Sărbătoarea Nașterii Domnului, la Catedrala mitropolitană din Iași

În prima zi de Crăciun, la Catedrala mitropolitană din Iași, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Înalt Preasfințitul Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”. La această slujbă au participat peste 2.000 de credincioși.

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit duminică, 25 decembrie, Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Iași. La această slujbă au participat peste 2.000 de credincioși, o parte dintre ei împărtășindu-se la final cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Din soborul de preoți și diaconi au mai făcut parte protos. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, și arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul ‘Sanctus’ al Catedralei mitropolitane din Iași, dirijat de dr. Costel-Mirel Nechita. După citirea Sfintei Evanghelii, arhim. Dosoftei Șcheul a citit, din încredințarea Înalt Preasfințitului Teofan, Pastorala la sărbătoarea Nașterii Domnului a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei. La finalul slujbei, IPS Părinte Mitropolit Teofan a remarcat că bucuria, veselia, entuziasmul lăuntric, lauda, cântarea și slava sunt cele mai potrivite cuvinte care definesc ziua întrupării Fiului lui Dumnezeu. ‘Mântuitorul Hristos, Cea de-a doua persoană a Sfintei Treimi, primește astăzi (n.r. duminică, 25 decembrie) o nouă naștere din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, adică din firea noastră umană, prin adumbrirea Duhului Sfânt. Nașterea din veci a Domnului Iisus, după spusele Sfinților Părinți, continuă până în veșnicia veșniciilor. Un Crăciun nu poate exista dacă Hristos nu se naște în sufletele oamenilor. Să ne ajute Dumnezeu ca bucuria pe care plenar sau ca o frântură am trăit-o astăzi (n.r. duminică, 25 decembrie) la Sfânta Liturghie să fie o naștere continuă a noastră întru Dumnezeu’, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Hirotonia întru preot a arhidiaconului Gabriel Nastasă

În cadrul Sfintei Liturghii, arhid. Gabriel Nastasă, asistent suplinitor la disciplina Muzică bisericească și Ritual în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași, a fost hirotonit preot slujitor pe seama parohiei ‘Înălțarea Domnului’ – CUG I din Iași, ce aparține de Protopopiatul Iași 2. Pr. Gabriel Nastasă s-a născut pe 17 octombrie 1980 în Iași. Între anii 1987-1995 a urmat Școala Generală ‘Ștefan cel Mare’ – Cotnari din județul Iași, iar între anii 1995-1996 Școala de Cântăreți bisericești de la Mănăstirea Neamț. A urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox Liceal ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț (între anii 1996-2001), iar în anul 2005 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași, specializarea Pastorală. În anul 2005 s-a înscris la cursurile de master, specializarea Biblică-Sistematică, a Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, pe care le-a absolvit doi ani mai târziu. A fost hirotonit diacon pe 23 noiembrie 2005 de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Între anii 2004-2008 a urmat Facultatea de Pedagogie Muzicală din cadrul Universității de Arte ‘George Enescu’ – Iași, specializare – Dirijat cor academic. Pe 10 februarie 2008 a fost hirotesit arhidiacon de Patriarhul României. Din anul 2008, pr. Gabriel Nastasă este doctorand în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, la specializarea Muzică bisericească și Ritual, sub îndrumarea pr. prof. dr. Nicu Moldoveanu, iar din 2007 este asistent suplinitor la disciplina ‘Muzică bisericească și Ritual’ în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente