Sărbătoarea recoltei în parohia Goșmani, Protopopiatul Buhuși

Credincioșii din Parohia Goșmani, Protopopiatul Buhuși, au participat, ieri, 4 noiembrie 2012, la sărbătoarea recoltei. După săvârșirea Sfintei Liturghii, roadele pe care le-au strâns în această toamnă au fost binecuvântate. Preoții și enoriașii lor au dorit astfel să mulțumească lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, în Parohia Goșmani – Români, Protopopiatul Buhuși, județul Neamț, a avut loc ieri sărbătoarea recoltei. Organizată în fiecare an în prima duminică din luna noiembrie, manifestarea este un prilej pentru enoriași de a mulțumi lui Dumnezeu pentru recolta pe care au adunat-o în toamnă. Sărbătoarea a fost încununată de lumina soarelui și de o atmosferă încântătoare. Au participat elevi de la școlile din comună, credincioși din Goșmani, dar și din satele învecinate. Cu acest prilej, au fost lansate două proiecte educaționale: „Nu uita că ești român!” și „Ion Creangă, mugur de lumină pentru copilăria actuală”. Au fost invitate autorități locale și județene, cadre militare în rezervă din Iași, precum și preoții de la parohiile vecine. După oficierea Sfintei Liturghii s-a ieșit în curtea bisericii, unde fiecare credincios al parohiei Goșmani a venit cu roadele pe care Dumnezeu le-a dăruit în cursul acestui an. „Am mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite, mai ales că suntem într-o zonă rurală în care principala ocupație a oamenilor este agricultura. Anul acesta, chiar dacă a fost secetă, Dumnezeu ne-a binecuvântat cu roade peste așteptările noastre. Am considerat că este bine ca și în acest an să aducem mulțumire obștească împreună cu enoriașii noștri și cu invitații noștri. În curtea bisericii am înfrumusețat un colț cu bunătățile toamnei (porumb, grâu, fructe, semințe de tot felul) care au fost binecuvântate prin rugăciunile specifice. Astfel, în primăvară, atunci când creștinul nostru va pune în pământ semințele, acestea să fie binecuvântate și să rodească”, a relatat pr. paroh Gheorghe Ursache.

„Am simțit binefacerile și ocrotirea lui Dumnezeu”

Sărbătoarea recoltei din parohia Goșmani a fost inițiată de pr. paroh Gheorghe Ursache în urmă cu 15 ani, cu acordul și sprijinul consiliului parohial. În primii ani au venit puțini credincioși la biserică pentru a mulțumi și pentru a cere lui Dumnezeu ajutorul pentru anul care va urma. Numărul enoriașilor care au dorit să fie recunoscători Celui Preaînalt pentru binefacerile primite a crescut an de an. „Dintr-un început timid, această zi a devenit o sărbătoare a parohiei noastre. Mă bucur pentru că enoriașii de toate vârstele participă la Sfânta Liturghie, urmată de citirea rugăciunilor de binecuvântare a roadelor pământului. Am văzut pe chipurile oamenilor mulțumirea pe care au adus-o lui Dumnezeu. De-a lungul anilor am simțit binefacerile și ocrotirea lui Dumnezeu. Din anul 2007, în biserica parohiei noastre se află părticele din moaștele Sfinților Haralambie și Andronic. De atunci, satul nostru a fost ocolit de furtuni, de vijelii, de grindină și de vânturi neprielnice. Acest lucru ne-a apropiat mai mult de Dumnezeu și de aceea am simțit nevoia să-I mulțumim”, a mărturisit pr. paroh Gheorghe Ursache. Cu ocazia sărbătorii recoltei din parohia Goșmani a fost lansată o campanie de strângere de cereale pentru schiturile și mănăstirile sărace. „De 15 ani ajutăm așezările monahale care nu au teren agricol și care au nevoie de ajutorul nostru sub această formă. Trimitem din ceea ce pământul a rodit schiturilor sau mănăstirilor pentru că monahii și monahiile se roagă pentru toată lumea”, a adăugat pr. paroh Gheorghe Ursache.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…