Sărbătoarea parohiei vâlcene Predești

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, „a Lăsatului sec de brânză”, astăzi, 26 februarie 2012, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea vâlceană Pesceana, informează arhiram.ro.

Cu acest prilej, Preasfinția Sa împreună cu un sobor de preoți și diaconi a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Adormirea Maicii Domnului” de la parohia Predești, protopopiatul Drăgășani, județul Vâlcea.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a tâlcuit pericopa evanghelică în care Mântuitorul ne arată ce fapte trebuiesc împlinite pentru a câștiga Împărăția cerurilor, îndemnându-i pe credincioși la pocăință și iertare pentru dobândirea mântuirii.

„Din evanghelia de astăzi se desprind trei învățături principale și anume: învățătura despre iertarea păcatelor, iertarea între noi și iertarea primită de la Dumnezeu; învățătura despre post, postul rânduit de Dumnezeu și de Biserică; și învățătura despre atașamentul de lucrurile netrecătoare și nu de comorile pământești. Este important ca să intrăm în post împăcați unii cu alții, adică să ne iertăm unii pe alții, să iertăm celor care ne-au greșit, indiferent dacă greșeala a fost mare sau mică. Având sufletul și conștiința împăcată că nu suntem certați cu nimeni, că suntem în armonie cu toată lumea, mai ales cu familia, cu cei din comunitate, cu cei din sat, atunci putem să ne rugăm liniștiți și rugăciunea are folos. Atunci putem să postim și postul are roade bogate. … Să postim așa cum se cuvine, pentru că urmează o perioadă de post închinată lui Dumnezeu, un post prin care noi arătăm iubirea noastră de Dumnezeu pentru că este un efort, este o jertfă din partea noastră, să ne oprim de la o parte din alimente și de la păcate, pentru că postul schimbă ființa noastră. Atunci când postim cum se cuvine și de la bucate și de la gândurile rele și atitudinile noastre răutăcioase față de ceilalți oameni, mulțumirea este alta, bucuria întâmpinării praznicului Învierii Domnului este totală și se simte în ființa noastră. Iertarea și postul trebuie să ducă la o iubire mai mare față de Dumnezeu și față de apropiații noștri.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul.

Pentru activitatea pastorală și misionară desfășurată în cadrul parohiei, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul i-a conferit părintelui paroh Nicolae Adrian Păușescu rangul onorific de „Iconom”, iar părintele a mulțumit pentru vizita și binecuvântarea arhierească oferită de părintele ierarh credincioșilor parohiei Predești.

La eveniment au mai participat: părintele Iulian Mădălin Bușagă, protopop de Drăgășani, primarul comunei Pesceana și numeroși credincioși din parohie și din împrejurimi.

Piatra de temelie la Biserica cu Hramul „Adormirea Maicii Domnului” de la parohia Predești – Pesceana a fost pusă în anul 1911, iar în anul 1928 a fost târnosită. După cutremurul din 1978 au fost necesare lucrări de renovare și restaurare.

Din anul 2003 până în prezent, la inițiativa preotului paroh Nicolae Adrian Păușescu și cu sprijinul primăriei Pesceana și al enoriașilor au fost efectuate mai multe lucrări de restaurare și înfrumusețare a bisericii în interior și exterior: centrală termică, apă curentă, gard de împrejmuire din beton și fier forjat, alei din beton în cimitir, bucătărie și șopru prăznicar și o troiță.

Comentarii Facebook


Știri recente