Sărbătoarea Schimbării la Față în bisericile și mănăstirile din țară

Sărbătoarea Schimbării la Față este motiv de bucurie pentru toți credincioșii Bisericii Ortodoxe, dar mai ales pentru cei care participă la hramul bisericilor și mănăstirilor închinate acestui praznic.

După cum ne informează „Ziarul Lumina” în Capitală, la Parohia ‘Cuțitul de argint’ a fost organizat, cu ocazia hramului, un amplu program liturgic și social-filantropic. ‘De hramul bisericii am săvârșit seara Vecernia, apoi Litia, iar dimineață facem Utrenia și Sfânta Liturghie. La final, organizăm o agapă frățească deoarece am considerat că este bine ca toți cei care vin la slujbă să primească o masă caldă, ca semn de bucurie și împărtășire a dragostei frățești’, a declarat părintele paroh Gheorghe Popa.

Slujiri arhierești

Astăzi, Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, slujește Sfânta Liturghie în mijlocul obștei Mănăstirii Lainici. La slujbă mai participă Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române din Italia. Credincioșii din Constanța aduc cinstire moaștelor Sfântului Apostol Andrei, depuse spre închinare, încă din 1 august, la Biserica ‘Schimbarea la Față’, cunoscută și ca Biserica Greacă. Sfânta Liturghie este săvârșită de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Mulțime de credincioși se adună în ziua Schimbării la Față și la Mănăstirea ‘Sfântul Sava’ de la Berzunți, din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Praznicul Schimbării la Față este sărbătorit și în Episcopia Tulcii, unde Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica cu hramul ‘Schimbarea la Față’ din municipiul Tulcea.

Astăzi este ultima zi când credincioșii din Brașov se mai pot închina la moaștele Sfântului Mucenic Emilian, ale Sfintei Maria Magdalena și la icoana Maicii Domnului din Kiev, aduse cu ocazia hramului la Parohia ‘Schimbarea la Față’ din orașul Codlea. Credincioșii brașoveni participă astăzi la slujba hramului și la Biserica ‘Schimbarea la Față’ – Astra.

Slujbe de pomenire pentru ctitori, slujitori și binefăcători

La Parohia ‘Schimbarea la Față’ din Ploiești, sărbătoarea a început de aseară cu slujba Vecerniei, săvârșită de un sobor de preoți de la parohiile vecine. La sfârșitul slujbei, fiecare credincios a primit pâine sfințită de la slujba Litiei și o mică gustare. ‘Sărbătoarea Schimbării la Față are pentru noi o semnificație deosebită deoarece este și sărbătoarea parohiei. Deși este o parohie tânără, având doar 10 ani, cu toate acestea s-a format o comunitate destul de unită. Credincioșii au venit în număr mare pentru a ajuta la pregătirea hramului și pentru a participat la sfintele slujbe. Astăzi, la Sfânta Liturghie, am invitat un grup de psalți pentru a cânta la strană, iar la sfârșit, vom face slujba Parastasului pentru ctitorii trecuți la Domnul’, a declarat părintele paroh Gabriel Frunză.

Sărbătoare este și la Biserica Parohiei Breaza de Sus II din Protoieriei Câmpina. Aseară s-a săvârșit slujba Vecerniei celei mari, unită cu Litia, la care a participat un sobor de preoți. Sărbătoarea continuă astăzi cu slujba Utreniei, a Sfintei Liturghii și a Parastasului pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii acestui lăcaș. Fiind singura biserică cu acest hram din protoieria noastră, astăzi participă la slujbă și credincioși din împrejurimi. Este o zi de sărbătoare pentru credincioșii acestei parohii, dar și pentru întreg orașul Breaza’, a declarat părintele protoiereu Costică Dumitru.

Sărbătoare mare este și la mănăstirile Turnu, din județul Vâlcea, Slănic, din județul Argeș, ‘Schimbarea la Față’, de pe Muntele Ceahlău, sau la schiturile Icoana, din județul Neamț, și Botiza, din Maramureș.

Comentarii Facebook


Știri recente