Sarbatoarea nationala bisericeasca, Sf. Ap. Andrei, este praznuita si in alte eparhii

Una dintre biserici este Biserica ‘Sfantul Apostol Andrei’, din Baia Mare. Aceasta biserica este relativ noua, sfintirea lacasului realizandu-se in septembrie 2002. La inceput s-a construit o biserica de lemn, iar in anul 2004 s-a pus fundatia pentru biserica de zid. Mai multe detalii despre constructia bisericii ne-a oferit parintele paroh Andrei Buda: ‘Din septembrie pana in preajma sarbatorilor de iarna, biserica a fost acoperita, biserica de lemn, si in ea am slujit si slujim si in momentul de fata. Am primit autorizatie de constructie pentru o biserica de zid si in anul 2004 am turnat fundatia, iar anul acesta am reinceput lucrarile de constructie a bisericii si in momentul de fata ne aflam la cota 3,40 metri, urmand ca in anul viitor sa continuam lucrarile’. Despre sarbatoarea hramului la Biserica Sfantul apostol Andrei ne-a spus cateva cuvinte tot parintele Andrei Buda: ‘Anul acesta vom tine hramul bisericii in data de 4 decembrie, respectiv in prima duminica dupa Sf. Andrei, avand in vedere ca duminica lumea este mai libera si vor veni mai multi oamnei de hram. Va veni la hram PS Iustin Sigheteanul si un sobor de preoti’.

Biserica ‘Sf. Apostol Andrei’, din Oradea, isi serbeaza si ea astazi hramul. Lacasul, singurul din oras cu acest hram, a fost ridicat incepand cu anul 2000, in prezent lucrandu-se la pictura bisericii. Parintele Vasile Bota, paroh al bisericii si vicar al Episcopiei Oradei, ne-a oferit detalii: ‘Punerea pietrei de temelie si sfintirea locului bisericii a avut loc in ziua de Rusalii, 18 iunie 2000, iar in anul urmator, 2001, la sarbatoarea Sf. Ap. Andrei a fost tarnosit paraclisul de la demisol de catre PS Petroniu Salajanul si PS Iustin Sigheteanul, un paraclis cu o arhitectura aparte, intr-un stil bizantin. Astazi este ridicata si biserica mare, biserica propriu-zisa acoperita cu tabla de cupru, imbracata in parte cu caramida clincherita speciala pentru exterior, iar cupola si o parte din interior este pictata’.

Biserica ‘Sfintii Apostoli Petru, Pavel si Andrei’, din Miercurea-Ciuc, isi serbeaza, la randul ei, hramul. Biserica a fost construita in anul 1936 in stilul modern specific vremii, a functionat pana in 1965, dar apoi a fost parasita. Despre reluarea activitatilor bisericesti in prezent ne-a vorbit parintele paroh Emil Pop: ‘Biserica a fost parasita pana in 1990, cand am reluat cursul ei, iar acum lucram la ea sub binecuvantarea PS Ioan, Episcopul Harghitei si Covasnei. La ora actuala, biserica este in pictura, iar in 1990 s-a bucurat de aducerea moastelor Sf. Ap. Andrei, s-a bucurat de o activitate foarte intensa a copiilor, a credinciosilor, a corului si culturii. Inima Sf. Ap. Andrei era inima ce batea ca un clopot al carui glas suna de 2000 de ani si va suna intotdeuna. Glasul lui a ajuns la biserica noastra prin ’90, cand am reinfiintat biserica si l-am asezat cu cinste langa Petru si Pavel’. Despre modul in care este sarbatorit hramul la acesta biserica ne-a vorbit tot parintele Emil Pop: ‘In anul 2000, Biserica Ortodoxa l-a numit ‘Apostolul romanilor’. Hramul la noi este sarbatorit ca peste tot cu credinciosii care vin si aduc spre sfintire alimente si spre pomenirea mortilor, cu slujba deosebita. Pe langa Sf. Liturghie, aceasta sarbatoare inseamna si bucurie in suflet, pentru ca cea mai mare stare in timpul hramului este ca sufletele noastre sa se uneasca cu Dumnezeu’.

Comentarii Facebook


Știri recente