul lui Dumnezeu, trebuie să spunem că omul cu har are un cuvânt puternic, un cuvânt cu priză la sufletele credincioșilor, un cuvânt care se face cale de mântuire. Oricât de simplu s-ar vorbi în Biserică, când vorbește ierarhul, cuvântul are o valoare deosebită. Și noi, preoții, avem har primit din mâinile arhiereului, însă ierarhul are un har ales, deosebit, și se vede atunci când vine în mijlocul credincioșilor că prezența sa în parohie devine o sărbătoare, o prezență cutremurătoare. Liturghia oficiată și cuvântul rostit sunt cu putere multă’, a spus părintele protopop Gheorghe Colțea.

Cuvinte de mulțumire au venit și din partea preotului paroh Valentin Moșoiu, adresate atât Preasfințitului Andrei Făgărășanul, soborului de preoți, dar și credincioșilor veniți în număr mare la hramul bisericii.

‘Ne-am rugat pentru sănătate și pentru familie’

Biserica ‘Sfânta Parascheva’ din Sohodol a fost zidită la 1812, într-o parohie întemeiată încă de la 1750, când preotul Bucur Pușcariu a construit atunci o bisericuță din lemn. Pictura bisericii a fost realizată la 1817 de Nicolae Zugravu și se păstrează până astăzi, cu două restaurări, ultima din 1957. ‘Avem un proiect de restaurare a picturii și de înfrumusețare a lăcașului de cult și sperăm ca în 2012, când vom sărbători 200 de ani de la zidire, să finalizăm aceste lucrări’, a spus preotul paroh Valentin Moșoiu. La hramul bisericii din acest an au participat credincioși din toate satele din jur. ‘A fost o slujbă minunată și ne-am bucurat de prezența Preasfințitului Andrei Făgărășanul’, ne-a spus Maria-Magdalena Moșoiu. ‘M-am bucurat că am reușit să ajung la încă o slujbă oficiată de un arhiereu’, ne-a mărturisit Gheorghe Stroie. ‘Ne-am rugat pentru sănătate și pentru familie’, a spus Rodica Cojanu.

Hram la biserica veche din Scoreiu

PS Andrei Făgărășanul a poposit la sărbătoarea Sfintei Parascheva și în Parohia Scoreiu din Protopopiatul Avrig, unde a oficiat slujba Vecerniei în lăcașul de cult ocrotit de sfântă. Au fost prezenți primarul comunei Porumbacu, Ion Strava, alături de alte autorități locale și un număr mare de credincioși. Din soborul de preoți au făcut parte părintele consilier Petru Madina, protopopul de Avrig, părintele Vasile Gafton, și alți preoți slujitori din împrejurimi. Preasfințitul Andrei Făgărășanul a rostit la final un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre viața, minunile și mijlocirea Sfintei Parascheva pentru credincioșii care o cinstesc. Părintele protopop Vasile Gafton a mulțumit ierarhului pentru vizita făcută în parohia sibiană, iar părintele paroh Andrei Todârcea i-a oferit Preasfințitului Părinte o icoană a Sfintei Parascheva. Sărbătoarea de la Scoreiu s-a încheiat cu un moment artistic oferit de un grup de copii din localitate îmbrăcați în costume populare, care au reînviat tradiționalele dansuri ardelene din zonă.

Comentarii Facebook


Știri recente