Sărbătoarea Sf. M. Mc. Mercurie la Catedrala Arhiepiscopală din Rm. Vâlcea

În ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Mercurie și a Sfintei Mucenițe Ecaterina, mâine, 25 noiembrie, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, și a Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Rm. Vâlcea, se va săvârși slujba Acatistului „Sfântului Mare Mucenic Mercurie” și Sfânta Liturghie, de către soborul Catedralei Arhiepiscopale, informează arhiram.ro.

În Catedrala Arhiepiscopală, într-o raclă special amenajată, sunt așezate la loc de cinste fragmente din moaștele Sfinților Carp, Teodor Stratilat și Mercurie. „Capul” Sfântului Mare Mucenic Mercurie a fost adus aici din anul 1776 de la biserica „Sfântul Gheorghe” din Ocnele Mari de către Episcopul Partenie. A stat aici până în anul 1916, când a fost transportat cu alte obiecte de cult la Moscova. În timpul Patriarhului Iustin Moisescu, a fost readus în țară și la solicitarea I.P.S. Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei și a P.S. Gherasim, Episcopul Râmnicului, „Capul” Sfântului Mare Mucenic Mercurie a revenit la Catedrala din Râmnic unde se află spre închinare până astăzi.

Prin bunăvoința Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, din data de 14 noiembrie 2009, Catedrala din Rm. Vâlcea a primit în dar, cu prilejul înălțării la rang de Arhiepiscopie a Eparhiei Râmnicului, o icoană a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului (1850 – 1868), care are la gât un Engolpion în care se află părticele din moaștele sfântului.

Comentarii Facebook


Știri recente