Sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul în municipiul Galați

De sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, duminică, 5 august 2012, capela aflata la parterul unui bloc din Galați a adunat sute de credincioși la ziua hramului. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepicopul Dunării de Jos care a ținut un cuvânt de învățătură despre viața sfântului, după cum ne informează edj.ro.

Un moment important l-a constituit sosirea în mijlocul credincioșilor prezenti a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam. Ca în fiecare an, în această zi, cei prezenți la ziua hramului au bucuria de a se ruga la Sfânta de la Adam, icoana despre care se știe că este aducătoare de ploaie în perioadele de seceta. La sfârșitul slujbei preoții au împărțit în jur de 300 de pachete, iar celor mici iconițe și dulciuri.

În Postul Adormirii Maicii Domnului, după datină, are loc în județul Galati pelerinajul cu icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Adam. Pelerinajul se desfășoară în perioada 1 – 15 august și cuprinde peste 50 de comunități mănăstirești și parohiale din protopopiatele Galati, Tecuci, Tg.-Bujor și Covurlui.

Sfânta icoană, purtată de monahii ale Mănăstirii Adam, este întâmpinată de către preoți și credincioși la intrarea în localități și la biserici, unde se oficiază slujba de priveghere, Sfânta Liturghie și rugăciuni pentru folosul sufletesc al oamenilor și al comunităților lor.

Procesiunea se încheie în ajunul praznicului Adormirii, la Mănăstirea Adam, unde mii de pelerini vin la Prohodul Maicii Domnului să mulțumească pentru binefacerile primite pe parcursul întregului post.

Programul pelerinajului cu icoana Maicii Domnului de la Adam cuprinde, parohiile Băleni, Fântânele, Frumușița ș.a. din Protopopiatul Tg.-Bujor; parohiile Șivița, Tulucești, Braniștea, Vasile Alecsandri ș.a. din Protopopiatul Galati, precum și parohiile Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, Mavromol, Precista, Vovidenia, Sfânta Cruce și Sfânta Ana din municipiul Galați și Catedrala Arhiepiscopală; parohiile Independența, Piscu, Hanu-Conachi, Nămoloasa, Tudor Vladimirescu, Rediu, Pechea, Cudalbi ș.a. din Protopopiatul Covurlui, precum si mănăstirile Tudor Vladimirescu și Cudalbi; localitățile Ivești, Liești, Matca și Corod din Protopopiatul Tecuci, precum și mai multe biserici din municipiu.

În această seară icoana va fi purtată in procesiune de la biserica Mavromol spre biserica Precista unde va rămâne la priveghere până seara târziu.

Comentarii Facebook


Știri recente