Sărbătoarea Sf. Mc. Varvara la biserica din Salina – Ocnele Mari

În ziua prăznuirii „Sfintei Mucenițe Varvara”, astăzi, 4 decembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în biserica din Salina – Ocnele Mari, care își serbează ocrotitoarea.

Sărbătoarea Sfintei Mucenițe Varvara, ocrotitoarea spirituală a minerilor, constructorilor și arhitecților creștini ortodocși, a început luni, 3 decembrie, după amiază, cu slujba de Priveghere. Astăzi, dimineața, în Salina de la Ocnele Mari a fost adusă spre închinare, de la Arhiepiscopia Tomisului, o raclă cu fragmente din moaștele Sfintei Mucenițe Varvara.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, după cum ne-a transmis Arhidiacon Ioan Liviu Găman, Preasfințitul Episcop Emilian Lovișteanul a elogiat viața și martiriul Sfintei Mucenițe Varvara, evidențiind credința, răbdarea și iubirea jertfelnică pentru Domnul Hristos, Mirele său, dovedită de muceniță în fața păgânismului propovăduit în vremea aceea până chiar și de tatăl său.

La final, Părintele Ierarh a mulțumit tuturor celor care au organizat această înălțătoare sărbătoare creștină ortodoxă și i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți, oferindu-le în dar cărticele de rugăciuni. Deasemenea, Preasfinția Sa a dăruit tânărului Laurențiu Ploscaru, medaliat cu aur la concursurile europene și Balcaniada de Matematică, câte o icoană cu Maica Domnului și cu Sfânta Varvara și mai multe cărți religioase.

La inițiativa preotului paroh Petre Vețeleanu, de anul acesta Parohia Trăistari a dezvoltat proiectul „Spirit românesc” prin care a fost constituită o bursă numită „Preot Gheorghe Vețeleanu” și atribuită tânărului Laurențiu Ploscaru, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Sfântul Antim Ivireanul” a Catedralei Arhiepiscopale, condusă de Prof. Marian Cristinel Stroe.

După Sfânta Liturghie, corul de copii al Parohiei Trăistari, din Ocnele Mari, care sunt angrenați în proiectul „Hristos împărtășit copiilor”, sub îndrumarea părintelui paroh Petre Vețeleanu și a Prof. Dumitru Marius Neagu, au susținut un microrecital de colinde tradiționale românești.

Bisericuța cu hramurile „Sfântul Gheorghe” și „Sfânta Varvara” a fost amenajată în această salină de către Exploatarea Minieră Vâlcea și Primăria Ocnele Mari, cu largul concurs al părintelui Petre Vețeleanu din Parohia Trăistari, de care aparține acest sfânt lăcaș.

La această sărbătoare ortodoxă au participat oficialități locale și centrale, angajați ai salinei, preoți și credincioși din parohiile vecine și numeroși turiști din țară.

În localitatea Ocnele Mari în luna septembrie a anului 2009 s-a inaugurat prima salină deschisă circuitului turistic din județul Vâlcea. Salina Ocnele Mari este amenajata la 225 de metri fata de nivelul marii. În cadrul parcului de agrement din salină pe lângă bisericuța cu hramurile „Sfântul Gheorghe” și „Sfânta Varvara” unde credincioșii își pot găsi liniștea sufletească, este deschis publicului și un muzeu în care se regăsesc atât exponate specifice mineritului cât și obiecte ce țin de istoria bogată a localității, precum și un restaurant, magazine de suveniruri, o bază sportivă (un teren de fotbal, de baschet, de tenis, mese de biliard) și spații de joacă pentru copii.

Sfânta Muceniță Varvara este protectoarea minerilor, arhitecților și a constructorilor creștini ortodocși. Mucenița a trăit pe vremea împăratului Maximian (284-305) la Heliopolis. Era fiica unui păgân cu numele Dioscur (sau Dioscor), care o ținea sub pază, într-un turn înalt, din pricina marii ei frumuseți trupești. Fecioara aceasta credea în Hristos și n-a vrut să-și ascundă credința de tatăl ei. Odată, când tatăl ei a spus sa se facă două ferestre la o baie pe care o zidea, fiica lui a poruncit sa se facă trei. Întrebată fiind pentru ce a dat porunca aceasta, i-a răspuns ca a făcut trei ferestre în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. La auzul acestor cuvinte tatăl ei s-a repezit îndată cu sabia să o omoare, dar sfânta a fugit și s-a ascuns într-o stâncă ce s-a deschis ca prin minune; de acolo s-a dus în munți. Tatăl ei a urmărit-o și a găsit-o; a luat-o de cosițe și a dat-o domnului țării aceleia. Înaintea acestuia, Sfânta Varvara a mărturisit pe Hristos și a batjocorit pe idoli. De aceea a fost chinuită în multe feluri și în sfârșit ucisă cu sabia de tatăl ei, cu mâinile lui. Se spune ca tatăl ei, după ce a ucis-o, a fost lovit de trăsnet pe când cobora din munte și a murit.(Sinaxar)

Comentarii Facebook


Știri recente