Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor (sărbătorit anual la 27 octombrie), ale cărui Sfinte Moaște se păstrează în Catedrala patriarhală, reprezintă de secole un ales popas duhovnicesc pentru credincioșii din București și pentru numeroși pelerini din întreaga țară. Anul acesta, în perioada 24-30 octombrie 2012, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor a organizat o serie de manifestări incluse în calendarul evenimentelor din 2012 – Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română.
23 octombrie 2012
Aducerea moaștelor Sfântului Nectarie la București
Anul acesta, 2012, credincioșii și pelerinii care au venit să se închine la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, Ocrotitorii Catedralei patriarhale, au avut posibilitatea să cinstească și moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, vindecătorul de boli.
Astfel, moaștele Sfântului Nectarie și delegația însoțitoare condusă de către Înaltpreasfințitul Părinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina a sosit în seara zilei de 23 octombrie 2012 pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din Otopeni în jurul orelor 22:35.
Delegația Bisericii Ortodoxe Române care a întâmpinat delegația greacă a fost compusă din Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, Preacuviosul Părinte Timotei Aioanei, Exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preacuvioși și Preacucernici Părinți Consilieri.
După ce moaștele Sfântului Nectarie, Vindecătorul de boli, au ajuns pe pământ românesc a avut loc primirea în Salonul oficial al Aeroportului Otopeni unde a fost săvârșită Slujba Polihroniului de către Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, ca delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Preasfinția Sa a urat bun venit Înaltpreasfințitului Părinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina pentru vizita și aducerea sfintelor moaște ale Sfântului Nectarie în România arătând că Sfinții se întâlnesc între ei sub chipul sfintelor moaște și îi adună pe credincioși.
A urmat cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Efrem care a mărturisit că este dorința Sfântului Nectarie ca noi să fim prezenți aici în această țară.
24 octombrie 2012
Sfințirea și inaugurarea Centrului de îngrijiri paliative Sfântul Nectarie
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a sfințit și inaugurat miercuri, 24 octombrie 2012, începând cu orele 10:00, Centrul de îngrijiri paliative Sfântul Nectarie din Capitală.
La finalul slujbei de sfințire, Prefericitul Părinte Patriarh Daniel și-a exprimat bucuria că moaștele Sfântului Nectarie au ajuns și la Centrul de îngrijiri paliative care îi poartă numele.
„Avem o bucurie deosebită că moaștele sfântului au poposit mai întâi la acest așezământ, iar primirea oficială se va realiza pe Colina Bucuriei lângă Catedrala Patriarhală. Am început ziua de astăzi cu o sfințire a unui așezământ dedicat îngrijirii bolnavilor deoarece anul acesta în Patriarhia Română avem o deosebită atenție pentru Slujba Sfântului Maslu și pentru îngrijirea bolnavilor. Sfântul Nectarie este cunoscut ca un făcător de minuni, mai precis un vindecător de boli de aceea venirea sa la București, prin sfintele sale moaște, înseamnă pentru noi o binecuvântare deosebită”, a spus Părintele Patriarh.
La rândul său, Înaltpreasfințitul Mitropolitul Efrem și-a exprimat bucuria că Sfântul Nectarie de la Eghina se bucură de o așa mare cinstire în rândul poporului român.
„Inima noastră freamătă de o bucurie profundă când vedem ce așezământ deosebit de frumos a fost ridicat aici prin grija Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, centru care a fost menit să aducă consolare în suferință celor care suferă de boli. Și pentru noi emoția este cu atât mai puternică cu cât vedem că v-ați gândit să dați numele Sfântului Ierarh Nectarie acestui centru”, a spus ÎPS Mitropolit Efrem.
Proiectul aparține Patriarhiei Române, prin Sectorul social-filantropic, așezământul fiind construit de Arhiepiscopia Bucureștilor în parteneriat cu Ambasada Elveției, Primăria Sectorului 2 și Fundația Hilfsverein Nymphenburg (Germania) în incinta bisericii Parohiei Sfântul Pantelimon – Foișorul de Foc (accesul din strada General Dimitrie Salmen, nr. 14, sector 2, București).
La eveniment au fost prezenți și Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitului Părinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina și Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal.
Din partea Ambasadei Elveției au fost prezente la eveniment mai multe oficialități, după cum urmează: Excelența Sa Jean Hubert Lebet, actualul ambasador al Elveției la București și dna. Marinela Ivan, nationall programme officer, în cadrul Ambasadei Elveției. De asemenea, Dna. Isabela Hurjui a reprezentat Primăria Sectorului 2 din București. Firma SC. EDIL CONSTRUCT a fost reprezentată de către Dl. Ștefan Cliseru, directorul firmei, iar din partea Arhiepiscopiei Bucureștilor a fost prezentă Dna. Adriana Căruntu.
Cu ocazia acestui eveniment au fost acordate daruri și diploma de vrednicie persoanelor care s-au implicat activ în ridicarea acestui centru paliativ. Astfel, Excelenței sale Jean Hubert Lebet, Ambasadorul Elveției la București, Dlui. Livio Hurzeler, Dlui. Simon Geisbuhler și Dnei. Marinela Ivan le-a fost acordat Ordinul Sfinții împărați Constantin și Elena. Dlui. Neculai Onțanu, Primarul Sectorului 2 i-a fost dăruită o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Ordinul Sfântul Apostol Andrei – ocrotitorul României a fost acordat Dlui Ștefan Cliseru, Directorul Firmei EDIL CONSTRUCT. De asemenea, Diploma de vrednicie Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou a fost acordată dlui. prof. univ. dr. farmacist Dumitru Lupuliasa, iar Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului a fost acordată Dnei. Dr. Isabela Hurjui, Dnei. Aurora Toma și Dnei. Adriana Căruntu.
Centrul are două etaje și mansardă și, pe lângă spațiile dedicate celor asistați, mai cuprinde și birouri de asistență socială, cabinete medicale și cabinete pentru consiliere psihologică. Noul centru de îngrijiri paliative este unul dintre cele mai moderne așezăminte de îngrijiri paliative din țară.
Calea Sfinților – 2012
De asemenea, tot miercuri 24 octombrie 2012, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a desfășurat Procesiunea Calea Sfinților, organizată în fiecare an pe Colina Bucuriei. În acesta an, moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina au însoțit moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou și ale Sf. Împărați Constantin și Elena în cadrul tradiționalei procesiunii. La eveniment au participat toți preoții din protoieriile bucureștene și din județul Ilfov, dar și sute de credincioși.
Procesiunea de la Catedrala Patriarhală
Începând cu ora 11:30 au pornit două procesiuni simultan. Procesiunea cu racla purtând moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a pornit de la Catedrala Patriarhală pe Bulevardul Regina Maria mergând până la baza Colinei Bucuriei. De la Catedrala Patriarhală au însoțit procesiunea preoții din Protoieriile I și II Capitală, din Protoieria Ilfov Nord și monahii de la Mănăstirile Cernica, Plumbuita și Darvari
Procesiunea de la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon – Nou
Procesiunea cu racla purtând moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena a pornit de la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon – Nou pe străzile Șerban Vodă și Bibescu Vodă până la baza dealului Colina Bucuriei. Pe traseul stabilit au participat la procesiune preoții din Protoieria III Capitală, din Protoieria Ilfov Sud și preoții de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor.
Cele două procesiuni s-au unit baza dealului Colina Bucuriei, în jurul orei 12:15 pentru momentul întâmpinării moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, aduse de către Înaltpreasfințitul Părinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina.
După reunire, procesiunea astfel formată a urcat Colina Bucuriei până la podiumul din curtea Catedralei Patriarhale.
În timpul Procesiunii s-au intonat troparele Sfântului Nectarie de la Eghina, al Cuviosului Dimitrie cel Nou și al Sfinților Împărați Constantin și Elena.
Polihroniu la întâmpinarea sfintelor moaște
La ora 12.30, moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, ale Sfântului Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, clerul și pelerinii au fost întâmpinați de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Cu acest prilej, a fost oficiată slujba Polihroniului pentru pentru primirea moaștelor Sfântului Nectarie de la Eghina. În încheierea slujbei Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul de bun venit, urmat de răspunsul Înaltpreasfințitului Părinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina.
Patriarhul României a arătat că prezența sfintelor moaște pe Colina Bucuriei este o mare binecuvântare. De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a adresat și pelerinilor prezenți.
‘În aceste zile de binecuvântare și de bucurie pe care ni le oferă Hristos Domnul prin sfinții Săi, vă felicităm pe toți pentru venirea dumneavoastră la București și ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să vă răsplătească evlavia și osteneala, râvna și dărnicia, cu darurile Sale cele bogate și netrecătoare, cu sănătate și înțelepciune, cu pace și bucurie, cu ajutor în familia și în activitatea dumneavoastră, cu ani mulți și binecuvântați, pentru a spori în credință și în iubire frățească, în sfințenie și fapte bune, spre slava Preasfintei Treimi, spre bucuria sfinților și spre dobândirea mântuirii’ a mai spus Preafericirea Sa.
Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina a arătat că ziua de astăzi este o zi a revărsării darurilor cerești și a unei bucurii negrăite
‘Adresăm, așadar, cu prilejul venirii noastre aici, salutul de iubire și dragoste frățească, întâi Preafericirii Voastre, Preafericite Părinte Patriarh Daniel, apoi Înaltpreasfințiților și Preasfințiților ierarhi prezenți, clerului și poporului român drept credincios, precum și reprezentanților instituțiilor publice și de stat ale acestei țări. Totodată, îndreptăm spre toți cei prezenți urările noastre frățești de bine, rugându-ne Sfântului Nectarie, făcătorul de minuni, pe care poporul român îl cinstește în chip cu totul deosebit – cum se vede și din vizitarea sfintei sale mănăstiri din Eghina de către sute de pelerini români – să fie întărite, prin puterea și harul Sfântului Duh, cugetarea, nădejdea și certitudinea noastră despre biruința finală care este credința noastră ortodoxă’, a spus ÎPS Mitropolit Efrem.
Sfintele moaște așezate spre închinare
Apoi, raclele cu moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, au fost așezate spre închinare în baldachinul amenajat pe esplanada Catedralei Patriarhale.
Slujba Privegherii în cinstea Sf. Nectarie
În prima zi a evenimentelor dedicate ocrotitorului Bucureștilor, slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie, vindecătorul de boli a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, la Catedrala Patriarhală din București, care a ținut și un cuvânt de învățătură.
Răspunsurile la strană au fost date de grupul psaltic Potirul al Mănăstirii Radu Vodă.
Sfințirea centrului socio-cultural Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina
Centrul social-cultural Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina din curtea Mănăstirii Radu Vodă din Capitală a fost sfințit miercuri, 24 octombrie 2012, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu Înaltpreasfințitul Mitropolit Efrem. La slujbă au participat și membrii delegației din Grecia, care au adus la București, moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, vindecătorul de boli, dar și Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Macarie, Episcopul Europei de Nord și Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Tot astăzi a fost sfințită și noua raclă în care vor sta fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, ce se află deja la Mănăstirea Radu Vodă din București.
La finalul evenimentului, Patriarhul României a subliniat importanța realizării noului centru în curtea mănăstirii.
25 octombrie 2012
Sfânta Liturghie pe Colina Bucuriei
Pelerinii care au venit pe Colina Bucuriei au participat pe 25 octombrie 2012 la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala patriarhală în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția sa a vorbit despre importanța aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, Vindecătorul de boli, la București.
Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Potirul” al Mănăstirii „Radu Vodă” din Capitală.
Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir
Ziua de sărbătoare a continuat cu Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir săvârșită pe scena special amenajată din apropierea Catedralei Patriarhale de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord. La sfânta slujbă oficiată pe Colina Bucuriei au fost prezenți sute de credincioși din toate colțurile țării, dar și pelerini care așteaptă cu evlavie pentru a aduce cinstire sfintelor moaște așezate spre închinare în baldachinul special amenajat.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a elogiat personalitatea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, arătând exemplul de urmat pe care Sfântul Dimitrie îl oferă.
Răspunsurile liturgice au fost date de către corul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.
26 octombrie 2012
Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie la Patriarhie
Biserica ortodoxă prăznuiește la 26 octombrie în fiecare an pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
Sfânta Liturghie la Patriarhie a fost săvârșită la această sărbătoare pe un podium special amenajat lângă Catedrala Patriarhală de către un sobor de ierarhi condus de Înalt Preasfințitului Părinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina din care au făcut parte și: Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfințiții Părinți Ciprian Câmpineanul și Varlaam Ploieșteanul, Episcopi-vicari patriarhali, Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
După citirea pericopei evanghelice Înaltpreasfințitul Părinte Efrem a adresat un cuvânt miilor de pelerini prezenți pe Colina Bucuriei prin care a subliniat că viața noastră personală trebuie să fie în acord cu cuvântul Evanghelic.
‘Observați, iubiții mei, cât de mare, cât de uriașă este răspunderea pe care o avem în fața istoriei, față de Biserică, față de frații noștri, chiar față de noi înșine, pentru a da această mărturie lumii contemporane, din ce în ce mai secularizate și haotice. Într-o lume în care oamenii suferă din cauza lipsei de libertate, a sărăciei și a șomajului, va trebui ca viața noastră personală și viața Bisericilor noastre să fie în conformitate cu cuvântul Evanghelic. Comunicarea dintre Bisericile Ortodoxe, ca rod al comuniunii Sfintei Treimi, deschiderea brațelor părintești ale acestora și cooperarea noastră ecumenică, în calitate de ortodocși, constituie dovada concretă că Biserica este una, sfântă, sobornicească și apostolică. Exact acest adevăr îl evidențiază și prezența Sfântului Ierarh Nectarie aici; sfintele sale moaște sunt mărturia unității noastre în Hristos, deoarece sfinții ne unesc, anulând granițele și dimensiunea istorică a timpului’, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Cantate Domino al Seminarului Teologic Ortodox Nifon Mitropolitul din București.
Slujba Privegherii în cinstea Sf. Dimitrie Ocrotitorul Bucureștilor
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a oficiat, vineri, 26 octombrie 2012, pe scena special amenajată în apropierea Catedralei Patriarhale, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujba Privegherii în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.
La sfânta slujbă oficiată pe Dealul Patriarhiei au fost prezenți mii de credincioși din toate colțurile țării, dar și pelerini care așteaptă cu evlavie pentru a aduce cinstire sfintelor moaște așezate spre închinare în baldachinul special amenajat.
Răspunsurile liturgice au fost date de către Corul ‘Cantate Domine’ al Seminarului Teologic Ortodox ‘Nifon Mitropolitul’ din București.
27 octombrie 2012
Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou sărbătorit la Patriarhie
Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale cărui sfinte moaște se află la Catedrala Patriarhală este sărbătorit astăzi, 27 octombrie 2012. Pe Colina Bucuriei, în prezența a mii de credincioși, slujba Sfintei Liturghii, la hramul Catedralei Patriarhale, a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Alături Patriarhul României s-au aflat Înaltpreasfințitul Părinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina și următorii ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitului Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Părinte Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Ortodox Român al Oradiei, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Daniil, Episcop administrator al Episcopiei Dacia Felix (Serbia), Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preasfințitul Părinte Andrei Făgărășeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
Răspunsurile la strană au fost date de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române.
La acest eveniment au participat importante personalități de stat și locale, sute de preoți și diaconi din Arhiepiscopia Bucureștilor, dar și mii de credincioși și pelerini care au așteptat pe Dealul Patriarhiei cu răbdare pentru a se închina la sfintele moaște depuse în baldachinul special amenajat lângă Catedrala Patriarhală.
În cuvântul său de învățătură, rostit după pericopa Evanghelică, Patriarhul României a vorbit credincioșilor prezenți despre viața Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor și a Sfântului Nectarie de la Eghina.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidențiat faptul că cei doi mari sfinți au avut în comun dorința sfințeniei sau a unirii cu Hristos cel Unul Sfânt, dar și darul vindecării de care Mântuitorul Hristos i-a învrednicit.
Prezentând viața Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, Părintele Patriarh a evidențiat faptul că Sfântul a trăit pe acest pământ în smerenie multă, în rugăciune, post și nevoință.
De asemenea, Preafericirea Sa a elogiat personalitatea Sfântului Nectarie evidențiind viața sa smerită, dar și darul vindecărilor de care s-a învrednicit sfântul.
„În anul acesta declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor moaștele sale au fost aduse la București pentru cinstire, pentru închinare, dar și pentru a alina suferința multor oameni bolnavi. Așa se face că noi acum ne bucurăm de prezența mâinii sale drepte aici, mână vindecătoare, alinătoare de suferință, dătătoare de putere și dătătoare de bucurie pentru că sfinții din Ceruri țin legătura cu moaștele lor de pe pământ prin lucrarea harului Duhului Sfânt. Când cinstim noi pe sfinți, moaștele și icoanele lor, nu cinstim natura umană, autonomă, independentă, ci noi de fapt cinstim lucrarea lui Dumnezeu în oamenii sfinți pe care El îi arată lumii ca fiind mijlocitori în fața lui prin rugăciunile lor și pentru a ne încuraja. Vedem cum sfinți din diferite timpuri și din diferite părți ale lumii au trecut și ei prin necazuri, prin suferință, prin boală, prin umiliri și Dumnezeu a îngăduit ca harul Său vindecător să se arate prin oameni care au fost asemenea nouă care au trecut prin multe greutăți și nevoințe, dar care în mijlocul greutăților și suferinței nu s-au îndepărtat de Dumnezeu, ci dimpotrivă multele necazuri și suferințe i-au apropiat mai mult de Dumnezeu”, a spus Patriarhul României.
Totodată, Părintele Patriarh explicat miilor de pelerini de pe Colina Bucuriei faptul că uneori bolile sunt îngăduite de Dumnezeu și pentru ca să ne dăm seama că nu suntem veșnici în lumea aceasta.
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a arătat totodată că bolile sunt date fie ca o consecință a păcatului, fie ca să se arate lucrările lui Dumnezeu în vindecarea bolii.
De asemenea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a arătat că intensificarea săvârșirii Tainei Sfântului Maslu în anul omagial 2012 a făcut ca această rugăciune a Bisericii să se transforme în izvor de speranță și bucurie pentru credincioși.
Patriarhul României, în cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, i-a binecuvântat pe toți pelerinii, felicitându-i totodată pentru credința și răbdarea de care dau dovadă. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat de asemenea pe toți ostenitorii Centrului de Presă BASILICA: „Mulțumim Centrului de Presă BASILICA care astăzi împlinește 5 ani, mai ales televiziunii și radioului TRINITAS, cotidianului Ziarul Lumina și Agenției de știri BASILICA. Toate aceste componente împreună cu Biroul de presă al Patriarhiei Române ajută ca viața Bisericii să fie mai bine cunoscută și ne ajută ca Evanghelia lui Hristos și bogăția negrăită a slujbelor ortodoxe să fie împărtășită nu numai românilor din țară, ci prin intermediul internetului și românilor din afară”.
După oficierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Efrem a rostit un cuvânt prin care a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru invitația de a vizita România și i-a dăruit Preafericirii Sale în semn de recunoștință o icoană cu chipul Sfântului Nectarie de la Eghina.
La rândul Său, Patriarhul României a mulțumit Înaltpreasfințitului Efrem pentru vizita în țara noastră, dar și pentru faptul că a adus sfintele moaștele ale Sfântului Ierarh Nectarie, vindecătorul de boli la Patriarhie care au fost așezate spre închinarea pelerinilor veniți în aceste zile. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române i-a oferit în dar IPS Efrem o icoană cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, o cruce arhierească și un engolpion.
Lăudați pe Domnul! – Concursul Național de Muzică Bisericească, ediția a V-a, 2012
Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei a găzduit, sâmbătă, 27 octombrie 2012, etapa Națională a Concursului de Muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul!”, aflat la cea de-a V-a ediție. Anul acesta, concursul s-a adresat coralelor protopopiatelor din Patriarhia Română. Etapa națională, desfășurată în prezența Patriarhului României și a Mitropolitului de Eghina, a reunit șase corale reprezentând cele șase Mitropolii ale Patriarhiei, informează TRINITAS TV.
În urma deliberării, jurul a decis ca premiul I să revină Coralei „Dimitrie Suceveanu” a Protoieriei II Capitală, dirijat de Părintele asistent dr. Alexandru Dumitrescu (366 pct.). Corul a reprezentat Mitropolia Munteniei și Dobrogei.
Premiul II și III s-au cumulat, fiind acordat Premiul al II-lea pentru două coruri care au cumulat același punctaj. Astfel, Corul Prof. Dr. Vasile Petrașcu al Protoieriei II Cluj, dirijat de Părintele arhidiacon Daniel Ioan Frumos, a primit 364 pct., la fel și Corul Reîntregirea al Protopopiatului Alba, dirijat de către Părintele diacon Nicolae Topârcean.
Mențiunea a III-a a revenit Corului preoților Protopopiatului Lugoj din Arhiepiscopia Timișoarei, dirijat de părintele diacon Cristian Cerbu (254 pct.); Mențiunea a II-a a fost acordată Protopopiatului Craiova Sud din Arhiepiscopia Craiovei, dirijat de Părintele Lect. Dr. Antoniu Zamfir (304 pct.); Mențiunea I a revenit Corului Heruvimii din Protopopiatul Botoșani, dirijat de Părintele Mihai Olivian Sandu (330 pct.).
Juriul a mai oferit o diplomă de participare, un premiu special, dar și un premiu pentru cel mai bun dirijor. Tot în această seară, au fost premiați concurenții clasați pe primele patru locuri la secțiunea de compoziție a concursului. Tema a fost „Taina Sfântului Maslu”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe toți participanții și a adresat un cuvânt de apreciere intitulat Muzica liturgică – lucrare misionară a Bisericii.
În timpul jurizării, Corul de psalți „Melozii Ciprioți” al Mitropoliei Trimitundei din Cipru a susținut un scurt concert.
Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Iachint de Vicina
Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Iachint de Vicina, Mitropolitul Țării Românești, a fost oficiată, sâmbătă, 27 octombrie 2012, la Catedrala patriarhală din București, de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, informează TRINITAS TV.
Slujba oficiată pe scena special amenajată pe Dealul Patriarhiei a fost ascultată și de pelerinii care așteptau la rând să se închine la sfintele moaște așezate în baldachinul din apropierea Catedralei Patriarhale.
28 octombrie 2012
Sărbătoarea Sf. Iachint la Patriarhie
În ziua sărbătorii Sfântului Iachint, Mitropolitul Țării Românești, în Duminica XXIV-a după Rusalii, la 28 octombrie 2012, pe scena special amenajată pe Colina Bucuriei, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de ierarhi, membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înconjurați de numeroși preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului a explicat pericopa Evanghelică rânduită de Biserică a fi citită astăzi, apoi a elogiat personalitatea Sfântului Iachint de Vicina, sărbătorit în Biserica Ortodoxă la 28 octombrie.
„A fost un om al rugăciunii, un om care a experimentat rugăciunea inimii și a apărat această mișcare, această lucrare extraordinară din istoria Bisericii noastre și anume isishasmul. De aceea trecerea sa la Domnul este o zi de bucurie pentru Biserică deoarece avem un rugător în cer”, a spus Înaltpreasfinția Sa despre Sfântul Iachint.
Sfântul Ierarh Iachint este primul mitropolit al Țării Românești, recunoscut de Patriarhia Ecumenică în 1359. Canonizarea sfântului s-a făcut în ședința Sfântului Sinod din 8 iulie 2008, iar proclamarea solemnă a sfințeniei sale a avut loc duminică, 26 octombrie 2008. Ca arhipăstor al românilor dintre Dunăre și Carpați, Sfântul
Iachint a organizat viața bisericească din Țara Românească.
IPS Mitropolit Efrem a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica Greacă din București
Mitropolitul de Ydra, Spetses și Eghina, Înaltpreasfințitul Efrem s-a aflat duminică, 28 octombrie 2012, în mijlocul comunității elene din București. Părintele Mitropolit a oficiat Sfânta Liturghie în Paraclisul Ambasadei Greciei din Capitală și o slujbă de pomenire pentru eroii greci.
La final, Înaltpreasfințitul Mitropolit Efrem și-a exprimat bucuria că este în mijlocul credincioșilor greci.
Ședința Solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
Sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în ziua sărbătorii Sfântului Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești, la 28 octombrie 2012, în Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei a avut loc ședința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tema întâlnirii a fost 2012 – Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română.
2012 – Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română
Ședința a fost deschisă de Patriarhul României. Apoi, Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, a dat citire sintezei dedicate 2012 – Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română, sinteză care cuprinde evaluări ale celor mai importante manifestări cu caracter religios-duhovnicesc, cultural și mediatic organizate în acest an de către eparhiile din țară și străinătate ale Patriarhiei Române.
Cu acest prilej, a fost difuzat filmul documentar Sfântul Maslu – Taina Vindecării, realizat de TRINITAS TV.
5 ani de BASILICA
În continuare, a avut loc un moment festiv dedicat aniversării a cinci ani de la înființarea Centrului de presă BASILICA al Patriarhiei Române (27 octombrie 2007). Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal a prezentat cele mai importante activități ale componentelor Centrului de Presă BASILICA.
Lansarea noului site al Agenției de știri BASILICA
Totodată, în acest cadru festiv a fost lansat noul site al Agenției de Știri BASILICA, a Patriarhiei Române. Site-ul nou este superior vechiului site din punct de vedere al performanței, al graficii, dar și din punct de vedere al fiabilității, informațiile fiind ușor de receptat, noua interfață facilitând o mai mare ușurință în navigare.
Agenția a fost înființată la inițiativa, cu binecuvântarea și purtarea de grija a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, 27 octombrie 2007, ca parte integrantă a Centrului de Presă „BASILICA” al Patriarhiei Române. Lansarea oficială a Agenției de știri „BASILICA” s-a făcut în data de 16 iunie 2008, la sărbătoarea Sfintei Treimi, având ca motto: Vestea buna împărtășită tuturor.
Noi apariții editoriale
Totodată, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a prezentat cele mai recente trei DVD-uri realizate de TRINITAS TV, cele mai recente trei CD-uri realizate de Radio TRINITAS, dar și volumul Dialoguri ortodoxe la început de mileniu: 30 de interviuri cu ierarhi ortodocși apărut la Editura TRINITAS a Patriarhiei Române.
A urmat apoi prezentarea volumelor Cultură și Duhovnicie. Articole publicate în Telegraful Român (1930- 1936), de Pr. prof. Dumitru Stăniloae și Viața împăratului Constantin și alte scrieri, de Eusebiu de Cezareea, col. PSB, vol. 8, apărute la Editura BASILICA a Patriarhiei Române.
În continuare a avut loc prezentarea noutăților editoriale apărute la Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Albumul Ctitoriile Sfântului Neagoe Basarab, a fost prezentat Pr. Mișu Radu – coordonator de ediție. Apoi, Părintele arhid. Ionuț Viorel Iordăchescu, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor a descris volumul Îngrijirea paliativă. Importanța consilierii furnizorilor de servicii medicale paliative, volum semnat dna. Adriana Căruntu.
Pr. Nicolae-Cristian Câdă, consilier eparhial al Arhiepiscopia Bucureștilor a vorbit apoi despre o altă apariție editorială și anume Catedrala Patriarhală – Ghid, volum apărut la Editura Cuvântul Vieții.
La finalul ședinței, Înaltpreasfințitului Părinte Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses și Eghina a adresat un cuvânt în care și-a exprimat aprecierea față de Biserica Ortodoxă Română.
În încheierea ședinței solemne a Sfântului Sinod, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre provocările lumii contemporane cărora Biserica este chemată să le ofere răspunsuri: „Noi înțelegem că la ora actuală majoritatea țărilor din zona aceasta a Europei se confruntă cu o criză economico-financiară, dar considerăm că mai grea decât criza economico-financiară este criza spirituală. De altfel, rădăcina acestei crize economico-financiare este de ordin spiritual și moral. Lăcomia mare a unora a dus la lipsa de mijloace materiale și de bani a altora. Deci, considerăm că toate încercările acestea, inclusiv marea încercare comunistă, ca și criza capitalistă din vremea noastră, sunt încercări care îndeamnă Biserica lui Hristos să întărească mai mult credința”.
După ședința Sfântului Sinod, Patriarhul României și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Efrem au vizitat Expoziția tematică de fotografie – 2012 Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor din Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei.
La eveniment au fost prezenți ierarhi ai Sfântului Sinod, delegația greacă, membrii Permanenței CNB și Permanenței Arhiepiscopiei Bucureștilor, cadre didactice, protopopi, preoți din Capitală și împrejurimi, monahi, studenți teologi și elevi seminariști.
Sfințirea Bibliotecii Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim
Palatul Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim, locul actual al Bibliotecii Sfântului Sinod, își sărbătorește anul acesta centenarul. Pentru a marca această aniversare, la 28 octombrie 2012, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Efrem de Ydra, Spetses și Eghina au binecuvântat noua sală de lectură Mitropolit Primat Atanasie Mironescu.
După oficierea slujbei de sfințire actul aniversar a fost citit de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Policarp Chițulescu, Consilier Patriarhal și Directorul Bibliotecii Sfântului Sinod care a precizat că †˜acest act aniversar a fost redat și într-o formă mai durabilă fiind inscripționat pe o placă de marmură cu litere aurite care a fost plasată la intrarea în cădire spre aducere aminte și spre continuarea ostenelilor înaintașilor noștri†™.
În continuare, în semn de apreciere și binecuvântare pentru sprijinul acordat renovării și dotării Bibliotecii Sfântului Sinod Patriarhul României i-a acordat ordinul Sanctus Stephanus Magnus domnului arhitect Ion Florescu.
Pentru un nou început al Bibliotecii Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit mai multe volume, printre care se află și Slujba Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, iar pentru cei prezenți a dăruit iconițe cu icoana Sfântului Nectarie de la Eghina.
Directorul Bibliotecii Sfântului Sinod a prezentat albumul aniversar cu istoria palatului în text și imagini .
De asemenea, Părintele Arhimandrit Policarp Chițulescu a mulțumit Patriarhului României pentru grija și ajutorul acordat și i-a oferit o gravură originală cu această clădire simbol, iar IPS Efrem o gravură pentru aducere aminte a acestui moment.
La eveniment au participat ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, personalități și alți invitați.
29 octombrie 2012
Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală din București a fost săvârșită luni, 29 octombrie 2012, Slujba Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
La Sfânta Slujbă au participat ierarhi ai Bisericii noastre și numeroși credincioși.
Apoi, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și a membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost oficiată slujba Te-Deum-ului de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Au fost prezenți membri ai Permanenței Consiliului Național Bisericesc și sute de credincioși.
Te-Deum-ul s-a săvârșit înaintea ședinței de lucru a Sfântului Sinod din data de 29 octombrie 2012. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic Evloghia al Catedralei Patriarhale.
Ședință de lucru a Sfântului Sinod la Reședința Patriarhală
La Reședința Patriarhală din București a avut loc sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, la 20 octombrie 2012.
Preafericirea Sa, în deschiderea ședinței, a spus că prioritatea Bisericii Ortodoxe Române în această perioadă este ajutorarea bolnavilor și a celor nevoiași.
„Lucrarea noastră principală în această perioadă este să ajutăm mai mult pe cei bolnavi și mai ales pe bolnavii care sunt foarte săraci și singuri. Este multă suferință în popor. Aceste zile de hram la București ne-au arătat pe de o parte că evlavia poporului nostru este foarte mare, dar și suferința lui este foarte mare. Sunt foarte mulți oameni bolnavi, sunt foarte mulți oameni suferinzi”, a spus Întâistătătorul Bisericii ortodoxe Române, după cum informează Radio TRINITAS.
Ierarhii Bisericii noastre au aprobat textul pastoralei care se va citi în prima duminică din Postul Nașterii Domnului (18 noiembrie 2012). În pastorală sunt îndemnați monahii și preoții să se implice mai mult în ajutorarea bolnavilor și a celor nevoiași.
Slujba Privegherii în cinstea Sf. Nectarie la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală din București a fost oficiată luni, 29 octombrie 2012, Slujba Privegherii în cinstea Sf. Ierarh Nectarie de la Eghina, Vindecătorul de boli, deoarece sfintele sale moaște vor pleca de pe Colina Bucuriei, mâine, 30 septembrie 2012, la ora 10:00. Mâna Sfântului Nectarie va fi dusă înapoi în Grecia de către delegația condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Efrem de Ydra, Eghina, Spetses și Kounoupitsa.
Slujba Privegherii a fost oficiată de către preacuviosul părinte Arhimandrit Timotei Aioanei, Exarhul cultural al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor și Marele Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși. Din soborul slujitor a făcut parte și preacuviosul părinte Teofil Anăstăsoaie, Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul psaltic „Potirul” al Mănăstirii Radu Vodă, la această mănăstire aflându-se un fragment din moaștele Sf. Ier. Nectarie încă din anul 2002. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele Arhimandrit Timotei Aioanei care a elogiat personalitatea Sfântului Ierarh Nectarie, arătând că viața sa a fost o pildă de urmat pentru toți credincioșii. De asemenea, Marele Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, părintele Timotei a evidențiat evlavia deosebită a credincioșilor care au așteptat ore în șir până să ajungă să se închine sfintelor moaște aflate pe Colina Bucuriei. Totodată, părintele arhimandrit a vorbit despre vasele alese ale sfințeniei, sfinții – modele de urmat într-o lume fără modele duhovnicești.
30 octombrie 2012
Delegația din Mitropolia de Eghina și-a încheiat vizita în România
În dimineața zilei de marți, 30 octombrie 2012, delegația Bisericii Greciei condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Efrem de Ydra, Eghina, Spetses și Kounoupitsa cu Moaștele Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, Vindecătorul de boli, s-a întors în Grecia.
Întrucât peste 2 000 de pelerini se aflau încă pe Dealul Patriarhiei, în baldachinul de pe Colina Bucuriei, lângă raclele cu moaștele Cuviosului Dimitrie cel Nou și Sfinților Împărați Constantin și Elena, a fost adusă racla cu părticele din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, Vindecătorul de boli, de la Mănăstirea Radu Vodă din București.
Începând cu ora 14:00 Sfintele Moaște au fost introduse în Catedrala Patriarhală.
După cum ne informează Biroul de Presă al Patriarhiei Române până în prezent, peste 140 000 de pelerini s-au închinat la moaștele Sfinților Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, Nectarie de la Eghina, Vindecătorul de boli, și Împărați Constantin și Elena, Ocrotitorii Catedralei patriarhale.