Sărbătoarea Sfântului Grigorie Palama în Capitală

Sute de credincioși bucureșteni au participat miercuri, 14 noiembrie 2012, la hramul paraclisului Sfântul Grigorie Palama din vecinătatea Universității Politehnice din București.

Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul Episcop Vicar Patriarhal. În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a evocat contribuția Sfântului Grigorie Palama la teologia ortodoxă și a arătat că a ost unul dintre cei mai profunzi și mai originali teologi ai Bisericii Ortodoxe din secolul al 14-lea.

„Sf. Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, sfânt din secolul al XIV-lea este ocrotitor al acestui sfânt lăcaș și care, așa cum cunoașteți, este prăznuit și în a doua duminică din Sfântul și Marele Post al Paștelui, tocmai datorită importanței pe care sfântul a avut-o într-un veac destul de complicat ca o prelungire a victoriei ortodoxiei din prima duminică din post. Se face prăznuirea lui și în a doua duminică tocmai pentru că a avut un rol foarte important în apărarea dreptei credințe și în definirea învățăturii despre deosebirea dintre Ființa lui Dumnezeu și lucrările Sale prin care Dumnezeu se manifestă asupra creației, energiile sale necreate”, a spus Preasfinția Sa.

Hramul Paraclisului Universitar de anul acesta a adunat profesori universitar, studenți și numeroși credincioși.

„Este o zi de sărbătoare pentru comunitatea aceasta de la Sf. Grigorie Palama din Politehnică pentru că în această zi se serbează ocrotitorul acestei biserici. Atunci când s-a zidit această biserică mulți tineri au mers la Părintele Dumitru Stăniloae și l-au întrebat despre această idee de a ridica o biserică Sfântului Grigorie Palama și părintele s-a bucurat nespus de mult spunând Ce frumos că într-un campus universitar care se ocup cu tehnica este zidită o biserică în cinstea sfântului Grigore Palama care s-a ocupat cu suportul creației„, a spus Părintele Mihai Marian parohul Bisericii Sfântul Grigorie Palama din București.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii trecuți la Domnul, informează TRINITAS TV.

Sfântul Grigorie Palama a adormit întru Domnul în 14 noiembrie 1359. În 1368 Sfântul Grigorie Palama a fost canonizat la Sinodul din Constantinopol. La câțiva ani după moartea lui, în anul 1386, a fost proclamat sfânt de către un sinod în Constantinopol sub Patriarhul Filotei (1354-1355, 1364-1376), care a scris viața sfântului și slujbele adresate acestuia, iar pomenirea lui se face în chip aparte în a doua Duminică din Postul Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…