Sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a devenit neîncăpător pentru mulțimea credincioșilor veniți să cinstească pe Sfântul Ioan Gură de Aur, care este unul dintre hramurile lăcașului de cult. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită în această zi de sărbătoare de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, fiind înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

După citirea pericopei evanghelice Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți la primul hram al Paraclisului.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a arătat că „Evanghelia de astăzi este un program. Îndemnul Mergi și fă și tu asemenea! arată că nu e vorba doar de o pildă plăcută pentru urechi, ci este vorba de un program pentru toată viața. Mergi și fă și tu asemenea! înseamnă să fii milostiv în orice vreme și față de orice om care are nevoie de ajutorul nostru”.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat care este aproapele nostru.

„Nu pentru că cel căzut între tâlhari era o rudă, un prieten sau un cunoscut al său l-a ajutat pe el samarineanul milostiv, ci așa cum spune Sfânta Evanghelie i s-a făcut milă de el. Inima milostivă seamănă cu Dumnezeu Cel milostiv. De aceea, samarineanul milostiv din Evanghelia de astăzi este chipul iubirii milostive a lui Hristos în oameni. Fiecare dintre noi poate fi, poate deveni aproapele cuiva pe care îl ajută chiar dacă nu l-a cunoscut înainte, chiar dacă nu e rudă, nu este concetățean sau compatriot. Fiecare poate deveni mâinile iubirii lui Hristos pentru semenul care se află în nevoie. De asemenea, fiecare om poate fi aproapele nostru dacă are nevoie de ajutorul nostru. Deci, aproapele este cel care ajută pe semeni dar poate fi orice om care are nevoie de ajutorul nostru”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a elogiat și personalitatea Sfântului Ioan Gură de Aur, sărbătorit astăzi.

„Unul dintre cei mai mari propovăduitori ai Sfintei Scripturi, ai milostivirii lui Dumnezeu este Sfântul Ioan Gură de Aur pe care îl prăznuim astăzi. El a trăit doar 53 de ani, de la anul 354 până la anul 407, dar a lucrat mult. A fost bun cunoscător și mare predicator al Sfintei Scripturi. A scris o mulțime de tâlcuiri la Sfânta Scriptură, mai ales Omiliile la Cartea Facerii, Comentarii la Evanghelia după Matei, care este cea mai celebră dintre toate scrierile sale, Comentarii la evanghelia după Ioan și Comentarii la cele 14 epistole ale Sfântului Apostol Pavel. De asemenea, a fost un mare păstor de suflete și a combătut păcatul și a chemat la pocăință. Totodată, a combătut lăcomia și a chemat la milostenie. A combătut patimile trupești și a chemat la viață sfântă și și-a făcut o mulțime de dușmani pentru că era un om al adevărului și al dreptății”.

De asemenea, Preafericirea Sa a arătat legătura poporului român cu Sfântul Ioan Gură de Aur.

„Avem în Sfântul Ioan Gură de Aur un mare învățător, dar și un mare făptuitor. El nu numai că a predicat pocăința și milostenia, dar a și organizat milostenia. A organizat spitale la Constantinopol pentru cei bolnavi și cantine pentru săraci. De asemenea, Sfântul Ioan Gură de Aur a fost un misionar. Noi, românii, avem o legătură specială cu Sfântul Ioan Gură de Aur. În timpul lui au fost trimiși de la Constantinopol la Dunăre și în Dobrogea misionari. Creștinarea poporului român a început cu Sfântul Apostol Andrei, dar au fost Sfinți Părinți care au acordat o atenție deosebită în secolul al IV-lea și începutul secolului al V-lea teritoriului Daciei, adică teritoriului țării noastre de astăzi. Sfântul Vasile cel Mare din Cezareea Capadociei și Sfântul Ioan Gură de Aur au trimis misionari pentru că pe teritoriul țării noastre după retragerea aureliană romană au început să vină popoare migratoare. Astfel, goții au ocupat o vreme teritoriul țării și tocmai acestora Sfântul Ioan Gură de Aur le-a trimis misionari creștini de la Constantinopol. De asemenea, a trimis misionari și în Dobrogea, iar Episcopul Tomisului, Teotim I a fost un prieten al său. Iar Sfântul Ioan Casian care s-a născut în Dobrogea și vorbea perfect limba greacă și limba latină a fost hirotonit diacon de către Sfântul Ioan Gură de Aur și a fost trimis la Roma ca să spună Papei Inocențiu cum este persecutat el, Sfântul Ioan Gură de Aur, la Constantinopol”.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mai evidențiat că „De la Sfântul Ioan Gură de Aur învățăm în primul rând dreapta credință și viața duhovnicească. De la el avem și sfânta liturghie pe care o săvârșim aproape pe tot parcursul anului, cu câteva excepții când se săvârșesc celelalte două sfinte liturghii. De la el avem cele mai frumoase predici. El este cel mai mare orator al creștinătății sau cel puțin al Bisericii Răsăritene și este pentru noi un mare apărător al familiei. De la Sfântul Ioan Gură de Aur învățăm, de asemenea, că mai mult decât toate este pocăința și milostenia. Sfântul recomandă milostenia ca fiind esența evangheliei iubirii lui Hristos”.

Totodată, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a hirotonit întru diacon, în timpul Sfintei Liturghii, pe tânărul teolog Adrian Constantin Oancea, angajat al Centrului eparhial.

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului adăpostește fragmente din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur așezate într-o raclă. De construirea acesteia și a altora pentru alte sfinte moaște aflate în biserici bucureștene s-a ocupat Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul. În semn de apreciere Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a dăruit astăzi Preasfinției Sale un engolpion cu chipul Mântuitorului.

„Racla aceasta pe care ați văzut-o la intrare când ați sărutat moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur a fost făcută cu multă măiestrie și este foarte mare în raport cu mărimea sfintelor moaște prin grija Preasfințitului Părinte Episcop Vicar Varsanufie Prahoveanul. De aceea, am ținut ca astăzi să slujim împreună la această sfântă biserică, dar și pentru că Preasfinția Sa a avut inițiativa, a găsit bani și modalități de a se confecționa mai multe racle în București de o frumusețe deosebită. Dorim ca în această zi să îi oferim un engolpion cu Mântuitorul Iisus Hristos, Arhiereul cel veșnic și să-i mulțumim pentru multa dăruire pe care a arătat-o în înfrumusețarea raclelor pentru a adăposti moaștele multor sfinți”.

La final, Preafericirea Sa a dăruit iconițe credincioșilor prezenți la această frumoasă sărbătoare.

Sfântul lăcaș a fost sfințit în ziua în care a fost adus pentru prima dată în București Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei, luni, 24 octombrie 2011, cu prilejul hramului din acest an al Sfântului Dimitrie cel Nou, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de un sobor de ierarhi români și străini. Biserica, construită în stil ștefanian, are hramurile Învierea Domnului, Icoana Maicii Domnului – Prodromița și Sfântul Ioan Gură de Aur. Lăcașul de cult a fost construit în numai trei luni.

Comentarii Facebook


Știri recente