Sărbătoarea Sfintei Cruci în Mitropolia Banatului

Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a slujit la Mănăstirea Feredeu, județul Arad, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit împreună cu Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, la Muntele Mic, iar Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit la Mănăstirea Cebza, județul Timiș, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

În fiecare an, la 14 septembrie, de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, sute de pelerini, mai ales din Podgoria Aradului, dar și din alte locuri, își îndreaptă pașii spre vechea mănăstire a Feredeului, Protopopiatul Lipova, din cadrul Arhiepiscopiei Aradului.

Și în acest an, programul slujbelor religioase a început în ajunul sărbătorii, atât la biserica mare, din vale, cât și la biserica și la paraclisul din deal – acesta purtând hramul Înălțării Sfintei Cruci – prin săvârșirea Vecerniei cu Litie, urmată de procesiunea ‘Drumului Crucii’, pe drumul care poartă spre mănăstire, cu popasuri la cele 14 cruci așezate și care, prin icoanele înălțate, exprimă calvarul Mântuitorului pe drumul spre Golgota. Programul slujbelor a continuat ieri, când pelerinii au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie arhierească, în paraclisul din deal, avându-l în mijlocul lor pe Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, înconjurat de un ales sobor preoțesc, și la slujba Sfântului Maslu. În cuvântul de învățătură, cu tema ‘Crucea, purtătoare de viață și tămăduitoare a neputințelor’ (cf. I. Cor. 1, 18), chiriarhul s-a referit la istoria și bogăția semnificațiilor praznicului, reținând legătura dintre acestea cu cele privind anul consacrat în Biserica noastră îngrijirii bolnavilor și Sfântului Maslu, în concret, pe cea a Crucii, pe care fiecare creștin, în dorința urmării lui Hristos, Domnul, o poartă în viața pământească, spre dobândirea celei cerești.

La timpul cuvenit a fost hirotonit întru preot diaconul Ciprian Cucu, pe seama penitenciarului de maximă siguranță Arad. La final, arhimandritul Ilarion Tăucean, starețul mănăstirii, în numele viețuitorilor mănăstirii, al soborului preoților slujitori și al pelerinilor, a ținut să mulțumească IPS Timotei pentru prezență și părintească purtare de grijă.

Al VII-lea pelerinaj la crucea-monument de pe Muntele Mic

În Episcopia Caransebeșului, în acest an s-a organizat al VII-lea pelerinaj la crucea-monument de mari dimensiuni de pe Muntele Mic, din Episcopia Caransebeșului.

La orele dimineții, ierarhi, preoți și diaconi și autorități, alături de numeroși credincioși, au plecat în procesiune solemnă cu Sfânta Cruce și cu o copie a icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula. Ca în fiecare an, și anul acesta procesiunea a fost însoțită de un pluton de militari din Garda de Onoare a Brigăzii 18 Infanterie Banat.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, împreună cu PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurați de un impresionant sobor de preoți și diaconi, într-un foișor special amenajat în fața crucii-monument. După săvârșirea Sfintei Liturghii s-a oficiat și o slujbă de Parastas pentru ctitorii crucii-monument și pentru toți eroii bănățeni din toate timpurile care au căzut la datorie pe toate câmpurile de luptă.

La finalul slujbei, chiriarhul a arătat: ‘În fața unui monument, în fața unei cruci, unei troițe, ne aducem aminte și de cei care nu mai sunt printre noi, de cei dragi ai noștri, de părinții și frații noștri, de înaintașii noștri și în mod special, astăzi, cu toții ne-am adus aminte de cei care s-au jertfit pentru noi și pentru a noastră libertate și demnitate. De aceea se cuvine să continuăm în fiecare an și să urcăm pe acest munte sacru al Banatului, să ne rugăm în fața acestei cruci-monument, să ne închinăm Celui ce s-a răstignit pe Crucea Golgotei și să-i cinstim pe eroii care și-au asumat cu demnitate și responsabilitate crucea, căci s-au jertfit pentru noi și pentru a noastră libertate’. Apoi, în semn de prețuire și recunoștință, a oferit Ordinul eparhial crucea ‘Episcop Elie Miron Cristea’ clasa I pentru mireni generalului de brigată Gheorghe Simina și colonelului Cristian Dinulică, din cadrul Brigăzii 18 Infanterie Banat, împreună ostenitori la organizarea pelerinajului la crucea de pe Muntele Mic, în fiecare an.

În finalul manifestărilor, în acorduri de fanfară, a avut loc ceremonia depunerii de coroane la baza Sfintei Cruci în memoria eroilor bănățeni care s-au jertfit pentru unitatea și libertatea poporului român. Momentul emoționant a fost urmat de defilarea Gărzii de Onoare a Brigăzii 18 Infanterie Banat.

Toți credincioșii prezenți la praznic au primit gustări de post din partea Schitului ‘Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul’ de pe Muntele Mic.

Înălțarea Sfintei Cruci, prăznuită la Mănăstirea Cebza

Cu ocazia praznicului Înălțării Sfintei Cruci, Mănăstirea Cebza din Arhiepiscopia Timișoarei și-a sărbătorit hramul. Slujbele religioase au început de joi seara, cu slujba Vecerniei Mari unită cu Litia și slujba Utreniei. Programul slujbelor religioase a continuat vineri dimineața, cu Sfințirea Apei mici și Taina Sfântului Maslu. Cu binecuvântarea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, ieri, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. La sfintele slujbe au participat monahii și monahiile de la mănăstirile din eparhie, preoți din Timișoara și din parohiile învecinate, precum și numeroși credincioși dornici să agonisească din harul pe care Domnul îl dă celor ce se nevoiesc. De asemenea a fost prezentă și parte din obștea monahală de la Mănăstirea Nera din Episcopia Caransebeșului, care au dat răspunsurile liturgice la slujba Privegherii și a Sfintei Liturghii arhierești. La stăruința IPS Mitropolit Nicolae, în anul 1996 s-a hotărât reactivarea acestui vechi așezământ monahal pentru călugărițe. Astăzi comunitatea de la Cebza este organizată ca mănăstire de maici cu viață de obște și cuprinde 25 de viețuitoare. Stareța Mănăstirii Cebza este monahia Eufimia Ciocloda.

‘Craiul Munților’ sărbătorit la Arad

Joi, 13 septembrie 2012, de Înainteprăznuirea Înălțării Sfintei Cruci, s-au împlinit 140 de ani de la mutarea la viața cea veșnică a lui Avram Iancu. Cu acest prilej, Înalt Preasfințitul Timotei a săvârșit slujba de pomenire în fața bustului eroului național, situat în spatele Palatului de Justiție din Arad.

Evenimentul a început cu intonarea imnului de stat, după care a avut loc ceremonialul religios oficiat de către ierarhul locului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, Arhiepiscopul Aradului a adus un omagiu ‘Craiului Munților’, subliniind faptul că, având ‘o viață plină de renunțări pentru un scop deosebit, ajunge la jertfa supremă’. De asemenea, a situat comemorarea arădeană în contextul manifestărilor de la Țebea din preajma sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci, care ne învață ce înseamnă o jertfă și mai ales o jertfă spirituală.

Comentarii Facebook


Știri recente