Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la Beiuș

De prăznuirea Sfântului Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohiei Beiuș III, care și-a serbat hramul, după cum ne informează pr. Cosmin Tripon.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Sofronie a subliniat caracterul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei ca „sărbătoare bisericească națională”, fiindcă Apostolul Andrei „a propovăduit Evanghelia Mântuitorului Hristos Iisus pe pământul strămoșesc al patriei noastre”, fiind totodată „un simbol al demnității recâștigate a Bisericii, un simbol al rolului ei, nu numai mesianic, ci vital, ființial pentru fibra neamului nostru”.

Chiriarhul Oradiei a arătat, apoi, că pentru românii ortodocși în general, dar mai cu seamă pentru românii transilvăneni, ziua de azi capătă o importanță deosebită prin prăznuirea pentru prima oară, alături de Sfântul Apostol Andrei, și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, recent canonizat: „Mitropolitul Andrei Șaguna a fost un simbol al unității naționale, al renașterii ortodoxiei românești în Imperiul habsburgic și apoi austro-ungar. A fost un om dăruit de Dumnezeu, demn și un genial organizator. El a reorganizat Biserica Ortodoxă din Transilvania”, a spus Preasfinția Sa. Viața și activitatea Sfântului Andrei Șaguna pe plan pastoral-misionar, cât și pe plan cultural-educațional „trebuie să fie pentru noi toți un imbold la mai multă misiune, la mai multă demnitate și la rezistență spirituală în fața tăvălugului lumii secularizate”, a concluzionat Preasfințitul Părinte Sofronie.

Protopopul Ioan Balint a mulțumit Chiriarhului Oradiei pentru prezență, accentuând permanenta purtare de grijă a Preasfinției Sale față de preoții și credincioșii din Protopopiatul Beiuș.

Sărbătoarea dreptmăritorilor creștini din parohia Beiuș III a fost întregită și de prezența unei racle cu fragmentele din moaștele a 15 sfinți, între care se numără: Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, Sfântul Mare Mucenic Mina, Sfinții Epictet și Astion și alții, adusă spre închinare de la Mănăstirea Izbuc de către un sobor de cinci ieromonahi, în frunte cu Preacuviosul Părinte Arhimandrit Dr. Mihail Tărău, starețul acesteia și exarhul mănăstirilor din eparhia Oradiei.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Pavel Bențe a fost hirotonit ca preot misionar pentru Protopopiatului Beiuș, îmbisericit pe seama bisericii „Sfântul Apostol Andrei” din Beiuș, iar teologul George Dorin Indrieș ca diacon misionar pentru Protopopiatul Tinca, îmbisericit pe seama bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Berechiu.

Acest sfânt lăcaș de închinare este ctitoria părintelui Ioan Balint, protopopul Beiușului, Seghiștei și Șteiului, fiind cea mai nouă biserică ortodoxă de zid construită în Beiuș după anul 1790, an în care a fost înălțat primul edificiu de acest fel în orașul de pe malul Crișului Negru. Piatra de temelie a fost pusă în anul 2006, iar la Sfintele Paști din 2009 s-a săvârșit în ea prima Liturghie. Exteriorul, executat în terasit sculptat, a fost finalizat în vara acestui an. În interior, tot în acest an, au început lucrările de pictură.

Comentarii Facebook


Știri recente