Sărbătoarea Sfântului Arhidiacon Ștefan în Cetatea Băniei

Credincioșii din cartierul craiovean Lunca Jiului au fost prezenți astăzi, 27 decembrie, în număr mare, la hramul bisericii parohiale închinate Sfântului Arhidiacon Ștefan. Sfânta Liturghie a fost oficiată cu acest prilej de Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ne-a mărturisit Gheorghe Cioiu.

La finalul slujbei religioase, IPS Irineu a rostit un cuvânt de învățătură despre viața și faptele Sfântului Arhidiacon Ștefan, primul dintre cei șapte diaconi ai Bisericii creștine, aleși de sfatul celor doisprezece Apostoli și cel dintâi martir al Bisericii lui Hristos. Înalt Preasfinția Sa a precizat că pomenirea sfântului nu este întâmplător legată de praznicul Nașterii Domnului.

„Sfântul arhidiacon Ștefan este cinstit în a treia zi de Crăciun pentru a se arăta că sfârșitul anului calendaristic reprezintă în fapt o naștere pentru Împărăția Cerurilor. Pentru că noi, odată cu praznicul Nașterii Mântuitorului, ne naștem și creștem mai departe în viața spirituală, în viața duhovnicească, pentru a ajunge în Împărăția cea veșnică. La fel cum a ajuns Sfântul Ștefan, cel care este acum înaintea tronului ceresc și dă mărturie că viața noastră nu se termină pe acest pământ, nu este oprită de moartea trupească, ci ea va continua împreună cu sfinții, împreună cu Sfântul Ștefan, cel care L-a văzut pe Mântuitorul Hristos, încă în trup fiind. Prin urmare, cinstitorii de Dumnezeu și de sfinți vor fi mângâiați de puterea Duhului Sfânt. Și urmând modelul sfinților, e necesar să devenim și noi purtători de duh sfânt, purtători ai luminii dumnezeiești pe care o mărturisim la fiecare Sfântă Liturghie, prin cântarea liturgică: Am văzut lumina cea adevărată, am primit duhul cel ceresc, am aflat credința cea adevărată, nedespărțitei Sfintei Treimi închinându-ne”, a precizat IPS Părinte Irineu.

În partea de încheiere a cuvântului de învățătură, Mitropolitul Olteniei l-a felicitat pe părintele paroh, prof. univ. dr. Ștefan Resceanu și pe toți cei care poartă numele Sfântului Ștefan.

Biserica „Sfântul Ștefan” din cartierul craiovean Lunca Jiului a fost ridicată în perioada anilor 1996 – 2006, cu sprijinul credincioșilor din parohie și prin strădania preotului paroh Ștefan Reșceanu. Piatra de temelie a sfântului locaș a fost așezată de vrednicul de pomenire Nestor Vornicescu, mitropolitul de atunci al Olteniei.

Comentarii Facebook


Știri recente