Sărbătoarea Sfintei Maria Magdalena în Ardeal

Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie și a pus piatra de temelie la biserica Mănăstirii ‘Sfânta Maria Magdalena’ din Oarța de Sus, județul Maramureș, cu ocazia sărbătoririi hramului, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Înalt Preasfințitul Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, pe un podium amenajat la locul unde se va construi viitoarea mănăstire. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Andrei a sfințit piatra de temelie a bisericii pentru recent înființata mănăstire închinată Sfintei Maria Magdalena din localitatea Oarța de Sus, care apare menționată în documentele de cancelarie pentru prima dată în anul 1391.

Ziua de 23 iulie a fost un moment istoric pentru locuitorii din împrejurimi, iar dorința IPS Mitropolit Andrei de a construi în această zonă de interferență a celor trei județe, Maramureș, Sălaj și Satu Mare, o mănăstire s-a împlinit cu ajutorul Consiliului Local din localitatea Oarța și cu ajutorul fostului primar Vasile Costinaș, care a făcut demersurile necesare și a oferit terenul pentru construirea acestei mănăstiri care va purta hramul Sfintei Maria Magdalena, cea întocmai cu Apostolii. Mănăstirea va avea obște de călugări și este deja formată din cinci viețuitori, în frunte cu starețul ieromonah Pimen Vasile, veniți de la Mănăstirea ‘Sfânta Maria Skobțova’ din Alba Iulia. Alături de peste cei 1.500 de credincioși care au participat la Sfânta Liturghie și la punerea pietrei de temelie a bisericii mănăstirii, au participat și oficialități locale.

Liturghii arhierești

Credincioșii Parohiei Ceanu Mare din Protopopiatul Turda s-au bucurat duminică de prezența în mijlocul lor a Preasfințitului Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în lăcașul de cult ce poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Biserica din Ceanu Mare a fost construită în 1891, iar în urmă cu un an, la 120 de ani de la ridicare, a fost resfințită de PS Vasile Someșanul după finalizarea unor reparații interioare și exterioare, după cum a menționat părintele paroh Vasile Tarța.

Biserica ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ a Parohiei Unguraș, județul Maramureș, a fost resfințită de Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Ierarhul a mai sfințit, alături de lăcașul de cult, și altarul de vară al bisericii, precum și un lumânărar. Sfânta Liturghie a fost oficiată, în prezența a numeroși credincioși, în altarul de vară.

Sfânta Liturghie în limbajul mimico-gestual la Brașov

În paraclisul Bisericii ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din Parohia ortodoxă ‘Valea Cetății’ Brașov s-a săvârșit Sfânta Liturghie pentru credincioșii surdomuți, conform celor precizate de preotul paroh Corneliu Gârbacea. Au participat preoți specializați în limbajul mimico-gestual specific, precum pr. Marian Vladuț, preot misionar pentru surdomuți la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Zavate Vasile, preot misionar în cadrul Centrului național de pregătire și catehizare a persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din Pitești, pr. Uță Marius, de la Parohia Spitale I Brașov. La Sfânta Liturghie au participat 23 de credincioși surdomuți din Brașov. Parohia ortodoxă ‘Valea Cetății’, împreună cu doi sponsori, Duicu Gheorghe și Duicu Ioan, au oferit o gustare celor 23 de credincioși surdomuți prezenți în paraclisul de la demisolul bisericii, după cum a mai menționat părintele paroh Corneliu Gârbacea.

Comentarii Facebook


Știri recente