Sărbătoarea Mănăstirii Prislop

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan este și ocrotitorul Mănăstirii hunedorene Prislop. La hramul așezământului monahal au participat mii de pelerini din toate colțurile țării. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată, astăzi, 8 mai 2012, de un sobor de ierarhi ai Bisericii noastre.

„Mănăstirea Prislop a constituit în timpul vremurilor care s-au scurs peste dânsa un focar de spiritualitate, un centru deosebit al rezistenței credinței ortodoxe. De aceea, cu multă dragoste am venit de multe ori, nu numai acum, la sărbătorile acestei mănăstiri”, a declarat pentru TRINITAS TV, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.

„Având această sărbătoare a Sfântului Ioan Evanghelistul, a Sfântului Arsenie, a ctitorilor locașului acestuia suntem în comuniune cu sfinții și contemporanii. Nu îi vedem niciodată trecuți în istorie și actualizați numai într-o zi, ci, dimpotrivă, îi vedem prezenți permanent în viața noastră”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Începuturile vieții monahale în aceste locuri nu se cunosc cu exactitate, însă primele referințe consemnează prezența pe aceste meleaguri a Sfântului Nicodim de la Tismana. Mica așezare isihastă întemeiată de acesta era cunoscută la început sub numele de Sihăstria Prislop sau Sihăstria ‘Sfântul Ioan Teologul’.

„Este o zi importantă pentru toți credincioșii care cercetează mănăstirile noastre din Episcopia Devei și Hunedoarei, dar în mod special această mănăstire care a fost construită de Sfântul Nicodim de la Tismana, aici petrecându-și viața, rugându-se lui Dumnezeu și nevoindu-se călugări și călugărițe care au stăruit în rugăciune pentru lume și pentru mântuirea întregului neam românesc”, a spus Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei.

Credincioși din întreaga țară au sosit la Prislop încă de la primele ore ale dimineții.

Mănăstirea Prislop reprezintă, de aproape 7 secole, unul dintre cele mai importante așezăminte monahale din Transilvania.

Comentarii Facebook


Știri recente