Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon la Catedrala Mitropolitană din Craiova

Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului a fost sărbătorit astăzi, 11 august 2011, în mod special la Craiova. În Cetatea Băniei peste 200 de credincioși au venit la Catedrala Mitropolitană, pentru a se închina sfintelor sale moaște. Lăcașul păstrează capul și mâna dreaptă a sfântului ierarh.

În cursul dimineții, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Irineu. Înaltpreasfinția Sa a evidențiat, în cuvântul de învățătură, faptul că sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon adună, de la an la an, tot mai mulți credincioși.

„Sărbătoarea de astăzi, a Sfântului Ierarh Nifon, ocrotitorul Mitropoliei Olteniei și a întregii Țări Românești ne-a reunit pe toți în Sfânta Liturghie, în sobor numeros și credincioși care au venit de pretutindeni să se roage împreună cu noi la această sfântă sărbătoare. De o vreme încoace constatăm cu mare bucurie că sărbătoarea Sfântului Nifon se dezvoltă în fiecare an adunând credincioși din ce în ce mai mulți la această sfântă catedrală. Nădăjduim ca în continuare sfântul Nifon să sporească această evlavie pentru toți credincioșii din Oltenia și să transforme locul acesta de cinstire și ziua aceasta într-un prilej binecuvântat de pelerinaj”, a spus Înaltpreasfinția Sa după cum ne informează Radio TRINITAS.

Sfântul Ierarh Nifon, fost Patriarh al Constantinopolului, a fost chemat în Muntenia, în timpul domniei lui Radu cel Mare, pentru a organiza biserica din țară. În anul 1503 înființează Episcopiile Râmnicului și Buzăului. Se retrage, apoi, în Sfântul Munte Athos unde trece la cele veșnice, în anul 1508. La propunerea domnitorului Matei Basarab, în anul 1517 Sfântul Ierarh Nifon a fost trecut în rândul sfinților și a devenit, astfel, primul sfânt canonizat pe teritoriul țării noastre.

Comentarii Facebook


Știri recente