Sărbătoarea Sfântului Andrei în Moldova

Biserica noastră îl sărbătorește astăzi pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României. În mai multe parohii ocrotite de Apostolul cel Întâi Chemat au început încă de ieri manifestările religioase dedicate acestei sărbători.

În Biserica ‘Sfântul Apostol Andrei’ din Iași se află de ieri icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași. Icoana a fost adusă de protos. Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în contextul serbării hramului și împlinirii a 15 ani de când moaștele Sfântului Apostol Andrei au fost aduse la Iași. În glasul clopotelor și al toacei, icoana Maicii Domnului de la Hadâmbu a fost purtată în procesiune de la poarta bisericii până în sfântul lăcaș aflat astăzi în sărbătoare. Din soborul de preoți care au participat la procesiune a făcut parte și pr. Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2. După oficierea Acatistului Acoperământului Maicii Domnului, credincioșii, care au ținut lumânări aprinse în mâini, s-au închinat la icoana Maicii Domnului. Aseară a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia, la finalul căreia a fost lansată cartea Monografia Bisericii ‘Sfântul Apostol Andrei’ din Iași. Cu prilejul hramului acestui sfânt lăcaș, enoriașii au oferit alimente persoanelor nevoiașe sau imobilizate la pat din parohie, după cum informează „Ziarul Lumina”.

‘Sfântul Apostol Andrei s-a ostenit ca un pelerin în slujba lui Hristos’

Credincioșii din Târgu Neamț au participat aseară la procesiunea cu moaștele Sfântului Apostol Andrei, care a avut loc după oficierea Vecerniei unită cu Litia din Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’. Lăcașul de închinăciune își serbează astăzi al doilea hram, după ce, în anul 2005, a primit ca ocrotitor și pe Sfântul Apostol Andrei. Anul trecut, la Biserica cu hramurile ‘Adormirea Maicii Domnului’ și ‘Sfântul Apostol Andrei’ a fost adusă o părticică din moaștele Sfântului Andrei, de la Mănăstirea Radovașnița din Serbia. ‘În acest an avem bucuria de a serba pentru a doua oară hramul Sfântului Apostol Andrei în prezența sfintelor sale moaște. Credincioșii din parohia noastră și-au exprimat dorința de a organiza un scurt pelerinaj cu moaștele Sfântului Andrei. Astfel că aseară, după slujba Vecerniei unită cu Litia, am făcut un ocol al bisericii prin esplanada din fața acesteia. Prin această procesiune am arătat că Sfântul Apostol Andrei, care a încreștinat poporul român, s-a ostenit ca un pelerin în slujba lui Hristos’, a spus pr. paroh Ioan Mihoc.

Astăzi îmbracă straie de sărbătoare Biserica ‘Sfântul Apostol Andrei’ din parohia Delea. Aseară a fost oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia de către un sobor de preoți, iar astăzi programul liturgic va continua cu Utrenia, Acatistul și Sfânta Liturghie. ‘Obișnuim ca la hramul bisericii noastre să organizăm o masă specială pentru persoanele vârstnice și sărace. Cei care sunt imobilizați la pat primesc hrana din partea enoriașilor la domiciliu’, a declarat pr. paroh Valentin Burghelea. Biserica ‘Sfântul Apostol Andrei’ a început să se construiască în anul 2003, fiind o necesitate în cartierul Delea din Vaslui. ‘În zonă se manifesta fenomenul sectar și de aceea vrednicul de pomenire episcop Ioachim Mareș a dorit ridicarea acestei biserici. Cu ajutorul lui Dumnezeu s-a reușit construirea sfântului lăcaș, iar în prezent lucrăm la finisarea interiorului. În același timp se află în construcție clopotnița’, a declarat pr. paroh Valentin Burghelea. Tot astăzi va fi sărbătoare la Așezământul de asistență socială ‘Sfântul Andrei’ din Fălticeni. Aici, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Comentarii Facebook


Știri recente