Sărbătoarea Sfântului Mina în Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Biserica Ortodoxă l-a pomenit ieri, 11 noiembrie, pe Sfântul Mare Mucenic Mina, patronul spiritual al mai multor biserici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, informează „Ziarul Lumina”.

Singura biserică din Piatra Neamț închinată Sfântului Mare Mucenic Mina, ajutătorul celor păgubiți, a îmbrăcat ieri haine de sărbătoare. Programul liturgic a început miercuri seara cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de un sobor de preoți. Oamenii au adus prinoase la biserică pentru a fi binecuvântate și s-au închinat cu evlavie icoanei Sfântului Mina. Așa cum este tradiția, la final a avut loc o agapă frățească. În ziua hramului, sute de credincioși s-au rugat în timpul Sfintei Liturghii oficiate în demisolul sfântului lăcaș. ‘Sărbătoarea hramului bisericii noastre este un moment mult așteptat pentru că Sfântul Mina este mult iubit de credincioși. Am avut foarte mulți credincioși care au venit în număr mare atât la slujba Vecerniei unită cu Litia, cât și la slujba Sfintei Liturghii’, a spus pr. paroh Gheorghe Pușcălău.

Construcția Bisericii ‘Sf. M. Mc. Mina’ din Piatra Neamț a început în anul 1999, iar anul acesta a fost acoperită turla mare. În perioada următoare vor începe lucrările la fațade, prin aplicarea de cadramente din piatră și se va tencui la interior. ‘Am întâmpinat hramul din acest an cu bucurie pentru că din primăvară s-a lucrat intens la biserică, chiar dacă ne aflăm într-o perioadă de criză. Ne îndreptăm gândul de mulțumire față de Sfântul Mina și față de credincioșii noștri care din puținul lor au oferit și bisericii. Când spuneam că e foarte greu și că suntem în criză totală, atunci Sfântul ne trimitea pe cineva care să ajute în continuare la construcția sfântului lăcaș. Credincioșii noștri, atât din Piatra Neamț, cât și din alte județe învecinate, au mare evlavie la Sfântul Mina. Acest lucru reiese și din prezența lor în fiecare an la hramul bisericii’, a mărturisit pr. Gheorghe Pușcălău.

Manifestări religios-culturale la Biserica ‘Sfântul Mina’ din Iași

Hramul Bisericii ‘Sf. M. Mc. Mina’ din cartierul ieșean Păcurari, ce aparține de Protopopiatul Iași 1, a început miercuri seara cu Vecernia unită cu Litia, oficiată de pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași și consilier pentru învățământ universitar în cadrul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul de preoți a făcut parte și arhim. Arsenie Butnaru, starețul Mănăstirii Vlădiceni din județul Iași, cel care a oferit Bisericii ‘Sfântul Mina’ din Iași în anul 2008 o părticică din moaștele Sfântului, care se păstrează în icoana hramului de pe catapeteasmă. Hramul bisericii s-a încheiat cu obișnuita agapă frățească pentru toți credincioșii. După cum ne-a relatat pr. paroh Constantin Prodan, miercuri seara s-a lansat CD-ul cu slujba Acatistului Sfântului Mare Mucenic Mina săvârșită de arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, alături de membrii Corului ‘Alatarul’, și au fost prezentate câteva icoane pictate în cadrul atelierului de artă bizantină ‘Sfântul Mina’ care funcționează în cadrul parohiei. Pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iași 1, și arhim. Arsenie Butnaru au primit câte o icoană cu Sfântul Mina. Ieri-dimineață s-au oficiat Utrenia, Acatistul Sfântului Mina, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru ctitori. După slujba Sfintei Liturghii, un grup de copii de la Școala ‘Ion Creangă’, aflată în parohia ‘Sfântul Mina’, a prezentat un program de cântece și poezii religioase. Elevii au fost coordonați de prof. Lucia Câmpeanu, directorul școlii.

Bisericile Sfântului Mina

În Mitropolia Moldovei și Bucovinei ieri și-au mai serbat hramul Biserica ‘Sf. Ap. Andrei’ și ‘Sf. M. Mc. Mina’ din cartierul ieșean Podu Roș, ce aparține de Protopopiatul Iași 2, biserica parohiei Tulbureni, Protopopiatul Botoșani, Biserica ‘Sf. M. Mc. Mina’ din Bârlad, Biserica ‘Sf. M. Mc. Mina’ din Suceava, Schitul ‘Sf. M. Mc. Mina’ al Mănăstirii Sihăstria, Schitul ‘Sf. M. Mc. Mina’ al Mănăstirii Nechit din județul Neamț și Mănăstirea ‘Sf. M. Mc. Mina’ – Roșiori din județul Suceava.

Comentarii Facebook


Știri recente