Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului la Mănăstirea Antim

Biserica Ortodoxă Română sărbătorește astăzi, 8 septembrie 2012, Nașterea Maicii Domnului. Cunoscută în popor ca Sfânta Măria Mică, este cea mai mare sărbătoare a începutului de an bisericesc. La Mănăstirea Antim din Capitală, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La această mare sărbătoare a fost prezent și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a ținut cu acest prilej un cuvânt de învățătură.

Anul bisericesc este anul mântuirii și este pus sub ocrotirea Maicii Domnului pentru că Fecioara Maria este icoana cea vie a Bisericii

În cuvântul de învățătură Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a elogiat viața Sfintei Fecioare Maria și a arătat de ce Biserica a rânduit ca această sărbătoare să fie cinstită în ziua a opta, la începutul anului bisericesc

„Ne putem întreba de ce sărbătoarea nu a fost fixată de Biserică în ziua a șaptea sau în ziua a noua, ci exact în ziua a opta, de la începutul anului bisericesc. Explicația se găsește chiar în troparul sărbătorii în care se arată că nașterea Născătoarei de Dumnezeu este legată de marea Taină a Întrupării Fiului Lui Dumnezeu din Născătoarea de Dumnezeu și pururea Fecioara Maria pentru a ne dărui viața veșnică. Dezlegând blestemul a dat binecuvântare, stricând moartea ne-a dăruit nouă viață veșnică. Deci, în planul de mântuire a lumii pe care Dumnezeu L-a hotărât, Maica Domnului trebuia în aducă în lume, în timp, pe Cel Ce este Veșnic, Fiul Lui Dumnezeu devine Fiul Fecioarei și Mântuitorul Lumii; scopul este acela de a ne dărui nouă viață veșnică. Cifra opt este simbolul vieții veșnice al Învierii și al Împărăției Cerurilor, adică o existență infinită și una deosebită de existența trecătoare, coruptibilă, stricăcioasă pe care o avem acum. De aceea, stricarea morții și prăznuirea Învierii ca fiind ziua a opta, sau ziua întâia a veșniciei este legată de Taina Nașterii Maicii Domnului din care, prin lucrarea Duhului Sfânt, se va naște Mântuitorul Lumii, dătătorul Vieții Veșnice. Sfinții Părinți au rânduit ca prima sărbătoare mare din anul bisericesc să fie sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, arătând astfel că întreg anul bisericesc este anul Mântuirii și este pus sub ocrotirea Maicii Domnului pentru că Fecioara Maria este icoana cea vie a Bisericii”, a spus Preafericirea Sa.

Cine dă naștere copiilor este un împreună lucrător cu Dumnezeu pentru veșnicie

De asemenea, Patriarhul României a arătat că nașterea de prunci este un dar mare și sfânt și a evidențiat faptul că cine aduce prunci pe lume se face împreună lucrător cu Dumnezeu pentru veșnicie.

„Nașterea de prunci este un dar sfânt, mare, pentru că dacă o familie aduce pe lume prunci și educă acești copii în credință, ei nu vor fi doar cetățeni ai lumii acestora, ci vor fi și cetățeni ai Împărăției Cerurilor, cu alte cuvinte cine dă naștere copiilor este un împreună lucrător cu Dumnezeu pentru veșnicie”, a precizat Preafericirea Sa.

Pruncii crescuți în credință pot fii viitori sfinți și împreună mijlocitori pentru lumea întreagă, a mai arătat Patriarhul României.

„O mulțime de copii crescuți în credință, din părinți credincioși, au devenit sfinți. Ei trăiesc veșnic în iubirea Preasfintei Treimi și devin rugători pentru familia respectivă, pentru țara respectivă, pentru poporul respectiv și pentru lumea întreagă. Deci, nașterea de prunci este o posibilitate de a aduce sfinți mai mulți în lumea aceasta și în Împărăția Cerurilor. Nașterea de prunci nu are doar un aspect biologic, sau unul sociologic, sau unul patriotic de a avea mai mulți cetățeni într-o țară, nașterea de prunci este o lucrare cu valoare eternă pentru că cei care s-au născut și au trăit în credință, se mântuiesc și întră în Împărăția Cerurilor vor fi pururi rugători pentru umanitate și pururea slăvitori ai iubirii Preasfintei Treimi, iubire care se cultivă în familia creștină începând cu botezul în numele Preasfintei Treimi”, a mai spus Părintele Patriarh.

Taina unicității persoanei ne arată că fiecare persoană este creată pentru a trăi veșnic

Totodată Patriarhul României a vorbit și despre unicitatea persoanelor care se nasc în lume, unicitate care arată că fiecare persoană este destinată veșniciei, având o vocație unică, dar și o responsabilitate unică. O importanță deosebită are acest aspect duhovnicesc al sfințeniei eterne și al valorii eterne și unice a fiecărei persoane umane.

„De la începutul lumii și până acum nu s-au născut două persoane umane identice. Chiar și gemenii au particularități deosebite în structura lor și nu se repetă. Credem că până la sfârșitul veacurilor nu se vor naște două persoane identice pentru că în fața lui Dumnezeu fiecare persoană are o identitate și o vocație unică. Dumnezeu iubește pe fiecare om în mod unic și distinct; nu iubește în mod colectiv, ci în formă personală distinctă, pe fiecare dintre oameni. Iar prin faptul că fiecare om care se naște în lume are o identitate unică și irepetabilă care nu se mai găsește la alte persoane, arată că fiecare om nu are numai o vocație unică ci și o responsabilitate unică. Această taină a unicității persoanei ne arată că fiecare persoană este creată pentru a trăi veșnic și că, în fiecare persoană umană creată după chipul Preasfintei Treimi, se vede identitatea și distincția după cum în Preasfânta Treime Persoanele sunt Veșnice, nedespărțite, dar distincte. Adevărata iubire este iubirea între persoane distincte care rămân unite, deci noi prin această iubire trebuie să încurajăm cât mai mult ca darul nașterii de prunci să fie considerat ca o împreună lucrare cu Dumnezeu spre slava Lui Dumnezeu și bucuria Bisericii, spre bucuria tuturor sfinților”, a mai arătat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

În încheierea cuvântului Său, Patriarhul României a adresat urări de bine tuturor celor care își serbează onomastica, îndemnându-i să urmeze pilda Maicii Domnului prin credință puternică și lucrare smerită de împlinire a poruncilor lui Dumnezeu.

„Cu prilejul sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, Născătoarea de Dumnezeu și Pururea Fecioară Maria, dorim să adresăm tuturor celor care poartă numele de Maria, Marian și derivate, mulți ani cu sănătate, cu bucurii duhovnicești, cu spor în fapte bune și dorim tuturor, de asemenea, să urmeze pilda Maicii Domnului prin credință puternică și lucrare smerită de împlinire a poruncilor lui Dumnezeu”.

După Sfânta Liturghie, Patriarhul României a săvârșit Slujba Parastasului pentru Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal au vizitat Biblioteca Sfântului Sinod, recent restaurată.

Comentarii Facebook


Știri recente