Sărbătoarea Mănăstirii Plumbuita

Unul dintre cele mai cunoscute așezăminte monahale din București, Mănăstirea Plumbuita, și-a sărbătorit, astăzi, 24 iunie 2011, unul dintre hramuri, informează Radio TRINITAS.

Sute de credincioși au venit la Sfânta Liturghie a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, oficiată de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a subliniat modelul reprezentat de viața Înaintemergătorului Domnului, căruia Biserica i-a închinat cinci sărbători.

„Chiar dacă sunteți cu familii, oameni cu probleme sigur că nu ne putem duce în deșert și nimeni nu ne cere lucrul acesta. Dar să fim oameni care să avem aceeași credință puternică pe care a avut-o Sfântul Ioan Botezătorul și să pregătim și noi sufletul nostru, conștiința noastră pentru sosirea în inima noastră a Mântuitorului așa cum Ioan Botezătorul a pregătit poporul pentru venirea lui Mesia. Să fim asemenea Sfântului Ioan Botezătorul, cultivând în viața noastră virtuțile pe care le-a cerut contemporanilor săi și anume, să fie totdeauna cinstiți, să nu asuprească pe nimeni, să nu pună impozite mai mari decât cele cerute de autorități, să împartă dreptatea cu frică de Dumnezeu”.

Mănăstirea Plumbuita a fost ctitorită, în secolul al XVI-lea, de domnitorul Petru cel Tânăr. Situată într-o poziție strategică, la ieșirea din București, pe malul râului Colentina, așezământul monahal a avut și un rol important în apărarea orașului.

În anul 1573, aici s-a înființat prima tiparniță din București. Mănăstirea Plumbuita din Capitală adăpostește părți din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae și ale Sfinților Mucenici Gheorghe, Pantelimon și Ioan cel Nou de la Suceava.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…