Sărbătoarea Sfintei Mucenițe Filofteia la Curtea de Argeș

Peste zece mii de credincioși au fost prezenți, astăzi, 7 decembrie 2012, la Curtea de Argeș pentru a participa la sărbătoarea închinată Sfintei Mucenițe Filofteia. Dacă ieri după-amiază racla cu sfintele moaște a fost scoasă în procesiune din paraclisul arhiepiscopal, în această dimineață, începând cu orele 9:30, în Catedrala Arhiepiscopală, Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, precum și cu un sobor de preoți și diaconi.

„Să pomenim, cu ajutorul lui Dumnezeu, numele lui Iisus Hristos, să cerem să vină în inima noastră, în sufletul nostru, în casa noastră, să pomenim numele Maicii Domnului, numele sfinților a căror nume îl purtăm fiecare și a sfinților la care venim să fim în comuniune la rugăciune cum a fost și astăzi cu Sfânta Muceniță Filofteia. Vă mulțumim din toată inima pentru solidaritate ortodoxă românească”, a spus în cuvântul de învățătură Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, după cum informează TRINITAS TV.

„Sfânta Filofteia a rămas în istoria Bisericii prin actele de milostenie pe care le-a făcut și prin iubirea jertfelnică pe care a avut-o față de Dumnezeu și față de aproapele. Cei doi sfinți, Sfântul Ierarh Nicolae și Sfânta Muceniță Filofteia, ne îndeamnă pe fiecare dintre noi ca să ne luăm crucea și să îl urmăm pe Mântuitorul Iisus Hristos pe drumul acestei vieți și să căutăm să ne împodobim sufletele noastre cu alesele virtuți creștine și mai ales cu toată fapta cea bună”, a spus Preasfințitul Părinte Visarion.

„Noi, din Episcopia Caransebeșului, ne-am bucurat astăzi venind la Curtea de Argeș, venind și în acest an la invitația Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Calinic ca să slujim Sfânta Liturghie și să ne închinăm cu evlavie purtând în inimile noastre pomelnicul tuturor preoților și credincioșilor din Episcopia noastră, rugând-o pe Sfânta Filofteia să mijlocească pentru mântuirea noastră înaintea Tronului Preasfintei Treimi”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.

„Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic al Argeșului și Muscelului pentru dragostea părintească și pentru bucuria cu care ne primește de fiecare dată aici în Reședința Arhiepiscopală. Pentru credincioșii care vin să se închine și să se roage la moaștele Sfintei Filofteia nici un efort nu este prea mare având în vedere darurile pe care Dumnezeu le revarsă asupra noastră prin lucrarea sfinților bineplăcuți lui Lui”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul.

„La toate pelerinajele din țara noastră, și la Sfânta Parascheva și la Sfântul Dimitrie Basarabov, ca și aici la Curtea de Argeș la pelerinajul la moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, credincioșii vin cu multă dragoste, răbdare și credință. Această putere de a îndura frigul vine din harul lui Dumnezeu, din credința pe care o poartă în suflet”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul.

Moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia au fost depuse încă de aseară în fața Catedralei Arhiepiscopale într-un spațiu special amenajat. Temperatura scăzută nu a fost o piedică în calea pelerinilor veniți să ceară de la Bunul Dumnezeu împlinirea rugăciunilor prin mijlocirea Sfintei Filofteia.

Sfânta Muceniță Filofteia ocrotește de peste 600 de ani Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, sfintele moaștele fiind aduse în Biserica Mitropolitană din Curtea de Argeș în anul 1396, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân. Este ocrotitoarea tinerilor, a copiilor, grabnic ajutătoare a celor aflați în diferite suferințe trupești și „aducătoare de ploi”.

Din anul 1949 racla cu sfintele moaște se află în paraclisul arhiepiscopal, urmând să fie mutată în viitorul apropiat în noua catedrală, închinată Sfintei Mucenițe Filofteia, care se construiește foarte aproape de ctitoria domnitorului sfânt Neagoe Vodă Basarab.

Comentarii Facebook


Știri recente