Sărbătoarea Sfântului Ierarh Varlaam, la Mănăstirea Bodești

Mănăstirea Bodești din județul Neamț îmbracă astăzi, 30 august 2012, straie de sărbătoare, pentru a-l cinsti prin rugăciune pe Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei. Slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată astăzi la Mănăstirea Bodești de Înalt Preasfințitul Teofan.

‘Invităm pelerinii cu dragoste de Hristos să pășească pragul mănăstirii noastre în aceste zile de sărbătosare, pentru ca, împreună, întru aleasă și firească comuniune, să înălțăm rugăciuni, pentru ca Sfântul Varlaam să mijlocească pentru noi înaintea Preasfintei Treimi’, a spus protos. Ieronim Andreescu, starețul Mănăstirii Bodești.

Situată în localitatea Bodești din ținutul Neamțului, aproximativ la jumătatea distanței dintre Târgu Neamț și Piatra Neamț, pe DN 15 C, Mănăstirea Bodești și-a început existența ca schit de călugări, aflat sub jurisdicția Mănăstirii Bistrița, în 4 august 1996, când a fost sfințit locul și a fost pusă și piatra de temelie pentru biserică de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Lucrările s-au realizat prin purtarea de grijă a vrednicului de pomenire arhimandrit Ciprian Zaharia. Obștea actuală este formată din șapte călugări, care, cu dragoste, alături de ascultările zilnice, participă la programul liturgic al mănăstirii. În fiecare zi, de la ora 6:30, se oficiază Acatistul, Ceasurile III și VI, urmate de slujba Sfintei Liturghii, iar de la ora 15:00 se săvârșesc Ceasul IX, Vecernia și Pavecernița, urmând ca de la ora 18:00 să se slujească Miezonoptica, Utrenia și Ceasul I. Sâmbătă seara și în preajma sărbătorilor se săvârșește slujba Privegherii. ‘În luna iunie a anului 2007, așezarea monahală a fost ridicată la rang de mănăstire, iar la 30 august, în același an, biserica și paraclisul au fost sfințite de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de 12 arhierei, ce aveau să participe, la Mănăstirea Secu, la slujba de canonizare a Sfântului Ierarh Varlaam, mitropolitul Moldovei. Cu prilejul acestui eveniment, mănăstirea a primit o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Varlaam, acesta devenind, împreună cu Sfântul Vasile, ocrotitor al așezământului’, a adăugat protos. Ieronim Andreescu după cum ne informează Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente