Sărbătoarea Rusaliilor în Mitropolia Banatului

De praznicul Pogorârii Sfântului Duh, IPS Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a slujit la Mănăstirea Bodrog, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit la Catedrala episcopală ‘Învierea Domnului’ și ‘Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul’ din Caransebeș, iar PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit la Catedrala mitropolitană ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Timișoara, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Ierarhii au oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie urmată de Vecernia Rusaliilor, o slujbă specială, în cadrul căreia au fost rostite șapte rugăciuni, dintre care patru cu voce tare și trei în taină, și au fost binecuvântate frunzele de nuc – simbol al limbilor de foc ce au stat deasupra capetelor Sfinților Apostoli.

Înalt Preasfințitul Timotei a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, înconjurat de un sobor de ieromonahi și ierodiaconi, în prezența unui mare număr de pelerini. În cuvântul de învățătură a evidențiat faptul că sărbătoarea întemeierii Bisericii este aceea a lucrării sfințitoare pentru mântuirea credincioșilor prin pogorârea Sfântului Duh peste Sfinții Apostoli. Aceasta desăvârșește pe cea împlinită de Mântuitorul prin Întruparea Sa și jertfa Crucii. Comuniunea creștină în cadrul Bisericii, însuflețită prin puterea Sfântului Duh ne apropie mai mult de Dumnezeu și de aproapele prin toată strădania de împlinire a binelui pentru întreaga lume. ‘Hramul paraclisului sfintei mănăstiri, ținut astăzi, este o pricină în plus de bucurie sufletească pentru toți cei ce cercetează această vatră strămoșească de credință, dând un nou elan spre încununarea misiunii bisericești’, a arătat Înalt Preasfinția Sa.

Tot în această zi a fost hirotesit întru arhimandrit preacuviosul protosinghel dr. Teofan Mada din obștea mănăstirii. În după-amiaza zilei, la invitația preotului paroh Viorel Higioșan și a credincioșilor, chiriarhul a efectuat o vizită canonică în Parohia Frumușeni, Protopopiatul Arad.

Praznicul Rusaliilor la Caransebeș

Sâmbătă, 2 iunie, în ajunul Rusaliilor, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, a efectuat o vizită canonică în Parohia ‘Pogorârea Sfântului Duh’ din orașul Oravița, săvârșind Sfânta Liturghie la care au participat un număr însemnat de credincioși, precum și autorități centrale, județene și locale. La final, ierarhul a oferit primarului orașului Oravița Ordinul eparhial ‘Crucea Episcop Elie Miron Cristea’ clasa I pentru mireni, iar ctitorilor și binefăcătorilor care se implică în mod activ în ridicarea bisericii parohiale li s-au acordat acte de cinstire. De asemenea, i-a fost decernat Preasfințitului Părinte Lucian titlul de cetățean de onoare al orașului Oravița.

De praznicul Rusaliilor, Preasfințitul Lucian a săvârșit Sfânta Liturghie și Vecernia plecării genunchilor în Catedrala episcopală, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul său de învățătură, ierarhul a precizat: ‘Înainte de a se înălța la cer, Mântuitorul le-a promis Apostolilor Săi: ‘nu vă voi lăsa pe voi orfani, ci vă voi trimite un Mângâietor, Duhul Adevărului, Acela vă va învăța pe voi toate’. Într-adevăr, la zece zile după înălțarea Sa la cer, Mântuitorul Iisus Hristos Îl trimite pe Duhul cel Preasfânt, care de la Tatăl purcede, peste sfinții Săi Ucenici și Apostoli, adunați fiind la rugăciune la praznicul evreiesc al Cincizecimii, praznic care a devenit pentru noi, poporul cel ales, praznicul Pogorârii Duhului Sfânt. În chip de limbi de foc, la o altă plinire a vremii, Mântuitorul a trimis pe Preasfântul Duh peste sfinții Săi Ucenici și Apostoli și după ce Sfântul Apostol Petru a cuvântat, plin de Duh Sfânt, s-au botezat în cetatea Ierusalimului ca la 3.000 de suflete, luând ființă, din punct de vedere istoric, Biserica creștină’.

La finalul slujbei, chiriarhul a sfințit, potrivit Tradiției Bisericii noastre, spicele de grâu care au fost împărțite, alături de anaforă și iconițe cu praznicul Rusaliilor, credincioșilor.

Rusaliile, sărbătorite la Catedrala mitropolitană din Timișoara

Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit în Duminica Rusaliilor la Catedrala mitropolitană ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Timișoara. Înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, ierarhul a oficiat sfintele slujbe închinate marelui praznic al Pogorârii Sfântului Duh, în prezența a numeroși credincioși timișoreni. În cadrul Sfintei Liturghii, PS Paisie Lugojanul a hirotonit diacon pe tânărul teolog Iulian Gheorghe Lehaci, numit pe seama Parohiei Timișoara – Calea Lugojului.

În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a menționat că Rusaliile reprezintă încheierea praznicului Învierii Domnului și sunt împlinirea făgăduinței Mântuitorului nostru Iisus Hristos, a trimiterii Sfântului Duh. După săvârșirea Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba Vecerniei de luni, după Rusalii, ce poartă în popor denumirea de ‘Vecernia plecării genunchilor’.

În finalul slujbei, ierarhul a transmis tuturor credincioșilor prezenți binecuvântarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, încredințându-i de purtarea de grijă și dragostea părintească a Întâistătătorului lor. Totodată, Preasfinția Sa a împărțit credincioșilor icoane cu praznicul Pogorârii Sfântului Duh și ramuri verzi, ca simbol al darurilor celor bogate ale Sfântului Duh. Tot duminică, a fost sfințit un nou chivot pentru Sfântul Altar. Chivotul din argint a fost realizat la Atelierele Patriarhiei Române și reproduce la scară redusă imaginea Catedralei mitropolitane.

Comentarii Facebook


Știri recente