Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, în Moldova

Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi, 24 iunie 2011, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Mai multe biserici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei își cinstesc ocrotitorul, intensificând programul liturgic și marcând ziua prin alte manifestări religioase și culturale.

La Biserica cu hramurile ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’, ‘Sfântul Ierarh Dosoftei’ și ‘Sfânta Lucia’ din cartierul ieșean I. C. Brătianu, Bucium, Protopopiatul Iași 2, programul liturgic a început aseară cu slujba Vecerniei unită cu Litia. Spre finalul slujbei Litiei a avut loc o procesiune cu icoana Sfântului Ioan Botezătorul, pe străzile din cartierul I. C. Brătianu.

‘Împreună cu credincioșii și copiii din parohie, am ieșit în procesiune, la rugăciunile Litiei de la Vecernia hramului, cu icoana Sfântului Ioan Botezătorul, prin cartierul I. C. Brătianu. Apoi am intrat din nou în biserică pentru a binecuvânta pâinea. Suntem bucuroși pentru că și anul acesta am ajuns să sărbătorim acest hram. Alături de credincioși, vom înălța rugăciuni pentru ca Sfântul Ioan Botezătorul să ne fie mijlocitor înaintea Tronului Preasfintei Treimi’, a spus pentru ‘Ziarul Lumina’ pr. paroh Aurel Mărgineanu. Demisolul sfântului lăcaș, unde se desfășoară sfintele slujbe, a fost înfrumusețat, aici urmând să fie montată o catapeteasmă. Lucrările de construcție la biserica parohiei sunt în derulare.

Azi își mai serbează hramul Biserica ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’ din parohia Ruși – Belcești, Protopopiatul Hârlău.

Slujbe arhierești la Piatra Neamț și Gorovei

Mănăstirea Gorovei din satul Gorovei, comuna Văculești, județul Botoșani, își cinstește astăzi ocrotitorul. Aseară a fost oficiată slujba Privegherii, iar astăzi Sfânta Liturghie va fi săvârșită de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Și Biserica ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’ din parohia Poiana, Protopopiatul Dorohoi, își cinstește ocrotitorul.

La Biserica Domnească din Piatra Neamț, închinată Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, programul manifestărilor a început ieri, când au fost aduse racla ce adăpostește moaștele a 16 sfinți, de la Catedrala mitropolitană din Iași, și racla cu veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva, de la Biserica ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ din Piatra Neamț. Astăzi, după Sfânta Liturghie, va avea loc procesiunea cu cele două racle pe următorul traseu: Biserica ‘Sfântul Ioan’ – Domnesc – Biserica Precista Veche – Biserica ‘Pogorârea Sfântului Duh’ – Gară – Biserica ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ – Biserica ‘Sfinții Trei Ierarhi’ – Biserica ‘Sfântul Ioan’ – Domnesc. Duminică, Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va sluji Sfânta Liturghie în Biserica Domnească, iar la ora 16:00 Înalt Preasfinția Sa va participa la un program cultural-religios, care va avea loc în sala de conferințe a Consiliului Județean Neamț.

Tot astăzi își serbează hramul Schitul Sihla din Neamț, construit în apropiere de peștera în care s-a nevoit Cuvioasa Teodora, și parohia ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’ Costișa II, Protopopiatul Roznov.

În Episcopia Hușilor, Mănăstirea ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’ din județul Vaslui își sărbătorește astăzi hramul. Biserica mănăstirii a fost ridicată începând cu anul 2000, la cererea credincioșilor din zonă. Sărbătoare va fi și la Biserica ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’, parohia Dumbrăveni, Protopopiatul Vaslui, ctitorită între 1784-1787 și refăcută în 1818 de preotul Grigoraș și fiii săi, ajutați de răzeși și de monahii Varlaam și Ioasaf.

Comentarii Facebook


Știri recente