Sărbătoarea Sfântului Pantelimon

Credincioși din întreaga Ortodoxie așteaptă cu nerăbdare sărbătoarea unuia dintre cei mai iubiți mucenici, Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, sărbătorit la 27 iulie, în fiecare an.

Mulți vin cu evlavie înaintea icoanelor și moaștelor sale, rugându-se cu credință pentru vindecarea de bolile trupești și sufletești. În București și în alte localități din țară, multe biserici poartă hramul acestui sfânt iubit.

Chiar la marginea Capitalei, în orașul Pantelimon, credincioșii din întreaga localitate sunt în sărbătoare. Cei mai mulți se adună în jurul Bisericii ‘Sfântul Pantelimon’, bucurându-se împreună la hramul lăcașului de cult.

‘Sărbătoarea hramului nostru este strâns legată de moaștele Sfântului Pantelimon, care sunt pe teritoriul localității Pantelimon de aproape 250 de ani, aduse de domnitorul Grigore Ghika al II-lea, la anul 1750, când s-a târnosit biserica Mănăstirii ‘Sfântul Pantelimon’, care a fost demolată în perioada regimului comunist. Sfintele moaște au fost strămutate în biserica noastră, acum aproximativ 70 de ani, după ce a fost închis vechiul Spital ‘Sfântul Pantelimon’. Foarte mulți credincioși vin de atunci, în ziua hramului, cu evlavie, căutând ajutorul sfântului doctor fără de arginți. Noi ne pregătim an de an pentru a-i întâmpina pe credincioși cu slujba cuvenită a Acatistului, după care vom săvârși Vecernia cu Priveghere, iar mâine, Sfânta Liturghie. Sfintele moaște vor fi scoase afară, în curtea bisericii, unde avem un foișor special amenajat, pentru ca pelerinii să poată ajunge mai ușor să se închine. După terminarea Sfintei Liturghii vom împărți și pachete pentru pelerini’, a declarat pentru Ziarul Lumina părintele Nicolae Tănăsoiu, parohul Bisericii ‘Sfântul Pantelimon’.

Mare sărbătoare este și la Biserica ‘Sfântul Pantelimon’ de la Foișorul de Foc, din București, unde preoții slujitori au pregătit un program liturgic special și daruri pentru pelerini. ‘În această seară, la ora 18:00, vom organiza procesiunea, după care vom face slujba Acatistului și Vecernia cu Litie. Dimineața, de la ora 8:00, slujba Utreniei, urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și parastasul pentru ctitori. Vom săvârși, de asemenea, și Taina Sfântului Maslu. Am pregătit pentru pelerini 2.000 de sticle pentru agheasmă, 6.000 de sarmale, 500 de litri de socată, fructe și alte daruri. La procesiune, vom ieși cu steaguri, cu clopot, cu toacă, cu icoana mare a Sfântului Pantelimon și cu racla cu moaștele Sfântului Pantelimon, ocolind lăcașul pe străzile adiacente, astfel încât să cuprindem și Așezământul ‘Sfântul Nectarie’ din apropiere. Vom face mai multe opriri, vom rosti rugăciuni și cântări, după care vom așeza racla afară, într-un loc special amenajat, unde va sta toată noaptea și a doua zi, până vor trece ultimii pelerini’, ne-a spus părintele Marian Constantinescu, parohul Bisericii ‘Sfântul Pantelimon’ de la Foișorul de Foc.

De asemenea, azi, în ajunul sărbătorii Sfântului Pantelimon, la ora 17.00, cu ocazia hramului bisericii, trupa de teatru religios ATENEU, coordonată de părintele Bogdan Teleanu, slujitor la Biserica ‘Sfântul Pantelimon’, prezintă sceneta ‘De demult’, scrisă de col. magistrat Diniu N. Ioan (1893-1985), la vârsta de 21 de ani, deși pusă la dispoziție în acest scop de doamna Virgina Sorescu, fiica scriitorului. Sfintele moaște au sosit la Biserica ‘Sfântul Pantelimon’ de la Foișorul de Foc în anul 2008, fiind așezate cu cinste spre închinare în biserică.

Comentarii Facebook


Știri recente