Sărbătoarea Sfântului Ștefan la Făgăraș

La sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan, Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica ‘Sfântul Nicolae’ din Făgăraș, ctitorie brâncovenească, informează „Ziarul Lumina”. În după-amiaza zilei, ierarhul l-a instalat pe părintele Vasile Dariciuc ca preot paroh la Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din Sibiu.

A treia zi de Crăciun a fost pentru făgărășeni o sărbătoare deosebită pentru că au fost binecuvântați de IPS Mitropolit Laurențiu în istorica biserică din oraș, ctitorită la 1698 de domnitorul Constantin Brâncoveanu. Lăcașul de cult, un simbol al spiritualității din Țara Făgărașului, a fost plin de credincioși, autorități locale, județene și centrale, printre care primarul Constantin Sorin Mănduc. În soborul de preoți s-au aflat starețul Mănăstirii ‘Brâncoveanu’ de la Sâmbăta de Sus, arhimandritul Ilarion Urs, cei doi protopopi de la Făgăraș, pr. Marcel Dobrea și pr. Ion Tărcuță, preoți din oraș și împrejurimi.

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre martiriul și exemplul oferit de Sfântul Arhidiacon Ștefan, întâiul mucenic al creștinătății: ‘Sfântul Ștefan L-a propovăduit și L-a vestit pe Hristos. A avut curajul să întâmpine prin cuvântul său pe iudei, farisei și saduchei, pe cei care L-au răstignit pe Hristos. Apostolii stăteau închiși de frica iudeilor, dar au ieșit să-L mărturisească pe Hristos, așa cum a făcut și Sfântul Ștefan, fapt care a dus la uciderea sa cu pietre’, a spus Părintele Mitropolit.

La final, pr. protopop Marcel Dobrea, paroh la Biserica ‘Sf. Nicolae’, a mulțumit IPS Laurențiu pentru vizita pastorală, a subliniat că unul dintre fiii martiri din familia Brâncoveanu a purtat numele de Ștefan și a oferit ierarhului o icoană.

Paroh nou la Sibiu

În aceeași zi, IPS Mitropolit Laurențiu a instalat un nou preot paroh la Biserica ‘Dintre Brazi’ din Sibiu. În urma pensionării părintelui Traian Bârsan, paroh la Cibin II mai bine de 30 de ani, pr. Vasile Dariciuc, coordonatorul Departamentului pentru tineret al Arhiepiscopiei Sibiului, a preluat misiunea pastorală în rândul enoriașilor de aici. Biserica a fost plină de credincioșii dornici să-și cunoască noul păstor. IPS Laurențiu a vorbit despre întreita misiune și slujire a preotului și l-a îndemnat pe părintele Dariciuc să slujească cu demnitate lui Dumnezeu și oamenilor. Noul paroh s-a adresat credincioșilor și a mulțumit Părintelui Mitropolit pentru demnitatea oferită: ‘Îl rog pe Dumnezeu să-mi dea putere și curaj să-mi duc misiunea de preot mai departe’. Colindele și cuvintele de felicitare au încheiat ceremonia.

Sărbătoarea Parohiei ‘Sfântul Ștefan’ din Cluj-Napoca

Credincioșii Parohiei ‘Sfântul Arhidiacon Ștefan’ din cartierul Între Lacuri din Cluj-Napoca și-au sărbătorit ocrotitorul spiritual. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. Parohia a fost înființată în 2001, iar în acest an s-au încheiat lucrările de zidire, biserica fiind sfințită în septembrie. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit și un preot pe seama Parohiei Feleacu, Protopopiatul Beclean.

Hram la Zalău

Parohia ‘Sfântul Arhidiacon Ștefan’ din Zalău s-a aflat în straie de sărbătoare cu ocazia prăznuirii ocrotitorului. Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie alături de membri ai Permanenței Consiliului eparhial, părinții protopopi și cei doi slujitori ai parohiei, pr. Ștefan Lucaci și pr. Ioan Coste. PS Petroniu a felicitat pe pr. paroh Ștefan Lucaciu pentru frumoasa activitate pastoral-misionară, i-a urat mulți ani cu prilejul onomasticii, iar la final a împărțit daruri copiilor prezenți în număr mare la Sfânta Liturghie.

Comentarii Facebook


Știri recente