Sărbătoarea Națională a României la Catedrala Reîntregirea din Alba Iulia

Se împlinesc astăzi, 1 decembrie 2010, 92 de ani de la Marea Unire a tuturor românilor.

La Alba Iulia s-au organizat multe manifestări, prin care, cei ce simt creștinește și românește îi omagiază pe înaintașii care au făcut posibilă unirea românilor de pretutindeni sub un singur stat și sub o singură credință. La fel ca acum 92 de ani Biserica, prin slujitorii ei, se află în centrul acestei zile Naționale a României.

Cu această ocazie, 3 ierarhi au fost prezenți la Alba Iulia unde, la Catedrala Reîntregirii, s-a oficiat de la ora 9:30 Sfânta Liturghie. Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei au slujit: Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei.

În cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Nicodim a vorbit despre credința înaintașilor noștri care au făcut posibilă Marea Unire a românilor de la 1 decembrie 1918.

La finalul Sfintei Liturghii Înaltpreasfinția Sa a oferit o cruce pentru mireni și o gramată arhierească comandantului Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, colonelul Marcel Comșa, după cum ne informează Pr. Sabin Vodă, de la Radio Reîntregirea.

De la ora 12:00 pe un altar special amenajat în fața Catedralei a fost oficiată slujba Te Deum pentru Ziua Națională a României, iar la final Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură către toți românii de pretutindeni, intitulat: „Și, totuși, Patria…”, în care a vorbit despre valoarea inefabilă a patriei: „O altă realitate a cărei valoare este valabilă peste veacuri este Patria. Cu toate necazurile și greutățile ce trec peste noi, cu toată sărăcia ce-i determină pe mulți români să plece la muncă în străinătate, valoarea inefabilă a Patriei rămâne; aceasta, chiar dacă pentru cei lipsiți de educație spirituală cuvântul „Patrie” e o vorbă goală, iar singura realitate care contează sunt doar bunurile materiale și banii.

Patria noastră, România, astăzi își serbează Ziua Națională. Oriunde în lume se găsește chiar numai un singur român, sărbătoarea are importanță; dar aici, la Alba Iulia, unde s-a născut România Mare, farmecul sărbătorii e unic”.

În continuare Înaltpreasfinția Sa a subliniat și faptul că noi ca și români avem o avuție netrecătoare, o moștenire absolută și acesta este spiritualitatea poporului român: „Și totuși, cu toată criza economică, cu toată sărăcia, există o avuție netrecătoare, o moștenire absolută a fiecărui popor; ne referim la popoarele europene din Uniunea din care facem parte; peste această moștenire absolută nu se poate trece, oricâte înnoiri ne-ar oferi ceasul de față: este vorba de spiritualitatea unui popor.

Oricât ne-am înnoi informațional, ne mișcăm în jurul unei matrici spirituale care a fost izvorul, focul mistuitor de obârșie care a declanșat și a purificat apariția unui neam și a unui grai, a unei credințe și a unei tradiții cu care suntem așteptați la Judecata de Apoi. Ne spune Scriptura că în cetatea Noului Ierusalim ‘neamurile vor umbla în lumina ei, iar împărații pământului vor aduce la ea mărirea lor'” (Apocalipsa 21,24)”.

La finalul cuvântului, ierarhul locului a transmis un „La mulți ani cetățenilor României” și un „la mulți ani României!”.

Alături de ierarhii ortodocși a asistat la această slujbă și IPS Gheorghy Iacubiny, Arhiepiscopul Romano-Catolic de Alba Iulia. Au fost prezenți de asemenea oficialități centrale și locale, alături de credincioși veniți din toate colțurile țării sau de peste hotare.

Sărbătoare Zilei Naționale a României de la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia s-a încheiat cu câteva colinde specifice perioadei postului Nașterii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente