Sărbătoarea ocrotitorului Banatului: Sfântul Iosif cel nou de la Partoș

De sărbătoarea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului, astăzi, 15 septembrie, Catedrala mitropolitană din Timișoara își prăznuiește patronul spiritual. În fiecare an, ocrotitorul Banatului reunește în catedrala timișoreană mii de pelerini veniți din întregul Banat, pentru a-l cinsti cum se cuvine, cu post, rugăciune și priveghere de toată noaptea.

După cum ne informează Ziarul Lumina, manifestările religioase oficiate cu acest prilej au debutat ieri, 14 septembrie, începând cu ora 19:00, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de procesiunea cu moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș. Apoi, de la miezul nopții, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, Catedrala mitropolitană fiind deschisă pelerinilor bănățeni pe întreg parcursul nopții.

În ziua praznicului, de la ora 6:00, va fi oficiată Utrenia, apoi, de la 7:00, Taina Sfântului Maslu, iar de la ora 9:30, Sfânta Liturghie arhierească.

Din încredințarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

În continuarea programului, după slujba Vecerniei de la ora 18:00, va avea loc un concert de imne religioase, susținut de corul Catedralei mitropolitane.

Vineri, 16 septembrie, de la ora 7:30, va avea loc Sfânta Liturghie, iar seara, de la ora 18:00, slujba Acatistului Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș.

Canonizarea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș

Timp de trei secole, moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou s-au odihnit în mormântul din interiorul bisericii Mănăstirii Partoș, devenind un adevărat loc de pelerinaj pentru numeroși credincioși. Aceștia erau încredințați de ajutorul și lucrarea lui Dumnezeu prin sfântul bănățean, care s-a arătat încă din timpul vieții ca un om cu trăire aleasă și un adevărat slujitor al lui Hristos.

La 28 februarie 1950, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș și strămutarea moaștelor sale din biserica Mănăstirii Partoș în Catedrala mitropolitană din Timișoara. Canonizarea solemnă a avut loc în zilele de 6 și 7 octombrie 1956, la Timișoara, în prezența vrednicului de pomenire patriarh Justinian și a membrilor Sfântului Sinod. De atunci și până astăzi, moaștele Sfântului Iosif străjuiesc în dreapta pronaosului Catedralei mitropolitane, în racla frumos sculptată din lemn de palisandru, tisă și lămâi, alinând suferințele și încercările tuturor credincioșilor bănățeni.

Comentarii Facebook


Știri recente