Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva la Biserica Parcul Călărași din București

În ziua sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, astăzi, 14 octombrie 2011, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Sfinții Împărați Constantin și Elena și Sfânta Parascheva – Parcul Călărașilor din Capitală. După ce a resfințit lăcașul de cult, Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși.

În cuvântul de învățătură rostit după Sfânta Evanghelie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat învățăturile ce reies din pericopa evanghelică, citită la Sfânta Liturghie: „Femeia păcătoasă din evanghelia de astăzi se distinge prin pocăința și prin smerenia ei. Această femeie păcătoasă a aflat că Mântuitorul Iisus Hristos se află în casa lui Simon Fariseul, fiind invitat de acesta. După ce Mântuitorul s-a așezat la masă, femeia păcătoasă s-a apropiat de El, a îngenuncheat și plângea. Lacrimile ei se revărsau peste picioarele Lui, iar cu părul capului ei ștergea picioarele Mântuitorului. Mai mult decât atât, femeia păcătoasă a vărsat pe picioarele Lui mir de mare preț. […] De ce a dorit ea să-și schimbe viața păcătoasă și să se elibereze de un trecut apăsător ? Pentru că nimeni nu a certat-o, nu a jignit-o și nu i-a dat măcar un sfat și nimeni nu i-a făcut morală. Totuși ea se schimbă, dorește să se ridice și să înceapă un nou drum al vieții sale. Există un răspuns, și anume, păcătoșenia ei mare s-a întâlnit cu Sfințenia Lui multă. Deci, în tăcere și fără nici un cuvânt adresat ei direct, Mântuitorul a ajutat-o să-și schimbe viața prin contrastul dintre păcătoșenia ei și Sfințenia Lui. […] Mântuitorul Iisus Hristos nu judecă pe oameni dacă nu-i ajută. El vrea mai întâi să ajute pe om să se schimbe și nu apasă, nu blamează și nu distruge, ci recuperează și ridică, vindecă și sfințește acolo unde sunt multe răni ale păcatelor și multă cădere morală”.

De asemenea, Preafericirea Sa a elogiat și personalitatea Sfintei Cuvioase Parascheva: „Sfânta Cuvioasă Parascheva este numită Mult Folositoare și folosul ei duhovnicesc se vede peste tot de-a lungul veacurilor, săvârșind o mulțime de minuni. […] Smerenia ei multă, rugăciunea ei multă și multa ei dărnicie încă din copilărie și din tinerețe, o dărnicie jertfelnică, explică puterea ei duhovnicească, vindecătoare și ajutătoare. Cel care a iubit mult pe Dumnezeu în rugăciune și în fapte bune poate să ajute mult pe cei ce se roagă și doresc să săvârșească fapte bune. Pentru că a iubit pe Hristos Domnul, a iubit pe Sfânta Treime, pe Maica Domnului și pe toți sfinții, cu o iubire totală, Sfânta Cuvioasă Parascheva a primit de la Preasfânta Treime această putere de a ajuta, de a vindeca, de a lumina și de a călăuzi viața oamenilor”.

Pentru implicarea lor în restaurarea sfântului lăcaș părinții slujitori Nicolae Giolu și Ioan Protopopescu au fost hirotesiți iconomi stravofori, părintele Dumitru Radu a primit ordinul ‘Sanctus Stephanus Magnus’, iar ostenitorii au primit diplome de merit din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române,

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit și troița din curtea lăcașului de cult.

Comentarii Facebook


Știri recente