Sărbătoarea Sfântului Cuvios Teodosie cel Mare la Constanța

Comunicat de presă

Duminică, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, începătorul vieții de obște.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși, începând cu ora 9.00, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală. După slujbă, va fi oficiat un Te Deum de mulțumire cu ocazia prăznuirii ocrotitorului spiritual al Înaltpreasfinției Sale.

Referindu-se la numele său, Ierarhul Tomisului afirmă: „nu eu mi-am ales acest nume, ci părintele Nicodim, de la Mănăstirea Crasna, a socotit că acest nume mi se potrivește. În fiecare an constat nu că mi se potrivește, că nu este viața mea ca a Sfântului Teodosie, dar am un reper, am cu adevărat un părinte al Bisericii care s-a ridicat pe înălțimile trăirii duhovnicești și care, în fiecare zi, mă cheamă pe numele acesta la încercare și la îndreptare. De aceea îi mulțumesc Sfântului Cuvios Teodosie că îmi poartă de grijă, că mi-a dat sănătate, că mi-a dat puterea de a vă păstori pe frățiile voastre și că m-a adus în aceste locuri sfinte ale Dobrogei, căci Dobrogea este sfântă pentru că este sfințită de cel ce a adus sfințenia în mijlocul strămoșilor noștri, de Sfântul Apostol Andrei și de sângele multor martiri.”

Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare a trăit în perioada secolelor V-VI și s-a născut într-un sat din ținutul Capadociei, în estul Turciei de astăzi.

De tânăr intră în monahism la o mânăstire din Ierusalim, iar după un timp se retrage într-o peșteră din apropierea Betleemului, unde trăiește ascetic, hrănindu-se numai cu legume și ierburi sălbatice.

Datorită vieții duhovnicești îmbunătățite, în jurul său se adună în scurt timp mulți ucenici pentru a fi povățuiți în viața ascetică.

Din această cauză, construiește, lângă peșteră, o mănăstire unde pune bazele vieții monahale de obște, fapt ce îi va atrage supranumele de „începător al vieții de obște”.

Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare se mută către Domnul în jurul anului 529, la vârsta de 105 ani.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului

Comentarii Facebook


Știri recente