Sărbătoarea Sf. Arhidiacon Ștefan la Patriarhie

În a treia zi de Crăciun sute de credincioși s-au aflat pe Colina Bucuriei să aducă cinstire Sfântului Arhidiacon Ștefan, sărbătorit de Biserica Ortodoxă astăzi, 27 decembrie 2012. Sfânta Liturghie a fost oficiată în Catedrala Patriarhală de către Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Preasfinția Sa, după citirea Pericopei Evanghelice rânduită astăzi a rostit și un cuvânt de învățătură în care a elogiat viața Sfântului Arhidiacon Ștefan.

„Sfântul Arhidiacon Ștefan a fost ales pentru că avea nume bun, era plin de Duhul Sfânt și pentru că avea credință. Însă această credință a sa s-a făcut lucrătoare și Dumnezeu l-a înzestrat pe el datorită puterii pe care o avea de la Duhul Sfânt ca să facă semne și să facă minuni. Și au venit mai marii sinagogilor din aceste cetăți ale Asiei și au început ca să vorbească cu Sfântul Arhidiacon Ștefan, însă niciunul nu putea să stea înaintea înțelepciunii sale. Și aceștia mâhniți fiind și plini de pizmă au mers la mai marii Sinagogii din Ierusalim și l-au pârât pe Sfântul Arhidiacon Ștefan că hulește Templul din Ierusalim și hulește credința în Dumnezeu. Adus înaintea Sinedriului Sfântul Arhidiacon Ștefan face o sinteză a istoriei poporului iudeu, dar și al lucrării mântuitoare a lui Dumnezeu pentru acest popor. Tema principală pe care o găsim în acest răspuns al Sfântului Arhidiacon Ștefan înaintea Sinedriului este făgăduința pe care Dumnezeu a făcut-o, făgăduință de a-i salva, făgăduință de a primi un anume teritoriu ca să-l stăpânească. Atunci când Sfântul Ștefan mărturisește înaintea membrilor Sinedriului că a văzut Cerurile deschise și pe Fiul Omului alături de Dumnezeu, adică pe Domnul nostru Iisus Hristos, aceștia se umplu de mânie, îl scot în afara cetății și, așa cum poruncea Legea lui Moise pentru cei care făceau blasfemie, au început ca să-l ucidă cu pietre. Sfântul Ștefan rostește aceste cuvinte: Doamne, în mâna ta îmi dau sufletul Meu. De asemenea, se roagă pentru cei care îl omorau cu pietre rugând pe Dumnezeu ca să nu le socotească păcatul acela. Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, cel care a scris cartea Faptele Apostolilor, nu imită cuvintele pe care Domnul nostru Iisus Hristos le-a rostit pe Cruce Care S-a rugat pentru cei care Îl răstigneau. Ci Sfântul Arhidiacon și Întâiul Mucenic Ștefan este cel care imită ceea ce a văzut la Mântuitorul lumii. De multe ori noi atunci când cineva ne supără, atunci când cineva grăiește de rău despre noi numai cât ne grăbim ca să întoarcem răului cu rău. Însă iată care ar trebui să fie poziția noastră atunci când cineva ne face rău. Învățăm din Sfânta Scriptură și de la Mântuitorul Iisus Hristos și iată de la Sfântul Arhidiacon Ștefan că trebuie să ne rugăm pentru iertarea acelora, că trebuie să avem mintea noastră alături de Dumnezeu. Mărturisirea Sfântului Arhidiacon Ștefan face posibilă pentru acesta ca să vadă Împărăția lui Dumnezeu”.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a mai accentuat faptul că Sfântul Arhidiacon Ștefan ne arată calea spre comuniunea cu Dumnezeu.

„Viața Sfântului Arhidiacon Ștefan ne îndeamnă pe fiecare dintre noi ca să dorim să-L vedem pe Dumnezeu, să vedem Împărăția lui Dumnezeu. Ne îndeamnă pe fiecare dintre noi ca să vedem această Împărăție prin mărturisirea pe care trebuie să o facem despre Preabunul Dumnezeu Cel în Treime slăvit. Noi putem fiecare dintre noi să-L mărturisim pe Hristos după puterea noastră. Îl mărturisim pe Dumnezeu mai întâi de toate prin faptele noastre. Așa cum spune un proverb românesc că pomul se cunoaște după roade așa și credința noastră se cunoaște după faptă pentru că spune Sfântul Apostol Iacob în Epistola Sa că este moartă credința fără fapte. Cu alte cuvinte, faptele sunt expresia credinței pe care o avem. Putem să măsurăm credința unui om după faptele sale. De aceea, trebuie să luăm seama ca faptele noastre să fie în concordanță cu sfaturile din Sfânta Evanghelie. Mântuitorul Hristos spune ucenicilor și mulțimii Învățați de la mine că sunt blând și smerit cu inima!”.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul de copii Symbol al Patriarhiei Române care a susținut și un concert de colinde.

În fiecare an, în ziua de 27 decembrie, la scurtă vreme de la marele praznic al Nașterii Domnului, creștinii îl sărbătoresc pe Sf. Arhidiacon Ștefan al cărui nume înseamnă încununat de Dumnezeu.

Comentarii Facebook


Știri recente