Sărbătoarea Sf. Ilie la Catedrala Patriarhală

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi, 20 iulie 2012, pe Sfântul Slăvit Proroc Ilie Tesviteanul. A trăit în secolul al IX-lea î.Hr. și a activat în Regatul de Nord (Israel), în timpul regelui Ahab. El era din seminția lui Aaron și s-a născut în Galaad, în vecinătatea Arabiei și a orașului Tesvi, de aceea s-a numit și „Tesviteanul”, și a fost înălțat de Dumnezeu la Cer.

Viața Sfântului Ilie a devenit un exemplu de efort permanent, de râvnă înflăcărată, pentru a actualiza și a desăvârși posibilitățile conținute în ceea ce Însuși Dumnezeu a sădit în om. Sfântul Ilie pe tot parcursul vieții nu iese niciodată din granițele pe care încă de la naștere Dumnezeu i le stabilește. Când Dumnezeu îi spune ‘pleacă’, el pleacă. Când îi spune ‘vino’, el vine. Când Dumnezeu îi spune ‘ascunde-te’, el se ascunde. Când îi spune ‘bea’, el bea. Când Dumnezeu îi spune ‘mănâncă pâinea și carnea pe care ți-o vor aduce corbii’, Sfântul Ilie își învinge firea postitoare și mănâncă ce-i aduc corbii.

La Catedrala Patriarhală din București slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul românilor ortodocși din Australia și Noua Zeelandă, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți, după citirea Pericopei Evanghelice, în care a vorbit despre viața Sfântului Ilie Tesviteanul și a subliniat faptul că astăzi nu ne mai confruntăm cu idolii din timpul Sfântului, dar ne întâlnim cu alte forme de idolatrie modernă.

„Alți idoli ne frământă viața noastră de zi cu zi: foamea după cele trecătoare, goana după îmbogățire, mândria, patimile cele nestăpânite sunt idolii zilelor noastre. De multe ori pierdem ceea ce este esențial și important pentru viața noastră, adică punem pe alte planuri sau pe un plan secundar Evanghelia Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Calea pe care El ne-o arată și aceea este Calea Crucii Mântuitorului Iisus Hristos care urcă spre Golgota pentru a trece prin moarte și a ajunge la Lumina Învierii Sale. Toate acestea de multe ori noi le uităm și fie egoismul nostru sau plăcerea de a fi totdeauna și de a ne face poftele trupurilor noastre, fie împlinirea mai mult socială ne determină de multe ori să uităm Calea descoperită de Mântuitorul Iisus Hristos care este o Cale strâmtă, dar care aduce multă pace și multă liniște sufletească. Ne aduce în viața noastră dreptatea lui Dumnezeu pe care Sfântul Proroc Ilie a arătat-o încă o dată poporului lui Israel și a atras atenția poporului întreg că el este cel care nu și-a plecat genunchii înaintea idolului”, a spus Preasfințitul Mihail, Episcopul Australiei și Noii Zeelande.

După rostirea cuvântului de învățătură, în cadrul ecteniei întreite s-au rostit cereri și rugăciunea de mulțumire pentru binefacerile care au fost revărsate de Bunul Dumnezeu asupra Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Preafericirea Sa aniversează, duminică, 22 iulie 2012, vârsta de 61 de ani, primind la botez numele de Dan-Ilie.

Patriarhul României s-a născut la data de 22 iulie 1951 în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea.

La sfârșitul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul Australiei și Noii Zeelande a ținut să-i mulțumească Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea de a sluji la Catedrala Patriarhală și totodată să-L felicite pentru ziua de naștere.

„Mulțumim lui Dumnezeu pentru ziua aceasta de sărbătoare la care am primit binecuvântarea de a participa împreună la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie aici în Catedrala Patriarhală. Mulțumesc și Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care a dat binecuvântare ca să slujesc astăzi aici și pentru că Preafericirea Sa sărbătorește ziua de naștere Îi urăm și noi cu multă dragoste fiască ani mulți cu sănătate, bucurie, multe împliniri în lucrarea duhovnicească de conducere a Bisericii noastre Ortodoxe Române și multe realizări pentru neamul nostru românesc care este binecredincios și dreptmăritor în numele Preasfintei Treimi. De aceea, în numele dumneavoastră, în numele părinților și în numele meu adresez urarea de ani mulți cu sănătate, bucurie și binecuvântare de la Dumnezeu”.

Comentarii Facebook


Știri recente