Sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul la Mănăstirea Caraiman

În ziua sărbătorii Sfântului Slăvit Prooroc Ilie Tesviteanul, astăzi, 20 iulie 2012, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române s-a aflat la Mănăstirea Caraiman din județul Prahova unde a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a sute de credincioși.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a elogiat personalitatea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul: ‘Sfântul Prooroc rămâne în conștiința noastră potrivit Sfintelor Scripturi în primul rând ca un prooroc, învățător și luptător pentru dreapta credință în vreme de rătăcire. Aproape singur s-a luptat cu rătăcirile de la dreapta credință. A înfruntat teama, primejdia de moarte, dar a rămas credincios lui Dumnezeu și a simțit puterea lui Dumnezeu în viața sa. În al doilea rând, Proorocul Ilie este un om al ajutorării celor sărmani, al consolării celor îndoliați. El a înviat pe fiul văduvei din Sarepta Sidonului schimbând durerea în bucurie. În al treilea rând, Sfântul Prooroc Ilie este un om al dreptății care apără pe cel nedreptățit și intervine atunci când familia regală ucide un om doar pentru a-i lua via și a o stăpâni’.

Preafericirea Sa a mai arătat că viața și învățăturile Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul ne îndeamnă să fim tari în credință, indiferent de încercările prin care trecem: ‘Încercările nu ne fac să fim slabi, ci ne arată cum suntem, slabi sau tari. În încercare omul constată că nu poate rezolva problema grea a vieții dintr-un moment dat fără ajutorul lui Dumnezeu. Dumnezeu îngăduie secetă ca să prețuim mai mult darurile Sale, îmbelșugarea roadelor pământului, vremurile pașnice, ploaia la bună vreme și când nu le mai avem atunci ne dăm seama că ele sunt importante. Ca și cu sănătatea, nu mai mulțumim lui Dumnezeu pentru viață, pentru sănătate, nici când ne sculăm, nici când ne culcăm, însă atunci când ne îmbolnăvim ne aducem aminte că totuși sănătatea este un mare dar. Deci, proorocii și sfinții în general ne îndeamnă să mulțumim lui Dumnezeu pentru darul vieții, să Îi cerem ajutorul în orice încercare și să împlinim voia Lui în viața noastră’.

În cadrul Sfintei Liturghii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a îngenuncheat împreună cu soborul de slujitori și s-au rugat pentru izbăvirea de secetă, cerând îndurare de la Dumnezeu prin mijlocirea Sfântului Ilie, cel care are putere de a dezlega ferecăturile cerurilor.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa a oferit distincții celor care au contribuit la edificarea noului centru construit la Mănăstirea Caraiman. Astfel, a fost evidențiat atât actualul stareț, Protos. David Petrovici, cât și fostul stareț al mănăstirii, Gherontie Puiu. La rândul lor, aceștia au oferit Patriarhului României o icoană a Sfântului Ilie și una cu Cina cea de Taină, după cum informează Ziarul Lumina.

Patriarhul României a sfințit în cursul dimineții noul paraclis chiriarhal al Mănăstirii prahovene Caraiman. După Sfânta Liturghie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a sfințit și noul Centru social-pastoral „Sfânta Cruce” din incinta așezământului monahal.

Comentarii Facebook


Știri recente