Sărbătoarea Parohiei Sfântul Ioan-Moși din Capitală

Biserica Ortodoxă a prăznuit, astăzi, Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. În Capitală, printre lăcașurile de cult care au îmbrăcat haine de sărbătoare s-a numărat și biserica „Sfântul Ioan” – Moși. Cu prilejul hramului, numeroși bucureșteni au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, informează TRINITAS TV. Preasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor despre viața Sfântului Ioan Botezătorul.

„Sfântul Ioan Botezătorul pe care îl sărbătorim astăzi a fost profețit în Vechiul testament fiind denumit îngerul legământului, îngerul și binevestitorul legământului celui nou motiv pentru care în iconografie în anumite icoane Sfântul este reprezentat cu aripi asemenea îngerilor. El este ultimul și cel mai mare prooroc din Vechiul Testament, puntea de legătură între Vechiul și Noul Testament. El este cel care face trecerea de la vechi la nou prin cuvintele ‘Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția Cerurilor’, cuvinte preluate și de Mântuitorul Iisus Hristos ca o ștafetă căci îndată ce Mântuitorul a pornit la propovăduire tot așa S-a adresat oamenilor”, a explicat Preasfinția Sa.

Biserica „Sfântul Ioan” – Moși a fost zidită în anul 1807, de-a lungul timpului fiind renovată și restaurată în repetate rânduri. Ctitorii și binefăcătorii lăcașului de cult au fost pomeniți cu prilejul hramului, fiind oficiat și un parastas.

Lăcașul de cult este cunoscut bucureștenilor și pentru faptul că adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul, dar și o părticică din moaștele Sfântului Mare Mucenic Haralambie, cel de-al doilea ocrotitor al bisericii.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul psaltic „Tronos” al Catedralei patriarhale.

Comentarii Facebook


Știri recente