Sărbătoarea parohiei Adormirea Maicii Domnului de la Zaragoza, Spania

Parohia „Adormirea Maicii Domnului” de la Zaragoza, Spania, și-a sărbătorit duminică, 11 noiembrie, cel de-al doilea hram, Sfântul Mucenic Vichentie, printr-o serie de evenimente la care a participat și Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, după cum ne informează episcopiaspanieiportugaliei.es.

Parohia Ortodoxă din Zaragoza, înființată în urmă cu 9 ani, și-a pus de la început existența sub Acoperământul Maicii Domnului, prima Adunare Parohială a credincioșilor de aici alegând ca hram Praznicul Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. În cei 9 ani de existență, am simțit din plin ajutorul și ocrotirea Maicii Domnului, mai ales atunci când a trebuit să închiriem și să amenajăm un loc propriu de slujire. Biserica în care slujim astăzi, o veche hală industrială, a fost reformată din temelie, cu ajutorul și sudoarea sutelor de români din Zaragoza și împrejurimi, care și-au dorit o biserică pe măsura dragostei lor față de Dumnezeu.

Biserica a fost sfințită în anul 2009, de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif, alături de Preasfințitul Episcop Siluan al Italiei și Preasfințitul Părinte Timotei al Spaniei și Portugaliei, un eveniment care va rămâne pentru totdeauna în inimile românilor de pe aceste meleaguri. A fost primul locaș de cult ortodox românesc din Spania care a fost sfințit după rânduiala Bisericii noastre.

În anul 2010, Adunarea Parohială a hotărât ca al doilea hram, sau hramul mic al Parohiei, să fie la 11 noiembrie, zi în care este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Vichentie. Acesta s-a născut în Huesca și a fost diacon al Episcopului Valeriu din Zaragoza. L-a predicat pe Hristos în acest oraș, numit pe atunci Augustopolis, și a fost martirizat în Valencia, la anul 304 d.H., în vremea prigoanei lui Dioclețian. Faima martiriului său, după spusele Fericitului Augustin, s-a răspândit îndată „până unde se întinde Imperiul Roman sau numele de creștin”.

Sărbătoarea Parohiei din Zaragoza a început sâmbătă seara, când Preasfințitul Episcop Timotei a oficiat slujba Vecerniei, răspunsurile la strană fiind date de Corul Anastasis din București, dirijat de Gheorghiță Sandu. Muzica psaltică admirabil interpretată a creat o frumoasă atmosferă de rugăciune și bucurie duhovnicească. La sfârșitul slujbei, Preasfințitul Timotei a vorbit despre Sfântul Mare Mucenic Mina, îndemnându-i pe credincioși ca totdeauna să-și pună nădejdea în Dumnezeu și să ceară mijlocirea sfinților, mai ales în situații grele, în necazuri și în clipe de încercare.

Duminică, 11 noiembrie, s-a săvârșit Utrenia, după care a urmat Sfânta Liturghie arhierească. Alături de Preasfințitul Timotei au slujit părintele Ion Răducu din Pamplona și părintele Aurel Nae din Zaragoza, părintele diacon Claudiu Nicoară și părintele diacon Gabriel Dănilă care, în cadrul Liturghiei, a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul” din Soria.

Fiind Duminica a 25-a după Rusalii, Sfânta Evanghelie ne-a pus în față Pilda samarineanului milostiv, o faptă grăitoare pentru zilele noastre, în care tot mai mulți oameni ajung în situații dificile și necesită sprijinul semenilor. Astfel, credincioșii au fost sfătuiți cu toții să urmeze exemplul samarineanului milostiv care a sărit în ajutorul celui căzut în mâinile tâlharilor, să urmeze exemplul Mântuitorului Hristos, Care ne ajută necondiționat pe fiecare dintre noi: „Fiecare om este o icoană a lui Dumnezeu. Și noi, cei care trăim după Învierea Mântuitorului, trebuie să ne străduim să devenim icoane ale lui Dumnezeu, pentru că Dumnezeu ne-a creat vii, înspre asemănare și trebuie să ajungem la asemănarea cu Dumnezeu. Și cum este Dumnezeu? Este iubitor, Dumnezeu este iubire. Și ca să ajungem asemenea lui Dumnezeu trebuie să iubim, dar nu putem să-L iubim pe Dumnezeu dacă nu ne iubim aproapele, dacă nu suntem milostivi cu aproapele nostru care este în suferință”.

La slujbă au participat aproximativ 500 de credincioși, entuziasmați atât de prezența și slujirea Preasfințitului Episcop Timotei, cât și de cântarea sublimă a corului Anastasis. A fost prezent și consulul României la Zaragoza, domnul Alexandru Ioan Steriu.

Sărbătoarea celui de-al doilea hram a continuat în seara de 11 noiembrie, când Corul Anastasis a susținut un concert extraordinar de muzică bizantină, sub genericul Lăudați pe Domnul că este bun!. Au fost interpretate piese liturgice ortodoxe, precum Anixandarele, Chinonicul Lăudați pe Domnul, Sfinte Dumnezeule, fragmente din Paraclisul Maicii Domnului. În finalul concertului, Corul Anastasis a interpretat și câteva piese din muzica tradițională românească: Mugur, mugurel, Când a fost să moară Ștefan, Așa-i românul, piese care au ridicat literalmente sala în picioare. La concert au asistat circa 200 de persoane, români și spanioli, care au apreciat la superlativ prestația Corului Anastasis, venit special de la București cu această ocazie.

După concert, Părintele Episcop Timotei a ținut un scurt cuvânt de încheiere, în care și-a manifestat bucuria de a fi alături de românii din Zaragoza în această zi importantă din viața parohiei lor. În plus, ierarhul le-a vorbit despre viața martirilor, pătimirea lor pentru păstrarea credinței și modul în care fiecare dintre noi putem deveni martiri: „Martirii se umpleau de Duhul Sfânt, Care le dădea ce să grăiască atunci când erau în situația de a mărturisi. Este credința că Dumnezeu este în suferința fiecăruia și Dumnezeu suferă alături de om. Această credință trebuie să o avem și noi și să n-o pierdem, mai ales azi, când, din nefericire, se vede multă deznădejde. Sunt mai multe forme de a mărturisi credința. Fiecare putem fi martir, chiar dacă nu ne vărsăm sângele pentru credința noastră. Sfântul Clement Alexandrinul spune: „Martir fericit și adevărat este cel ce mărturisește desăvârșit poruncile, pe Dumnezeu, pe Hristos, pe Care iubindu-L, Îl recunoaște ca frate și i s-a dăruit Lui cu totul”. Este ceea ce spunem de fiecare dată la Sfânta Liturghie: „Pe noi înșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm!”.

Seara s-a încheiat cu o agapă pregătită de Comitetul parohial, cu sprijinul magazinelor românești din Zaragoza și al unor credincioși din parohie, care au contribuit cu generozitate, ca de fiecare dată, la pregătirea agapei.

Comentarii Facebook


Știri recente