Sărbătoarea satului mehedințean Godeanu

Vineri, 13 iulie, credincioșii mehedințeni din satul Godeanu prăznuiesc Ciumarca, o sărbătoare lăsată de însuși Sf. Nicodim de la Tismana, ocrotitorul Olteniei. Programul manifestărilor va începe la ora 09.00 cu Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, pe un podium special amenajat în vârful Chiciora, comuna Godeanu, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu.

Se va merge în procesiune de la poalele dealului și până în vârful acestuia, unde se vor ruga laolaltă ierarhi, preoți și credincioși.

Răspunsurile stranei vor fi date de către corul Kinonia al Episcopiei Severinului și Strehaiei, condus de către Arhid. Drd. Adrian Cristian Mazilița.

Ciumarca reprezintă o zi specială ce se ținea pentru apărarea de ciumă. Aceasta a fost instituită de Sfântul Nicodim cel Sfințit de la Tismana, care ajungând în satele Mehedințiului a constatat că acestea erau bântuite de ciumă, o boală molipsitoare foarte periculoasă. Sfântul mergea prin sate în zilele de vineri, făcea rugăciuni împreună cu toți locuitorii ca molima să ia sfârșit.

Rânduiala se păstrează și astăzi. Astfel, fiecare sat de deal și de munte din Mehedinți ține această sărbătoare denumită ciumarca, la data stabilită pentru fiecare zonă.

Credincioșii mehedințeni care doresc să participe la acest eveniment o pot face adresându-se preoților de la parohii care organizează pelerinaj la această zi de sărbătoare.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…