Sărbătoarea sfântului care ajută grabnic copiii

La Parohia ‘Sfântul Stelian-Lucaci’ din Protoieria III Capitală a fost sărbătorit ieri, 26 noiembrie, hramul. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”. Sute de pelerini au venit să se închine la moaștele Sfântului Stelian, care au fost așezate într-un baldachin în curtea bisericii.

Sărbătorirea hramului Parohiei Lucaci a început de joi seara, când au fost săvârșite Vecernia, Litia și Acatistul Sfântului Stelian, precedate de scoaterea moaștelor Sfântului Stelian în baldachinul din curtea bisericii spre închinare pelerinilor. Ieri, în ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Preasfinția Sa a arătat în cuvântul de învățătură că acelor oameni care au părăsit lumea, și-au închinat viața în asceză lui Dumnezeu, s-au dedicat rugăciunii, studiului Sfintelor Scripturi și meditației la tainele dumnezeiești, Dumnezeu le-a descoperit câte ceva din lucrarea Lui în lume, din pronia Lui.

‘Evanghelia de astăzi, care începe cu cuvintele: ‘Nimeni nu cunoaște pe Fiul decât Tatăl și nimeni nu cunoaște pe Tatăl decât numai Fiul’, ne arată că taina Preasfintei Treimi este mai presus de mintea noastră, a oamenilor creați. Tainele lui Dumnezeu le înțelegem prin credință. La această regulă de aur există o excepție: ‘Și cei cărora va voi Fiul să le descopere’. Oamenilor care au trăit o viață întreagă în asceză, în post, în nevoințe de negândit pentru noi, oamenii moderni, în rugăciuni multe, în citirea Sfintelor Scripturi, în citirea tezaurului lăsat de Sfinții Părinți dinaintea lor, în meditație la adevărurile mântuitoare ale Evangheliei, Fiul le-a îngăduit câte ceva din tainele Preasfintei Treimi. De aceea, mulți dintre cuvioșii și de Dumnezeu purtătorii părinții noștri sunt recunoscuți de Biserică ca fiind cei mai mari teologi ai ei, precum Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul și alții. Un astfel de cuvios și purtător de Dumnezeu părinte sărbătorim astăzi, Sfântul Stelian Paflagonul. El nu a scris teologie, însă pentru viața sa deosebită, pentru osteneala sa, Dumnezeu l-a ales dintre cei din neamul său și a făcut din el un vas ales, un chivot al Duhului Sfânt’, a spus PS Varlaam Ploieșteanul.

Un sfânt binecuvântat cu darul facerii de minuni

În continuare, Preasfințitul Episcop-vicar patriarhal a arătat că pentru viața sa desăvârșită, Sfântul Stelian a fost binecuvântat de Dumnezeu cu darul facerii de minuni. ‘Sfântul Stelian a fost educat creștinește de către părinții săi, părinți care au trăit drama pierderii tuturor copiilor cu care au fost hărăziți de Dumnezeu. Singurul care a supraviețuit, ca și în cazul Sfântului Nectarie de Eghina, care a fost al 17-lea copil al familiei sale, a fost Sfântul Stelian. Când a rămas orfan, Sfântul Stelian a plecat în Asia Mică, în Munții Capadociei. Aici, pentru viața sa desăvârșită, a primit un dar deosebit: darul facerii de minuni. Obiectul acestui dar au fost în special pruncii, copiii și tinerii’, a spus PS Varlaam Ploieșteanul.

Datorită acestui lucru, Biserica ‘Sfântul Stelian-Lucaci’ este foarte căutată de părinții care au copiii bolnavi sau de părinții care nu au copii. Sfântul Stelian este cunoscut în întreaga lume creștină ca ocrotitor al copiilor, al mamelor, al familiilor creștine.

La final, PS Varlaam Ploieșteanul a transmis părinteștile binecuvântări din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel părinților slujitori și credincioșilor și i-a îndemnat pe creștini să vină cu nădejde la Sfântul Stelian deoarece este grabnic ajutător celor care se roagă lui. Părintele paroh Florin Șerbănescu, consilier patriarhal în cadrul Sectorului patrimoniu al Patriarhiei Române, a mulțumit PS Varlaam pentru prezența la hramul parohiei.

Expoziție cu icoane pe sticlă

Sute de credincioși s-au închinat la moaștele Sfântului Stelian, așezate într-un baldachin din curtea bisericii. ‘Am venit cu toată dragostea la Sfântul Stelian împreună cu fetițele mele gemene. Vin în fiecare an aici la Sfântul Stelian, pentru că este ocrotitorul copiilor. Este un sfânt mare care ajută copiii și acest lucru toate mamele îl știu’, a mărturisit Cristina Ioana Radu, operator calculator.

La final, cu prilejul hramului, a avut loc o expoziție cu vânzare de icoane pe sticlă realizate de elevi ai Liceului ‘Cantemir-Vodă’ în cadrul parteneriatului cu Parohia Lucaci. Vernisajul expoziției ‘Icoană și creație’ va dura până vineri, 10 decembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente