Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii de la Brăila

Ieri, la Biserica cu hramul ‘Buna Vestire’ din municipiul Brăila au venit zeci de mii de credincioși, brăileni, dar și din țară și din străinătate pentru a lua parte la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii și pentru a primi apa sfințită de la izvorul aflat sub Sfântul Altar, care se deschide o dată pe an, la acest mare praznic închinat Maicii Domnului din Săptămâna Luminată, informează „Ziarul Lumina”.

Înalt Preasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la altarul principal al bisericii, la care a participat și mulțimea de credincioși. La sfârșitul Sfintei Liturghii, chiriarhul locului înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit rânduiala de binecuvântare a apelor izvorului de sub Sfântul Altar al Bisericii ‘Buna Vestire’. Soborul de slujitori în frunte cu Înalt Preasfinția Sa i-a binecuvântat pe credincioși cu apa sfințită din acest izvor tămăduitor.

Ierarhul locului a rostit și un cuvânt de învățătură pentru clericii și pelerinii care au venit în număr mare la această importantă sărbătoare a orașului Brăila.

Parohia ‘Buna Vestire’ a oferit pelerinilor veniți din zone îndepărtate la acest mare praznic ouă roșii, cozonaci, sărmăluțe, vin, ceai cald.

În prelungirea acestei sărbători, un grup de preoți au vizitat bolnavii de la Spitalul ‘Sfântul Spiridon’ din Brăila, pe care i-au binecuvântat cu agheasmă, iar Înalt Preasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian împreună cu mai mulți preoți au vizitat bolnavii de la Spitalul Județean ‘Sfântul Nicolae’. Bolnavii au fost binecuvântați și stropiți cu agheasmă și au primit iconițe.

După slujbă, în Teatrul ‘Maria Filotti’, aflat în vecinătatea Bisericii ‘Buna Vestire’, a avut loc vernisarea unei expoziții pascale de ouă încondeiate și aranjamente florale. Credincioșii brăileni, ierarhul Dunării de Jos și oficialitățile locale au fost întâmpinați cu ‘Hristos a înviat!’ și alte imne ale Învierii de corul de copii și tineri de la Parohia Viziru de Jos, coordonați de preotul Sică-Bănică Simeon.

Aflată în partea de răsărit a orașului, Biserica ‘Buna Vestire’ din Brăila datează din anul 1863. Piatra de temelie a fost pusă în ziua de 8 septembrie 1863. Planul bisericii a fost făcut de arhitectul Avram Ioanidis, din Asia Mică, și tot el a fost însărcinat cu supravegherea lucrărilor.

Construcția a fost realizată în stil bizantin, cu influențe de factură antică elenă, gotică, bizantină și renascentistă. Înălțată în formă de cruce, cu două turle, biserica are trei hramuri (‘Buna Vestire’ – 25 martie, ‘Sf. Gherasim – 20 octombrie și ‘Sf. Nicolae’ – 6 decembrie).

Sfințirea sfântului lăcaș s-a făcut la 29 octombrie 1872, de către episcopul Melchisedec al Dunării de Jos. Pictura a fost realizată în trei etape. Biserica este dotată cu trei candelabre uriașe realizate din cristale de Boemia. De asemenea, și catapeteasma este lucrată în foiță de aur, fiind opera meșterilor din Constantinopol. Cu ocazia săpăturilor fundației, pe vremea construcției, în partea stângă a Sfântului Altar, cu intrarea din curte, a fost descoperit un izvor a cărui apă este considerată făcătoare de minuni.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…