Sărbătoarea Parohiei Ortodoxe Române din Sărcia, Serbia

La prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, Biserica Ortodoxă Română din Sărcia, Serbia, și-a sărbătorit hramul. Ca în fiecare an, și anul acesta comunitatea românească din acest sat de la granița Serbiei cu România a organizat manifestări religioase și culturale închinate acestui eveniment deosebit din viața parohiei. Astfel, prin purtarea de grijă a președintelui consiliului parohial, Aurel Jorj și prin implicarea specială a câtorva membrii ai parohiei, din care amintim pe Valeri Moșescu, Jana Miloș, Nicoleta Suciu și Iancu Murărescu, praznicul din acest an a fost întregit prin ianugurarea unei biblioteci românești.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către un impresionant sobor de preoți din care au făcut parte pr. Petru Drăghicescu, protopopul Toracului, pr. Petru Berbentia de la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Reșița, pr. Ciprian Costiș din Bocșa Montană, pr. Dumitru Ioan din Dobra, județul Hunedoara, pr. Iovan, parohul Bisericii Ortodoxe Sârbe din Sărcia și pr. Cristian Popi, cel care administrează Parohia Sărcia. Răspunsurile liturgice au fost date de către corul de bărbați „Armonia” al Bisericii Ortodoxe Române din Toracul Mare, potrivit episcopiacaransebesului.ro. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, pr. Petru Berbentia a vorbit despre viața Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, precum și despre exemplul său de luptă și jertfă pentru Hristos, luptă care se cere și celor ce sunt minoritari în comunitățile în care trăiesc de sute de ani. Totodată, a subliniat și faptul că deși foarte mulți uită că sunt români, creștinii din Sărcia nu vor să uite rugăciunile și cântările înălțate către Dumnezeu, în limba strămoșilor, în limba română.

După otpustul Sfintei Liturghii, s-a oficiat o slujbă de mulțumire pentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu în anul ce a trecut.

La finalul celor petrecute în Biserică, pr. Petru Berbentia a transmis cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului și a oferit mai multe cărți pentru biblioteca nromâneascp. Apoi, pr. Petru Drăghicescu a dat glas mesajului Preasfințitului Daniil, Episcopul locțiitor al Daciei Felix, iar pr. Ciprian Costiș a oferit din partea parohiei sale, precum și a delegației numeroase ce l-a însoțit, un candelabru pentru Biserica din Sărcia, în baza protocolului de bunăfrățietate încheiat în urmă cu doi ani.

O nouă bibliotecă românească în Serbia

Toți cei prezenți la Sfânta Liturghie festivă, oficiată cu prilejul hramului bisericii parohiale, au luat parte la inaugurarea bibliotecii românești din Sărcia. După tăierea panglicii de inaugurare, preoții slujitori au oficiat o slujbă de sfințire și binecuvântare a lăcașului de cultură. Pr. Petru Berbentia, inițiatorul acestui proiect de înființare a unor biblioteci parohiale românești în Serbia, a adresat celor de față un cuvânt de mulțumire, apoi a vorbit Iancu Murărescu, redactorul foii românești de cultură „Sărcia”, care a oferit celor prezenți ultimul număr al publicației dar și multe informații despre vechea bibliotecă parohială care a fost desființată. Se pare că în anul 1924 erau înscriși la bibliotecă peste 400 de cititori, iar în prezent secția românească a școlii primare din localitate numără doar 10 elevi.

La finalul manifestărilor religioase și culturale, comunitatea românească din Sărcia a oferit o agapă frățească la care au fost invitați toți cei prezenți. Cu toții au hotărât să continue munca pentru promovarea și valorificarea obiceiurilor și tradițiilor tuturor românilor care se află departe de țară.

Comentarii Facebook


Știri recente