Sărbătoarea Sfintei Parascheva – 2010, la Catedrala Mitropolitană din Iași

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este un prilej de apropiere și de mărturisire comună pentru credincioși din țară și din străinătate, care vin la Iași pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva și ale altor sfinți ai Bisericii Ortodoxe. Anul acesta, pelerinii care vor veni să se închine la moaștele Sfintei Parascheva se vor putea închina și la moaștele Sfântului Maxim Mărturisitorul care vor fi aduse de la Mănăstirea ‘Sf. Pavel’ din Muntele Athos.

În data de 14 octombrie 2010, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată pe esplanada din fața Catedralei mitropolitane, pe o scenă special amenajată.

După cum ne informează Biroul de Presă al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, evenimentele prilejuite de sărbătoarea dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva se vor desfășura după următorul program:

Programul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași – (9-17 octombrie 2010)

Sâmbătă, 9 octombrie la ora 22:25 va sosi delegației din Grecia cu moaștele Sf. Maxim Mărturisitorul (Aeroportul Iași). Duminică, 10 octombrie la ora 06:30 va avea loc o Procesiune cu moaștele Sf. Cuv. Parascheva, înconjurul Catedralei prin Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și, apoi, depunerea lor pe platoul din fața Catedralei pentru închinare. Începând cu ora 07:00 se va oficia Slujba Miezonopticii, Utrenia și Sf. Liturghie în Catedrala mitropolitană; între orele 19:00-20:30 va avea loc Pelerinajul ‘Calea Sfinților’ – procesiune cu moaștele Sf. Cuv. Parascheva pe traseul Str. Sf. Andrei, Str. Palat, Biserica ‘Sf. Nicolae’ Domnesc (întâlnire la Biserica ‘Sf. Nicolae’ Domnesc cu moaștele Sf. Maxim Mărturisitorul, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt) și depunerea lor pe esplanada din fața Catedralei mitropolitane pentru închinare.

Luni, 11 octombrie începând cu ora 08:00 va fi oficiată Slujba Miezonopticii, Utrenia și Sf. Liturghie (în Catedrala mitropolitană).

Marți, 12 octombrie începând cu ora 07:30 va fi oficiată Slujba Miezonopticii, Utrenia și Sf. Liturghie arhierească (în Catedrala mitropolitană), apoi la ora 11:30 va avea loc o Slujbă de pomenire pentru Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist (în Catedrala mitropolitană) și un moment de evocare a personalității mitropolitului Teoctist al Moldovei și Sucevei (în Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iași) care cuprinde:

1. Proiectarea unui film despre activitatea patriarhului Teoctist ca mitropolit (și locțiitor de mitropolit) al Moldovei și Sucevei;

2. Lansarea volumului ‘Urme în eternitate – Mitropolitul Teoctist al Moldovei și Sucevei’, publicat la Editura DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei;

3. Vizitarea expoziției de cărți tipărite în perioada păstoririi patriarhului Teoctist în Moldova (vor fi expuse și imagini cu bisericile construite sau restaurate în această perioadă);

La ora 18:00 va avea loc lansarea, la Centrul Cultural Francez din Iași, a lucrării ‘Dicționar bilingv de termeni religioși ortodocși’, publicată la Editura DOXOLOGIA (în două volume: român-francez și francez-român), autor lect. dr. Felicia Dumas. Manifestarea este organizată în cadrul unui parteneriat cultural încheiat între Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iași și Centrul Cultural Francez; începând cu ora 21:00 va fi oficiată Slujba de Priveghere în cinstea sărbătorii Aducerii moaștelor Sf. Ap. Andrei la Iași (Vecernia, Litia și Utrenia) – în Catedrala mitropolitană.

Miercuri, 13 octombrie începând cu ora 07:00 se va săvârși, în Catedrala mitropolitană, Slujba Miezonopticii, Acatistul Sf. Apostol Andrei, Ceasurile și Sfânta Liturghie; la ora 17:00 va avea loc inaugurarea Librăriei DOXOLOGIA a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 14, Iași); la ora 18:00-19:30 va avea loc Concursul coral ‘Tineri lăudați pe Domnul’, ediția a VII-a (în Catedrala mitropolitană). Ziua se va încheia cu Slujba de priveghere a sărbătorii Sfintei Parascheva (Vecernia, Litia, Utrenia și Sfânta Liturghie – în Catedrala mitropolitană).

Joi, 14 octombrie începând cu ora 07:00 va fi oficiată Slujba Miezonopticii, Acatistul Sf. Cuv. Parascheva și Ceasurile (în Catedrala mitropolitană); la ora 09:00 va fi oficiată Sfânta Liturghie pe podiumul de lângă Catedrala mitropolitană; la ora 18:30 va avea loc deschiderea simpozionului organizat de către Complexul Muzeal Național Moldova Iași, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, la Muzeul Unirii din Iași, intitulat ‘Monumentul – Tradiție și viitor’, Ediția a XII-a. Simpozionul va avea o secțiune dedicată bisericilor și mănăstirilor fortificate din Moldova și în special Mănăstirii Golia (anul acesta se împlinesc 350 de ani de la sfințirea bisericii Mănăstirii Golia); începând cu ora 18:30 va începe Slujba de priveghere a Sfântului Maxim Mărturisitorul (Vecernia, Litia și Utrenia) – în Catedrala mitropolitană.

Vineri, 15 octombrie, la ora 07:00 va fi oficiată Miezonoptica, Ceasurile, Sfânta Liturghie (în Catedrala mitropolitană), iar apoi la ora 10:00 va avea loc deschiderea Simpozionului Internațional ‘Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române’ organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași (în Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iași); la ora 16:00 va fi oficiată Slujba Ceasului al IX-lea, Vecernia și Paraclisul Sf. Cuv. Parascheva; la ora 19:00 va avea loc lansarea lucrării ‘Sfântul Maxim Mărturisitorul – Mediator între Răsărit și Apus’, publicată la Editura DOXOLOGIA, autor Jean Claude Larchet. Lansarea se va face în Aula ‘Mihai Eminescu’ a Universității ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iași, urmată de o conferință susținută de autor cu tema: Actualitatea teologiei Sfântului Maxim Mărturisitorul.

Sâmbătă, 16 octombrie vor avea loc manifestări dedicate împlinirii a 20 de ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Paisie Olaru de la Mănăstirea Sihăstria. Începând cu ora 8:00 va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească în biserica mare a Mănăstirii Sihăstria; la ora 10:00 se va oficia un Trisaghion pentru părintele Paisie Olaru, apoi începând cu ora 10:30 va începe un Simpozion dedicat părintelui Paisie Olaru, în demisolul bisericii mari a Mănăstirii Sihăstria.

Duminică, 17 octombrie, începând cu ora 08:30 va avea loc resfințirea Bisericii Mănăstirii Golia, urmată de Sfânta Liturghie arhierească. Începând cu ora 17:00 va avea loc sfințirea locului pe care se va ridica biserica parohială ‘Sf. Maxim Mărturisitorul’ din cartierul Munteni-Copou, municipiul Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente