Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou reflectată pe site-ul Mitropoliei de Eghina

Pe site-ul Mitropoliei de Ydra, Spetses și Eghina (imyhydrabriefing.blogspot.gr) a fost postată o știre cu privire la vizita pe care Înaltpreasfințitul Părinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina a efectuat-o în Patriarhia Română în perioada 24 – 30 octombrie 2012, cu ocazia sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. În continuare redăm traducerea textului acestei știri:

Vizita de șase zile a Înaltpreasfințitului Părinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina în Biserica Ortodoxă Română s-a încheiat. Această vizită a avut loc cu ocazia sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor și la invitația Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Înaltpreasfinția Părinte Efrem a adus spre închinare evlaviosului popor român, mâna dreaptă a Sfântului Nectarie. Înaltpreasfinția Sa a fost primit oficial de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în data de 24 octombrie, pe o scenă special amenajată în apropierea Catedralei Patriarhale, fiind prezenți și episcopi români, dar și o mulțime de oameni care veniseră să se închine la sfintele moaște. Mâna dreaptă a Sfântului Nectarie a fost așezată împreună cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, într-un baldachin special amenajat, până în data de 30 octombrie. Se estimează că până la întoarcerea în Grecia au trecut să se închine pe la sfintele moaște peste 120.000 de credincioși, zi și noapte, iar în anumite zile în frig și ploaie.

În data de 26 octombrie, ziua de pomenire a Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie în cadrul căreia a adresat un mesaj evlaviosului popor român, subliniind unitatea credinței celor două Biserici.

În data de 27 octombrie, ziua de pomenire a Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, Înaltpreasfinția Sa a slujit Sfânta Liturghie împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de o mulțime de ierarhi români, iar la sfârșit a avut loc schimbul de daruri. A urmat masa într-o sală foarte impresionantă din Palatul Patriarhiei. Seara a avut loc un concert susținut de mai multe coruri de clerici din mitropoliile române, urmând apoi premierea celui mai bun cor de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, după o jurizare dură.

Duminică, 28 octombrie, de ziua națională a Greciei, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie la biserica parohiei grecești Sfânta Treime, ce se află în curtea Consulatului Elen din București. Sfânta Liturghie a fost oficiată în limba greacă, cu participarea mai multor credincioși din cadrul parohiei grecești, a consulului grec la București și a reprezentanților școlii grecești din București.

În timpul vizitei în România, Înaltpreasfinția Sa a avut onoarea de a participa la întrunirea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la sfințirea a patru centre noi cu profil social-filantropic, dar și să viziteze mai multe mănăstiri și muzee. A vizitat de asemenea și locul unde se va ridica noua Catedrala Patriarhală, în București, unde a fost informat de către inginerul șef de stadiul lucrărilor.

La plecarea de la Patriarhie, Înaltpreasfinția Sa a luat moaștele Sfântului Nectarie, nu înainte de a mulțumi călduros Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și Sfântului Sinod pentru invitație, pentru dragostea și deosebita ospitalitate, l-a felicitat pentru toată lucrarea Sa pastorală, filantropică și socială pe care o desfășoară și a adăugat că este profund mișcat de toate câte a trăit în zilele acestea de vizită, dar și de multa evlavie a poporului român către Sfântul Nectarie Taumaturgul, care a devenit astfel și ocrotitorul Bisericii Ortodoxe Române.

*Traducerea din limba greacă a textului a fost efectuată de Diac. Mușat Ciprian.

Comentarii Facebook


Știri recente