Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie la Patriarhie

Biserica ortodoxă prăznuiește la 26 octombrie în fiecare an pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Sfânta Liturghie la Patriarhie a fost săvârșită la această sărbătoare pe un podium special amenajat lângă Catedrala Patriarhală de către un sobor de ierarhi condus de Înalt Preasfințitului Părinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina din care au făcut parte și: Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfințiții Părinți Ciprian Câmpineanul și Varlaam Ploieșteanul, Episcopi-vicari patriarhali, Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

După citirea pericopei evanghelice Înaltpreasfințitul Părinte Efrem a adresat un cuvânt miilor de pelerini prezenți pe Colina Bucuriei prin care a subliniat că viața noastră personală trebuie să fie în acord cu cuvântul Evanghelic.

‘Observați, iubiții mei, cât de mare, cât de uriașă este răspunderea pe care o avem în fața istoriei, față de Biserică, față de frații noștri, chiar față de noi înșine, pentru a da această mărturie lumii contemporane, din ce în ce mai secularizate și haotice. Într-o lume în care oamenii suferă din cauza lipsei de libertate, a sărăciei și a șomajului, va trebui ca viața noastră personală și viața Bisericilor noastre să fie în conformitate cu cuvântul Evanghelic. Comunicarea dintre Bisericile Ortodoxe, ca rod al comuniunii Sfintei Treimi, deschiderea brațelor părintești ale acestora și cooperarea noastră ecumenică, în calitate de ortodocși, constituie dovada concretă că Biserica este una, sfântă, sobornicească și apostolică. Exact acest adevăr îl evidențiază și prezența Sfântului Ierarh Nectarie aici; sfintele sale moaște sunt mărturia unității noastre în Hristos, deoarece sfinții ne unesc, anulând granițele și dimensiunea istorică a timpului’, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Cantate Domino al Seminarului Teologic Ortodox Nifon Mitropolitul din București.

Comentarii Facebook


Știri recente