Sărbătoarea Sfântului Antonie la Biserica Domnească din Capitală

Biserica Domnească de la Curtea Veche din Capitală este cel mai vechi lăcaș de cult din Capitală, fiind cunoscut și pentru icoana făcătoare de minuni a Cuviosului Antonie care se păstrează aici.

Biserica se află în zile de mare sărbătoare pentru că își sărbătorește cel de-al doilea hram. Manifestările au debutat de astăzi cu o procesiune cu icoana Sfântului Antonie care a avut loc pentru prima dată și anume, de la biserica actuală până la locul unde ars în incendiu vechea biserică la anul 1847.

Sărbătoarea a continuat cu săvârșirea Slujbei Vecerniei unită cu Litia de către un sobor de preoți și diaconi.

La finalul slujbei Vecerniei, părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Exarh cultural și Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale, a rostit un cuvânt de învățătură în care a elogiat personalitatea Sfântului Antonie cel Mare: ‘După ce a trăit în apropierea satului său, obișnuindu-se cu lupta duhovnicească, a viețuit în continuare timp de 20 de ani într-un mormânt. Se ruga atât de mult încât a primit acea dulceață a rugăciunii de care vorbesc Sfinții Părinți ai Bisericii’.

Sfânta Liturghie va fi oficiată în ziua hramului, mâine, 17 ianuarie, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente