Sărbătoarea Sfântului Nicolae în Parohia „Craiovița I”

Cu ocazia sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, șase biserici craiovene și-au serbat hramul. Printre acestea s-a numărat și biserica Parohiei „Craiovița I”, unde Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia.

Sfântul Ierarh Nicolae a fost cinstit în chip deosebit de credincioșii craioveni, care au venit în număr mare la slujbă. Cu acest prilej, Parohia „Craiovița I” s-a pregătit în mod deosebit pentru eveniment. Sărbătoarea a început din seara zilei de 5 decembrie, prin slujba Vecerniei unită cu Litia. A doua zi, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu părintele Teodor Ciontu, preotul paroh al bisericii și protoiereul Protopopiatului Craiova Nord.

„A dărui nu înseamnă a da”

În cuvântul de învățătură de la sfârșitul slujbei, părintele Ioan Ioanicescu, de la Biserica ‘Sfinții Împărați – Obedeanu’ din Craiova, a vorbit despre receptarea cultului Sfântului Nicolae în spiritualitatea românească: ‘Țările Române, în momentul în care și-au dobândit independența, l-au așezat pe Sfântul Nicolae ca ocrotitor al acestei mari realizări istorice. Biserica ‘Sfântul Nicolae Domnesc’ din Curtea de Argeș este prima catedrală de zid din Țara Românească, care l-a avut ca ocrotitor pe marele ierarh. După ce scaunul domnesc a fost stabilit la Târgoviște, și aici catedrala a fost închinată tot Sfântului Nicolae. De asemenea, atunci când Moldova a devenit principat autonom, Biserica ‘Sfântul Nicolae Domnesc’ din Bogdana de Rădăuți a fost locul unde și-au plecat genunchii domnitorii, dimpreună cu boierii țării și cu toate odraslele lor. Atunci când Mihai Viteazul a intrat biruitor în Cetatea de la Alba Iulia și a așezat acolo mitropolit român, l-a instalat tot într-o biserică închinată Sfântului Ierarh Nicolae. Craiova noastră poartă și ea pecetea sfântului. Cea mai veche biserică din Oltenia se află în cartierul Mofleni, în incinta Seminarului Teologic și îl are ca ocrotitor pe Sfântul Nicolae. Ea a fost ridicată la începutul secolului al XVI-lea de către Banul Stepan, dimpreună cu cei din neamul său. Multă vreme a funcționat ca biserică a Mănăstirii Coșuna Bucovățul Vechi. Pe lângă ea, alte cinci sfinte lăcașuri îl cinstesc astăzi în chip deosebit pe marele Ierarh Nicolae, una dintre ele fiind și biserica dumneavoastră. Iată cât de bogată și de iubită a fost personalitatea sfântului în rândul nostru, al românilor. El este simbolul darurilor nevinovate și al bucuriilor neașteptate. A dărui nu înseamnă a da, pentru că dacă dai ceva unei persoane te aștepți să primești ceva în schimb. Darurile de care ne vorbește Sfântul Ierarh Nicolae și spre care ne sugerează să mergem sunt pline de bucurie și de sfințenie pentru că se desprind din viața Bisericii. Nu valoarea darului contează, ci sufletul pe care îl pui în acesta atunci când îl dăruiești. De aceea, Sfântul Nicolae este un simbol al darurilor noastre pentru că ne deschide ușa pentru a primi cel mai mare dar al mântuirii noastre, Nașterea Domnului Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Înomenit’, a încheiat părintele Ioanicescu.

Comentarii Facebook


Știri recente