Sărbătoarea Sf. Ier. Nifon la Târgoviște

În prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, vor avea loc sâmbătă, 11 august 2012, la Târgoviște, ceremoniile legate de sărbătorirea Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești,. La Catedrala Arhiepiscopală și Mitropolitană, unde se află moaștele Sfântului Ierarh, va fi oficiată Sfânta Liturghie Arhierească.

Adevărat reper spiritual, moral și cultural, Sf. Ier. Nifon este primul sfânt canonizat pe teritoriul patriei noastre, dar și cel care a inaugurat o amplă schimbare în viața noastră duhovnicească și socială, deoarece a reorganizat din temelii viața bisericească și morală, punând bazele deosebitei înfloriri religioase de mai târziu. Lui i se datorează, în mare parte, dezvoltarea vieții spirituale, culturale și social-politice din secolele următoare, precum și debutul tiparului la strămoșii noștri, căci el a îndemnat la tipărirea de carte, pentru optima și fidela promovare a Evangheliei lui Hristos. Astfel, prin neobosita muncă a Ieromonahului Macarie, au fost dăruite istoriei noastre naționale: Liturghierul (1508), Octoihul (1510) și Tetraevangheliarul (1512), afirmându-se, în același timp, rolul cultural proeminent al Bisericii noastre strămoșești. Cel mai cunoscut ucenic al său a fost Sf. Voievod Neagoe Basarab, personalitate spirituală și culturală marcantă a vechii Cetăți de Scaun a Țării Românești.

Și anul acesta sărbătorirea Sf. Ier. Nifon va fi deschisă de Pelerinajul Tinerilor din Municipiul Târgoviște, care va avea loc în ajunul praznicului, în ziua de vineri, 10 august. Acest moment spiritual va debuta în fața Catedralei Mitropolitane, la ora 18.00 și se va încheia, tot în fața Catedralei, cu oficierea „Acatistului Sf. Ier. Nifon” și închinarea la racla cu sfintele moaște, după cum ne informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

Comentarii Facebook


Știri recente