Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt la Catedrala din Miercurea-Ciuc

La sărbătoarea ‘Pogorârii Duhului Sfânt’, duminică, 23 mai, Înaltpreasfințitul Ioan, Arhiepiscopul Episcopiei Covasnei și Harghitei, a slujit la Catedrala ‘Sfântul Nicolae’ din Miercurea-Ciuc, informează ‘Ziarul Lumina’. Înaltpreasfințitul Ioan, în cuvântul său de învățătură împărtășit credincioșilor, a spus că sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt o mai putem numi și ‘Sărbătoarea Graiului’, Dumnezeu binecuvântând și graiul nostru românesc, și că în acest grai Sfânta Treime grăiește cu noi.

Prezența numeroasă a preoților și a credincioșilor la Liturghia Arhierească și slujba Vecerniei de Rusalii este o mărturie a aceleiași lucrări a Duhului Sfânt care ‘adună nu numai la sărbători ci și în fiecare zi’, întărind într-un mod desăvârșit comuniunea străbună întru rugăciune și simțire românească cu toți credincioșii români din această parte de țară.

Înaltpreasfinția Sa a arătat că Duhul Sfânt S-a pogorât peste Apostoli în chip de limbi de foc, iar aceștia s-au umplut cu putere de sus și au început să grăiască o altă limbă.

Duhul Sfânt nu a venit atunci doar peste Apostoli, nu rămâne doar un act istoric, ci Duhul Sfânt S-a pogorât astăzi și peste noi. El ne cere să vorbim de astăzi într-o altă limbă, și anume limba lui Hristos. ‘Dacă până astăzi prin graiul tău ai judecat, ai pizmuit pe aproapele tău, ai blestemat, ai înjurat, ai distrus familii, societăți și comunități, Duhul Sfânt care S-a pogorât astăzi peste noi ne cere să vorbim în graiul lui Hristos. Rămâne însă ca fiecare dintre noi să ne menținem deasupra conștiinței și a minții noastre această flacără a Duhului Sfânt sau să o stingem, și să rămânem mai departe gângavi’, a arătat Înaltpreasfințitul Ioan.

Înaltpreasfinția Sa i-a binecuvântat pe toți cei prezenți cu urarea să fie grăitori ai limbii lui Hristos, urmând și îndemnul Sfântului Apostol Pavel, ca atunci când se vor întâlni unii cu alții cuvintele lor să fie ‘în psalmi și cântări de laudă Lui Dumnezeu’.

În încheiere, Înaltpreasfințitul Ioan s-a rugat ca ‘Dumnezeu prin puterea Duhului Sfânt să ne întărească graiul și să vorbim ca și El în duh de pace, în duh de mângâiere, în duh de liniștire’, împărtășindu-și totodată nădejdea și încrederea ‘ca pe fața pământului să fie câți mai mulți oameni care să grăiască în limba și graiul lui Hristos, pentru că numai atunci va fi mai multă pace și înțelegere în familii, în societate, în comunități și pe întreg pământul.

Comentarii Facebook


Știri recente